Mogelijkheden voor een nieuw dak

3 december 2021 Bron: Bouw & Wonen
Mogelijkheden voor een nieuw dak
Heb je een oud huis gekocht dat gerenoveerd moet worden? Bekijk dan zeker goed de staat van het dak. Het is aanbevolen om je dak elke 30 jaar te vernieuwen, dus check of de structuur van het dak nog goed genoeg is. Een dak vervangen is echter een grote hap uit je budget, dus wij geven je een aantal mogelijkheden mee voor een nieuw dak.

Is een renovatie noodzakelijk?

Voor je besluit om je oude dak eraf te gooien en er een nieuw op te leggen, moet je goed weten wat de functie zal zijn van de kamer onder het dak. Wordt het een zolder die dienst doet als opslagplaats, dan is een vervanging minder dringend dan als het bijvoorbeeld een kinderkamer wordt. Wanneer het dak al oud is en de structuur aan vervanging toe, dringt zich meestal een grondige renovatie toe. En zelfs al is de structuur nog behoorlijk, dan nog is de kans groot dat de isolatie onvoldoende is. En dat is jammer, want door slechte isolatie gaat er heel wat warmte verloren, wat zorgt voor een hogere energiefactuur.

Kostenplaatje De grote hamvraag: wat is de prijs van een nieuw dak? Dat is afhankelijk van de soort renovatie. Elk project is anders, maar het staat vast dat renovatie meestal duurder is dan nieuwbouw. Als je (een deel van) de constructie kan behouden, drukt dat de kosten. Zelfs een doorgezakte constructie hoef je niet helemaal te vervangen, maar kan je ook ondersteunen met balken en planken. Dat kan je makkelijk doen als je de zolder louter als opslagruimte gebruikt. Daarnaast kan je ervoor kiezen om je dakpannen te vervangen of een nieuwe dakbedekking, bijvoorbeeld EPDM, te laten plaatsen.

Welk soort renovatie je ook doet, zorg er wel voor dat je je dak goed laat isoleren om de warmte maximaal in huis te houden. Je kan zowel langs binnen als langs buiten isoleren. Veelal gebeurt de isolatie langs binnen met bijvoorbeeld glaswol of steenwol, eventueel aangevuld met een isolatiefolie en afwerking met gipsplaten. Vooral bij schuine daken is dit populair.

Kleine werken, kleine kosten

Langs buiten ziet je dak er niet meer uit, maar langs binnen is er helemaal niks mis met de draagstructuur of andere elementen? Dan kan je dak ontmossen de oplossing zijn. Dit werkje is goedkoop in vergelijking met de renovatie van een dak of het plaatsen van een nieuw dak. De pannen op je dak worden door specialisten gereinigd met een hogedrukreiniger en een reinigingsmiddel. Je zal zien, na een paar uurtjes werk ziet je dak er als nieuw uit. Bovendien kunnen deze ervaren werkmannen een nieuwe coating op je dakpannen aanbrengen om de groei van algen en mossen tegen te gaan, waardoor je dak langer meekan.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo