Buitenschrijnwerk

Alles over ramen en deuren

Alles over ramen en deuren
Ramen en deuren lijken op het eerste gezicht niet zo’n belangrijke rol te spelen als je een huis gaat bouwen. Maar toch zijn het bepalende onderdelen, die je niet over het hoofd moet zien. Want door de juiste kleuren en modellen van ramen en deuren te kiezen, geef je een heel eigen identiteit aan je woning. Daarnaast is het materiaal ook van belang. Niet alleen op het gebied van onderhoud, maar ook als het gaat om duurzaamheid. Ontdek hier alles wat je wilt weten voordat je nieuwe ramen en deuren voor je woning aanschaft, of het nu voor vervanging van bestaande kozijnen is, of bij nieuwbouw.

Bepaal je budget

Voor de aankoop van ramen en deuren heb je natuurlijk een bepaald budget in gedachten. Je vervangt direct een aantal kozijnen, of je schaft voor je nieuwbouwhuis de ramen en deuren ineens aan. Dat kan dus om een aardige investering vragen. Daarom is het goed om na te denken over de levensduur van de kozijnen die je gaat plaatsen. De levensduur van zowel aluminium als kunststof kozijnen is vanaf ongeveer vijfentwintig jaar. De maximale levensduur ligt tussen de veertig en vijftig jaar. Datzelfde geldt voor houten kozijnen. Maar een ander belangrijk aspect is de duurzaamheid van de ramen en deuren. Aluminium en kunststof ramen en deuren zijn, vergeleken met houten kozijnen, een stuk duurzamer. Hierdoor bespaar je direct vanaf aanschaf een hoop stookkosten. Ook dit moet je meerekenen bij de bepaling van je budget.

De positieve eigenschappen van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen hebben een hoge isolatiewaarde. De kunststof delen zijn onderverdeeld in aparte kamers. De lucht die zich in deze gesloten ruimte bevindt, wordt vastgehouden en heeft daardoor een extra isolerende werking. Je hebt nauwelijks onderhoud aan de kunststof ramen en deuren. Ieder kwartaal, tijdens het ramen wassen, maak je ook de kunststof kozijnen met wat water schoon. Het materiaal is heel kleurvast. Dus ook als je voor een gekleurd kozijn kiest, bijvoorbeeld antraciet grijs of in een bruine kleur met een houtnerf, hoef je je geen zorgen te maken dat de kleur na verloop van tijd door regen of zon vaal wordt. Kunststof kozijnen zijn in verhouding wat goedkoper dan aluminium kozijnen.

Profiteer van aluminium kozijnen

Ook aluminium kozijnen staan bekend om hun onderhoudsvriendelijke eigenschappen. Eigenlijk kun je zeggen, dat je dezelfde voordelen hebt als bij kunststof kozijnen. Schoonmaken met water volstaat en dat hoef je maar een paar keer per jaar te doen. Ook de aluminium ramen en deuren zijn kleurvast. Je kunt ze bovendien in vrijwel iedere kleur krijgen die je wenst, van neutraal wit of zwart tot opvallend rood of groen. De isolatiewaarde van aluminium is hoog, zodat je ook zeker in stookkosten bespaart als je voor dit materiaal kiest. De levensduur van aluminium is lang, hierdoor heb je lang plezier van je ramen en deuren. De aanschafprijs ligt wat hoger dan bij kunststof kozijnen. Dat heeft er onder andere mee te maken dat het materiaal duurder is, maar aan de andere kant is aluminium ook na gebruik weer recyclebaar.

Verschillende modellen ramen en deuren

Niet alleen de kleur of het patroon op de kozijnen van de ramen en deuren bepaalt de uitstraling van je huis. Ook het model van het raam of de deur geeft de woonstijl aan. Zowel de aluminium ramen en deuren als de kunststof modellen, zijn in verschillende uitvoering verkrijgbaar. Op het gebied van ramen heb je keuze uit een vast raam, een kiepraam of een combinatie van beiden. Je kiest voor een raam dat open kan draaien of open kan klappen. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten schuifdeuren en gewone deuren te krijgen, dus niet alleen een voordeur maar ook een achterdeur. Voor de deuren geldt bij zowel de aluminium als de kunststofdeuren dat je de stijl zo klassiek of modern kunt maken als je zelf wilt. Daarnaast is het bij de aluminium deuren mogelijk om een harmonicadeur aan te brengen als serredeur. De deuren kunnen voorzien zijn van ramen of je kiest voor een hele dichte deur. Natuurlijk is een combinatie in dezelfde stijl ook mogelijk, zoals bijvoorbeeld een dichte voordeur en een achterdeur met een raam.

Alles over ramen en deuren

Isolerend glas in ramen en deuren

Hoewel zowel het kunststof als het aluminium al voor goede isolatie zorgen van je kozijnen, is het ook belangrijk om te zorgen dat het glas in de ramen en deuren ook goed geïsoleerd is. Dat bereik je door de ramen en deuren te voorzien van HR+++ glas. Dit glas is driedubbel geïsoleerd en het heeft een speciale coating. Desgewenst kun je het nog voorzien van een extra inbraak werende laag. De ramen en deuren van aluminium en kunststof sluiten zonder problemen op de spouwmuur aan en er is geen sprake van de werking van het materiaal door warmte of kou. In combinatie met isolatieglas, zul je zeker in de winter merken dat er minder kou via de ramen en deuren het huis binnenkomt en dat je de verwarming dus wat lager kunt houden.

Ramen en deuren op maat gemaakt

Ieder huis is anders en ook iedere smaak verschilt. De ramen en deuren van aluminium en kunststof kunnen op maat worden gemaakt. Hierdoor heb je altijd passende ramen en deuren in dezelfde stijl en kleur. Je kunt de ramen en deuren zelf installeren. Hiervoor is het natuurlijk wel belangrijk dat je niet alleen de correcte maten bestelt. Ook heb je de juist onderdelen nodig, zoals afwerkprofielen en montagematerialen. Om het geheel compleet te maken, zijn er voor zowel de kunststof als de aluminium ramen en deuren vliegenhorren verkrijgbaar. Zo houd je in de winter de kou buiten en de warmte binnen en in de zomer de insecten op gepaste afstand van je aluminium en kunststof ramen en deuren.

Ook interessant