Duurzaam Bouwen

Laat je BEN-realisaties zien aan Vlaamse kandidaat-bouwers

Laat je BEN-realisaties zien aan Vlaamse kandidaat-bouwers
De website IedereenBEN.be is sinds oktober 2014 met meer dan 265.000 bezoekers – enkel Vlaanderen en nieuwbouw! – uitgegroeid tot dé referentiesite voor kandidaat-bouwers die nu al Bijna-EnergieNeutraal (BEN) willen bouwen. Behalve een schat aan informatie bevat de website ook een rubriek met voorbeeldprojecten. Heb jij als architect, algemeen aannemer of bouwbedrijf een BEN-woning gebouwd? Vul dan via de pagina ‘Zij zijn al BEN’ de BEN-projectfiche in, en profileer jezelf zo bij tienduizenden Vlaamse kandidaat-nieuwbouwers als BEN-ervaringsdeskundige.

Volgens de Europese EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) moet vanaf 2021 elke nieuwbouwwoning in Europa een Nearly Zero Energy Building (NZEB) zijn. De Vlaamse overheid vertaalde deze richtlijn in 2013 als de norm BEN (Bijna-EnergieNeutraal). De Waalse Overheid spreekt sinds 2017 van Q-ZEN (Quasi-Zéro Energie), waaraan elke Waalse bouwaanvraag vanaf volgend jaar verplicht moet voldoen.

Een nieuwe woning of een nieuw appartement wordt als BEN bestempeld als aan bepaalde voorwaarden op het vlak van energieprestaties, luchtdichtheid, ventilatie, warmtevraag en -transmissie en oververhittingsrisico wordt voldaan. Deze voorwaarden worden opgesomd op www.IedereenBEN.be (zie de knop ‘Wat is BEN?’).

Om bouwheren op een overzichtelijke manier duidelijk te maken wat BEN-bouwen betekent in de praktijk, sloegen diverse marktleiders uit de Vlaamse bouwsector al in 2014 de handen ineen voor de realisatie van de website www.iedereenBEN.be. Die is sinds oktober 2014 met meer dan 265.000 bezoekers (enkel Vlaanderen en nieuwbouw!) uitgegroeid tot dé referentiesite voor kandidaat-bouwers die nu al Bijna-EnergieNeutraal (BEN) willen bouwen. Sinds begin 2017 kunnen Waalse kandidaat-bouwers zich informeren via de website www.construireQ-ZEN.be.

Op deze sites wordt een BEN-coach ingezet die de kandidaat-bouwer gidst doorheen de 6 stappen die moeten worden genomen om een woning BEN te maken: van 'dak en vloer', over 'buitenmuren', 'glas, ramen en deuren', 'ventilatie' en 'verwarming en hernieuwbare energie' tot ‘luchtdichting’. Bij elk van die stappen wordt ingegaan op de wettelijke vereisten, mogelijke oplossingen, verdelers, financieringstips…

Om aan te tonen dat nu al BEN-bouwen perfect haalbaar en betaalbaar is, bevat www.IedereenBEN.be onder de button ‘Zij zijn al BEN’ ook een lijst met steekkaarten en beelden van reeds gerealiseerde BEN-woningen in Vlaanderen. Wil ook jij een BEN-realisatie voorstellen? Vul dan de online fiche, die je eveneens onder de button ‘Zij zijn al BEN’ vindt, volledig in. Het is voor jou als architect, algemeen aannemer of bouwbedrijf een prachtige kans om jezelf bij het groot publiek – en daarenboven helemaal gratis – te profileren als BEN-ervaringsdeskundige.