Verbouwen

Wanneer schakel je een loodgieter in? Vijf werkzaamheden!

Wanneer schakel je een loodgieter in? Vijf werkzaamheden!
Last van lekkage of verstopping? Tijd om een loodgieter in te schakelen! Naast lekkages en verstoppingen voeren loodgieters nog veel meer werkzaamheden uit. Het onderhouden, aanleggen en repareren van leidingen, verwarmingsinstallaties en sanitair valt ook onder het takenpakket van een loodgieter. In dit artikel lees je alles over de werkzaamheden van loodgieters!

1. Lekkage opsporen en verhelpen

Heb je last van lekkage in huis? In ieder huishouden komt dat voor. Lekkages zijn niet allen erg vervelend, maar ze zorgen ook voor veel schade en vochtproblemen. Daarom is het van belang om de lekkage zo spoedig mogelijk te laten opsporen en verhelpen door een loodgieter. Op zoek naar een loodgieter? Op Loodgieters.in vind je een handig overzicht van alle loodgieters in Nederland!

Bij een lekkage begint de loodgieter met het opsporen van het lek. Dit zijn de meest voorkomende manieren:
 • Rookgasdetectie: deze methode wordt gebruikt bij afvoerleidingen of om daklekkage aan te tonen. Met een rookgenerator wordt er rook in de leidingen geblazen, waardoor het lek zichtbaar wordt zodra er rook uit een leiding ontsnapt.
 • Druktest: de leidingen worden onder druk gezet en met behulp van een drukmeter of perspomp wordt drukverlies opgemeten. Op het punt waar de druk het minst is, zit het lek. Deze methode wordt toegepast bij water-, gas- en cv-leidingen.
 • Camera inspectie: voor leidingen op moeilijke plekken gebruikt de loodgieter een kleine camera, waarmee hij door de leiding gaat om zo het lek op te sporen. Ook bij verstoppingen wordt deze methode toegepast.

Zodra is vastgesteld waar het lek zich bevindt, gaat de loodgieter over op het verhelpen. In de meeste gevallen plaatst de loodgieter er een nieuw stuk leiding tussen of vervangt de loodgieter een deel van de leiding. Tot slot worden de leidingen netjes afgewerkt!

Heb je last van een daklekkage? Loodgieters sporen ook dit lek voor je op en verhelpen het in een handomdraai! De meest voorkomende oorzaken van daklekkages zijn kapotte dakbedekking, een verschoven dakpan of kapotte dakgoten. Voorkom dit met goed onderhoud aan je dakbedekking.

Wanneer schakel je een loodgieter in?

2. Verstopping verhelpen

Er zijn twee soorten verstoppingen: verstoppingen in de riolering of in de afvoer. Het verhelpen van verstoppingen zijn werkzaamheden die loodgieters regelmatig uitvoeren.

Een verstopt riool herken je aan een borrelend geluid tijdens het douchen, afwassen of tijdens een regenbui. Ook een vieze geur in je huis nadat het heeft geregend is een teken van een rioolverstopping. Een vervelend probleem, die zo snel mogelijk moet worden opgelost. De loodgieter spoort de verstopping op, verwijderd de blokkade en maakt de afvoer goed schoon. Tot slot, of om rioolverstopping in de toekomst te voorkomen, wordt de rioolafvoer gereinigd.

Een verstopping van de afvoer herken je aan water dat niet meer wil weglopen. In het toilet kan het water zelfs omhoogkomen! De oorzaak van de verstopping is afhankelijk van waar het probleem zich bevindt. De oorzaak van een verstopt afvoerputje in de douche zijn zeepresten en haren. In de keuken zijn etensresten vaan de boosdoener en bij een verstopt toilet zijn hygiëneproducten vaak de oorzaak. Ook komt het wel eens voor dat kleine kinderen speelgoed in de toiletpot gooien.

De werkwijze voor het oplossen van een verstopping verschilt per locatie:
 • Gootsteen verstopping: de loodgieter gebruikt een ontstopper om het vuil los te krijgen. Als dit niet lukt, wordt de afvoer open gemaakt en gebruikt de loodgieter een trekveer.
 • Verstopt doucheputje: de loodgieter opent het doucheputje en maakt de sifon en afvoer goed schoon.
 • Wc ontstoppen: net als bij een gootsteen, gebruikt de loodgieter een ontstopper en/of trekveer om de verstopping te verhelpen.

Heb je vochtproblemen door een verstopping? Lees meer over hoe je deze vochtproblemen kan oplossen.

3. Leidingen aanleggen of verlegen

Laat je een nieuwe woning bouwen of ben je je huis aan het renoveren? Eén van de werkzaamheden van loodgieters is het aanleggen of verplaatsen van leidingen.

Bij nieuwbouwwoningen legt de loodgieter naast alle leidingen ook de riolering aan. Naast waterleidingen, leggen loodgieters ook gasleidingen aan.

Bij verbouwingen en renovaties is het belangrijk dat de loodgieter de tekeningen van de betreffende ruimte ontvangt. Als je een nieuwe badkamer laat installeren, heeft de loodgieter de tekening nodig om te kijken waar de leidingen moeten uitkomen. Op basis van deze tekening verlegt hij de leidingen naar de juiste plek. In sommige gevallen legt hij zelfs nieuwe leidingen aan. Bij grote renovaties kan het ook zijn dat een deel van de riolering moet worden vervangen.

Een loodgieter gebruikt vaak flexibele leidingen of vaste, koperen leidingen. Op basis van de tekening, bepaald de loodgieter waar de leiding komt en worden de leidingen op maat gemaakt. Tijdens het leggen of verleggen van de leidingen, maakt de loodgieter gebruik van koppelingen. Dit zijn T-stukjes, conrectors of een knelfitting. De leidingen werkt hij netjes af.

Wanneer schakel je een loodgieter in?

4. Cv-ketel installaties en onderhoud

Loodgieters onderhouden, installeren en repareren ook verwarmingsinstallaties. Bel een loodgieter voor het plaatsen van radiatoren, of het installeren en onderhouden van cv-ketels.

De werkwijze voor het installeren van een cv-ketel gaat als volgt:
 • Oude cv-ketel verwijderen: de loodgieter demonteert de oude cv-ketel en voert deze voor je af.
 • Controleren leidingen en voorbereiding montage: zodra de oude ketel verwijderd is, worden de leidingen gecontroleerd. De loodgieter verlegd de leidingen als ze niet op de goede plek zitten. Als de leidingen zijn versleten vervangt de loodgieter ze.
 • Plaatsen van de nieuwe cv: als alle leidingen goed zijn, plaatst de loodgieter de cv-ketel. De loodgieter doet ook de montage van de thermostaat.
 • Controle montage: de loodgieter controleert of alles goed is aangesloten en of er geen lekkages zijn.
 • Installatie: de loodgieter installeert de ketel en geeft uitleg over hoe de ketel werkt en hoe je deze moet bijvullen.

Om de levensduur van je cv-ketel te verlengen is regelmatig onderhoud belangrijk. Daarnaast zorgt onderhoud ervoor dat de installatie veilig blijft werken. Onder cv-ketel onderhoud vallen de volgende werkzaamheden:
 • Het controleren van de werking en veiligheid
 • Het meten van prestaties, uitvoeren en druk op de ketel
 • Het opnieuw afstellen van de cv-ketel
 • Kapotte onderdelen vervangen of repareren
 • Het oplossen van storingen

5. Sanitair installeren

Als jij je badkamer gaat renoveren is het dus belangrijk dat je goed nadenkt over de indeling: waar komt de douche en het toilet? Het is makkelijk om de indeling niet te veranderen, zodat de leidingen en afvoeren al op de goede plek zitten. Ga je de indeling van de badkamer aanpassen? Zorg dan voor een goede tekening die je aan de loodgieter geeft.

Zoals eerder in dit artikel beschreven, weet de loodgieter aan de hand van de tekening precies waar de leidingen en afvoeren moeten zitten. Zo kan hij beginnen met het aanpassen van de leidingen zodat het sanitair op de juiste plek kan worden aangesloten.

Zodra de leidingen en afvoeren op de juiste plek zitten, begint de loodgieter met het aansluiten van het sanitair. Het installeren van sanitair is een precieze klus die goed uitgevoerd moet worden om lekkage te voorkomen.

Wanneer schakel je een loodgieter in?

Kosten loodgieter

De kosten van een loodgieter zijn afhankelijk van de klus Het opsporen en verhelpen van lekkage kost gemiddeld tussen de €70,- en €80,- per uur.

Het ontstoppen van de afvoer van de gootsteen, doucheputje of toilet kost gemiddeld €85,- tot €95,- per uur. Wil je het riool laten reinigen ter preventie van verstopping? Dan moet je rekening houden met kosten vanaf €130,-.

Het installeren van je cv-ketel kost gemiddeld €1.500 tot €3.500 afhankelijk van het soort cv-ketel en of de leidingen op de goede plek zitten of niet. Het onderhouden van de cv kost gemiddeld €70,- tot €90,- per keer.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten
Opsporen en verhelpen lekkage€70,- tot €80,- per uur
Ontstoppen afvoer€85,- tot €95,- per uur
Ontstoppen riool €130,- tot €150,- per uur
Rioolafvoer reinigen vanaf €130,-
Verleggen van waterleidingen of afvoeren€400,- tot €800,- (totaal)
Sanitair installeren €30,- tot €50,- per uur
Cv-ketel installeren€1.500,- tot €3.500,- (totaal)
Cv-ketel onderhoud €70,- tot €90,- per keer

Loodgieter inschakelen

Loodgieters voeren veel verschillende werkzaamheden uit: of het nu gaat om lekkages, verstoppingen, het verleggen van leidingen of het installeren van de verwarming: loodgieters hebben allemaal hetzelfde doel. Het oplossen van problemen en het vergoten van jouw woonplezier!

Ben je op zoek naar een erkend installateur, zodat je verzekerd bent van goede kwaliteit? Controleer dan of de loodgieter is aangesloten bij de branchevereniging InstallQ. Als je geïnteresseerd bent in de werkzaamheden van een loodgieter, ben je vast ook benieuwd naar de werkzaamheden aan cv-ketels.