Duurzaam Bouwen

BEN bouwen kan met elk budget

BEN bouwen kan met elk budget
Om aan de Europese EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) te voldoen, zal vanaf volgend jaar elke nieuwe woning in Vlaanderen verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) moeten zijn. Praktisch haalbaar? Ongetwijfeld, zo leert www.IedereenBEN.be ons. Maar hoe hou je het ook betaalbaar? Want al oppert men soms dat BEN-bouwen 10 à 15% duurder is dan een woning die louter aan de huidige energie-eisen voldoet, exacte becijferingen kunnen onze Belgische bouwconfederaties niet voorleggen. Feit is wel dat wie het slim aanpakt de meerkosten kan beperken tot 4 à 6%. Dat is een haalbare kaart, zeker wanneer je de energiebesparing en de waardestijging van je woning t.o.v. een 'gewone' nieuwbouw mee in rekening neemt.

BEN staat voor Bijna-EnergieNeutraal. Het is de norm voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen vanaf 2021. Met een E-peil van max. 30 is een BEN-woning een woning die weinig energie verbruikt voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De weinige energie die nog nodig is, haalt een BEN-woning hoofdzakelijk uit groene energiebronnen.

1. Bouw compact en eenvoudig

De kostprijs van een huis is recht evenredig met de oppervlakte ervan. Voor een groot huis is er meer materiaal nodig, en iedere vierkante meter zal je later moeten onderhouden en verwarmen. Denk ook goed na over de vormgeving. Een woning met een eenvoudige maar doordachte architectuur kost aanzienlijk minder aan materialen en werkuren dan een woning met dezelfde oppervlakte maar met veel hoekjes en kantjes.

2. Spreid de werken

De kosten voor elektriciteitvoorzieningen stel je best niet uit: latere aanpassingen vergen veel extra werk, geld en tijd. Waarmee je wel kan wachten is bijvoorbeeld de plaatsing van een sierkachel of sierhaard – voorzie wel al het rookkanaal – en de inrichting van de tweede badkamer. Ook de inrichting van de logeerkamer is meestal niet meteen nodig. Laat wel al de stopcontacten en schakelaars plaatsen, zodat je de kamer kan gebruiken als bergruimte.

3. Bespaar op de afwerking

Beknibbel nooit op de prijs of de kwaliteit van de ruwbouwmaterialen. Die vormen de basis van je huis. Waarop je wel flink kan besparen, is op de afwerking. Kies bijvoorbeeld keramische tegels in plaats van natuursteen, en laminaat of samengesteld parket in plaats van massief parket. Op vloerbekleding zit al gauw 10 à 20 euro verschil per vierkante meter. Op een gemiddelde woning betekent dit een meerprijs van 1.500 à 3.000 euro. Ook de prijzen van binnenschrijnwerk lopen sterk uiteen. Een standaard deur uit mdf kost ongeveer 150 à 200 euro per stuk. Voor een gelakte deur betaal je al gauw het dubbel. Vermenigvuldig dat verschil met het aantal deuren dat je nodig hebt en je spreekt opnieuw over een meerprijs van enkele duizenden euro's.

4. Steek ook zelf de handen uit de mouwen

Je kunt ook geld besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken en/of vrienden en familie op te trommelen om je te helpen. Een hellend dak isoleren bijvoorbeeld is niet moeilijk, zolang je dit nauwkeurig doet en de plaatsingsregels respecteert. Ook het voorbereidend werk voor het pleisteren kan je zelf doen. Werken die gevaarlijk zijn, zoals dakwerken, laat je altijd uitvoeren door ervaren vaklui. Waag je ook nooit zomaar aan het metselen van dragende structuren, of aan het verwerken van dure materialen zoals natuursteen.

5. Kies voor het economisch optimum

Wie kostenoptimaal bouwt, maakt voor alle onderdelen van de ruwbouw en voor alle ingezette technieken een afweging tussen de kosten en de baten. Op dat vlak is een BEN-woning de optimale keuze. Want om aan de voorwaarden voor een BEN-woning te voldoen (zie www.IedereenBEN.be > Wat is BEN? > 6 voorwaarden) volstaan een zeer goede thermische isolatie, een behoorlijke luchtdichtheid, en slimme – maar betaalbare – technieken voor verwarming en ventilatie.

BEN-bouwen: met deze tips hou je het betaalbaar
Wil je je begininvestering zo laag mogelijk houden? Bouw compact en eenvoudig, faseer de werken, zoek goedkopere alternatieven voor de inrichting en de afwerking, steek zelf de handen uit de mouwen, en bovenal: kies ook voor de ruwbouw en de technieken het 'economisch optimum' - de oplossing met de beste kosten-batenverhouding.

Ook interessant