Verbouwen

De ultieme keuzegids voor dakbedekking

De ultieme keuzegids voor dakbedekking
Wist je dat er enorm veel verschillende soorten dakbedekking zijn met elk een eigen uitstraling en voordelen? In dit artikelen presenteren we je de ultieme keuzegids voor dakbedekking. Krijg informatie over de verschillende soorten bedekking en de prijzen hiervan. Met deze informatie kan je weloverwogen keuzes maken wanneer je dakbedekking moet worden vervangen.

Heb je een hellend of plat dak?

Bij de keuze voor dakbedekking wordt onderscheid gemaakt tussen hellende en platte daken. Er zijn namelijk verschillende soorten bedekking beschikbaar voor deze twee soorten daken. Daarbij zit er ook verschil in levensduur en de prijzen. Dakbedekking voor een plat dak is vaak iets goedkoper, dit komt omdat het makkelijker te vervangen is. Daarbij is de levensduur wel korter omdat neerslag en afval makkelijker blijft liggen op een plat dak.

Alhoewel het mogelijk is om zelf dakbedekking te plaatsen wordt dit sterk afgeraden. Dakbedekking beschermt het dak maar kan ook vochtproblemen voorkomen. Wordt dit niet goed geplaatst is er een grote kans dat er vochtschade of problemen aan het dak ontstaan. Je schakelt daarom het liefst een professionele dakdekker in. Op Dakdekkersgids.nl vind je een overzicht van alle dakdekkers in Nederland.


Dakbedekking voor platte daken

De vier meest voorkomende soorten dakbedekking voor een plat dak zijn: EPDM, bitumen, pvc en groendak. Bij groendak is er ook nog onderscheid tussen een intensief en een extensief groendak. Dakbedekking voor een plat dak is makkelijker te plaatsen, dit komt omdat er makkelijker gewerkt kan worden op een vlakke ondergrond. Daarbij heeft dit soort dakbedekking wel een kortere levensduur: de prijzen voor dakbedekking voor platte en hellende daken zijn dus gelijk als we kijken naar de kosten en levensduur.

De ultieme keuzegids voor dakbedekking

EPDM dakbedekking: waterdicht en onderhoudsvriendelijk

EPDM dakbedekking staat bekend als de waterdichte en zeer onderhoudsvriendelijke vorm van dakbedekking. Het is rijk aan voordelen:

- EPDM is ontzettend elastisch, hierdoor is de kans op vervorming of scheuren een stuk kleiner.
- Het materiaal is erg bestendig tegen UV-stralen
- Er kan nog worden gelopen op het dak, handig tijdens dakonderhoud!

EPDM dakbedekking kost gemiddeld €60,- tot €80,- per vierkante meter. Deze prijs is dan inclusief btw en het tarief van de dakdekker. EPDM dakbedekking blijft 30 tot 50 jaar goed, afhankelijk van de plaatsing maar ook de weersomstandigheden tijdens die jaren.

Bitumen dakbedekking: een goedkoper alternatief

Bitumen dakbedekking, of roofing, is wellicht de meest betaalbare optie. Bitumen is te verkrijgen in verschillende kleuren. Bitumen wordt in stroken aangebracht, dit wordt gedaan door koude lijm of een warme hechting. Het is belangrijk dat deze stroken goed overlappen, zo voorkom je namelijk vochtproblemen.

Bitumen dakbedekking kost gemiddeld €40,- tot €60,- per vierkante meter, ook dit is inclusief btw en het tarief van de dakwerker. De levensduur is korter dan die van EPDM, namelijk 20 tot 30 jaar.

Pvc dakbedekking: een combinatie van sterk en licht

Pvc is net als EPDM een elastische vorm van dakbedekking. Hierdoor is er kans dat het krimpt of uitzet tijdens verschil in temperatuur. Dit is positief, het zorgt namelijk dat je scheurvorming vermijdt. Pvc is een combinatie van sterke en lichte dakbedekking: het kan zich dus staande houden tegen verschil in temperatuur en weersomstandigheden, maar is makkelijk te plaatsen en belast het dak niet.

Pvc dakbedekking kost normaliter €50,- tot €70,- per vierkante meter. Het heeft een gemiddelde levensduur van 15 tot 40 jaar.

Groendak: intensief of extensief?

Een groendak is een natuurlijke vorm van dakbedekking met een hoop voordelen. Op een plat dak kan je zowel intensief als extensieve groendak plaatsen. Een intensief groendak laat de eigenaar toe om te lopen over het groendak. Op een extensief groendak kan dit niet, maar dit zorgt wel voor betere dakisolatie en vangt regenwater beter op. Groendak bestaat uit gras, struiken en soms zelfs bomen. Een groendak vereist wel meer onderhoud dan de andere soorten dakbedekking.

Groendak laten plaatsen kost gemiddeld €40,- tot €200,- per vierkante meter. Het gaat ongeveer 50 tot 70 jaar mee.

Dakbedekking voor hellend dak

Voor een hellend dak zijn er zes veelvoorkomende soorten dakbedekking: dakpannen, leien, dakplaten, rieten, zinken en groendak. Op een hellend dak is groendak eigenlijk alleen extensief te plaatsen, dit vergt wel minder onderhoud dan bij een intensief groendak. De kosten voor dakbedekking op een schuin dak liggen wel wat hoger, maar dit heeft vaak ook een langere levensduur. Hierdoor staat de prijs in verhouding met dakbedekking voor een plat dak.

De ultieme keuzegids voor dakbedekking

Dakpannen: populair en goedkoop

Dakpannen staan bekend als een populaire en betaalbare optie voor hellende daken. Er is keuze uit betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Beton is goedkoper en sneller te plaatsen, maar keramische dakpannen gaan langer mee. Ook is er verschil in de vorm: hol of plat. Dit is afhankelijk van de hellingsgraad van je dak.

Dakpannen kosten ongeveer €30,- tot €60,- per vierkante meter. Ze gaan gemiddeld 30 tot 50 jaar mee.

Leien: een bijzondere uitstraling

Een leien dakbedekking geeft je dak een bijzondere en exclusieve uitstraling. Het is een lichte vorm van dakbedekking. Het lijkt erg op dakpannen, maar er zit een duidelijk verschil in het uiterlijk van de dakbedekking. Bij leien kan je kiezen voor kunstleien of natuurleien. Kunstleien dakbedekking is goedkoper en natuurleien dakbedekking is wat duurder, maar heeft wel een extreem lange levensduur.

Leien dakbedekking kost gemiddeld €65,- tot €120,- per vierkante meter. Dit is uiteraard inclusief btw en plaatsing. Wanneer je gaat voor kunstleien moet je meer richting de €65,- denken en bij natuurleien richting de €120,-. Leien dakbedekking gaat gemiddeld zo’n 25 tot 100 jaar mee!

Dakplaten: de goedkoopste dakbedekking

Dakplaten zijn wellicht de meest gekozen optie. Het is namelijk de meest betaalbare optie, bovendien is het ook snel te plaatsen. Dakplaten zijn te krijgen in verschillende soorten en maten, zo heb je golfplaten van metaal, bitumen of kunststof. Je kan ook stalen of aluminium dakplaten laten plaatsen. Ook zijn er dakpanplaten, dit ziet er bijna hetzelfde uit als normale dakpannen. Al deze platen zijn te krijgen in verschillende afwerkingen en kleuren, zo heb je veel controle over de uitstraling van je huis.

Dakplaten kosten doorgaans €20,- tot €60,- per vierkante meter. De levensduur van dakplaten is 20 tot 50 jaar, dit is afhankelijk van de kwaliteit van de platen en hoe ze geplaatst zijn door de dakdekker.

Rieten dakbedekking: voor een landelijke uitstraling

Rieten dakbedekking is een zeer traditionele en landelijke vorm van dakbedekking. Je kan kiezen voor een open rieten dak of een gesloten rieten dak. Bij een open rieten dak ligt het riet dan op de panlatten, hierdoor is het ook te zien aan de binnenkant van de dakconstructie. Bij een gesloten rieten dak is dit niet zichtbaar. Een gesloten rietdak is brandveiliger en verminderd de kans op vocht en stof.

De richtprijs van rieten dakbedekking is €70,- tot €95,- per vierkante meter. Bij rieten dakbedekking is het erg belangrijk dat je een professionele dakwerker inschakelt. Het is namelijk een ingewikkelde klus waar een bepaalde specialisatie voor nodig is. De levensduur van riet is 30 tot 35 jaar.

Zinken dakbedekking: flexibel en duurzaam

De laatste optie die we bespreken: zinken dakbedekking. Zinken dakbedekking is een uitstekende keus voor klassiek dak materiaal. Het is een vorm van metaal die erg flexibel is. Daarnaast is zink ook erg duurzaam. Zinken dakbedekking is wel één van de duurste vormen van dakbedekking, daar komt wel bij kijken dat je een prachtige vorm van dakbedekking krijgt die lang meegaat.

Zinken dakbedekking heeft een gemiddelde prijs van €90,- tot €110,- per vierkante meter, inclusief btw en plaatsing. Deze vorm van dakbedekking gaat 70 tot 100 jaar mee.

Het vervangen van dakbedekking combineren met ander werk

Voor we het artikel afsluiten, willen we je enkele tips meegeven met betrekking tot dakwerken. Dakbedekking kan een flinke kostenpost zijn, het is daarom verstandig om te kijken hoe je hierop kan besparen.

Je kan bijvoorbeeld het vervangen van dakbedekking combineren met andere werkzaamheden op het dak. Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om de gehele dakconstructie te laten controleren, in dat geval schakel je een dakdekker in voor dakonderhoud. Wil je besparen op je vaste lasten? Kijk dan of je zonnepanelen op het dak kan laten plaatsen. We geven deze tip mee omdat het vaak voordeliger is een vakman in te schakelen voor verschillende klussen: op die manier bespaar je op eventuele voorrijkosten en is de kans groot dat je een mooi aanbod krijgt met een kwantumkorting.

Het is ook verstandig om te weten dat je wellicht kan profiteren van een verlaagd btw-tarief. Op de website van de Nederlandse Belastingdienst vind je een overzicht van alle diensten en werkzaamheden die vallen onder een btw-tarief van 9%.

De ultieme keuzegids voor dakbedekking

Welk soort dakbedekking kies jij?

Als het goed is ben je nu voldoende geïnformeerd over de verschillende soorten dakbedekkingen. Je kent de voordelen, de kosten en de levensduur. Dus hoe maak je nu een keuze? Wij raden je aan om te kijken naar de volgende factoren:

  • Heb je een hellend of een plat dak? Op basis daarvan kan je al 50% uitsluiten.
  • Wat is je budget voor de dakbedekking? Zorg ervoor dat de dakbedekking altijd binnen je budget past. Je kan altijd kijken of je een korting kan regelen of kan profiteren van een verlaagd btw-tarief mocht iets net buiten je budget vallen.
  • Hoe moet je dak er uit zien? Dit is uiteraard ook belangrijk. Het soort dakbedekking veranderd de hele uitstraling van je dak.
  • Hoelang moet de dakbedekking van goede kwaliteit blijven? Kijk goed naar de levensduur van de verschillende soorten.


We hopen dat je op basis van de informatie uit dit artikel en de bovenstaande vragen een goede keuze kan maken voor het soort dakbedekking. Onthoud goed dat dakbedekking een ontzettend belangrijk onderdeel is van elk dak, het is daarom altijd goed om je te laten informeren.

Ook interessant