Dossier Batibouw

Word jij ook BEN op Batibouw 2020?

  BE   27 februari 2020 Bron: Marquiz
Word jij ook BEN op Batibouw 2020?
Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. Maar waarom zou je tot dan wachten als je nu al probleemloos BEN kan bouwen? Op www.iedereenBEN.be legt bouwcoach BEN uit waarop je moet letten om aan de 6 BEN-voorwaarden te voldoen. Liever face-to-face advies? Volg dan het IedereenBEN-parcours tijdens Batibouw 2019.

6 voorwaarden voor BEN

In 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Europa Bijna-EnergieNeutraal zijn. Dat is een gevolg van de Europese Richtlijn Energieprestatie van Gebouwen, afgekort als EPBD (Energy Performance of Buildings Directive). In Vlaanderen wordt een nieuwe woning of een nieuw appartement als BEN bestempeld als aan 6 voorwaarden wordt voldaan:

 1. het E-peil is lager of gelijk aan E30,
 2. het S-peil is lager of gelijk aan S31,
 3. elk van de constructiedelen voldoet aan een specifieke Umax-eis,
 4. de oververhittingsindicator is kleiner dan 6.500 Kh,
 5. de woning beschikt over ventilatievoorzieningen zoals vermeld in bijlage IX van het Energiebesluit van 19 november 2010,
 6. de energie komt grotendeels van een systeem voor hernieuwbare energie dat beantwoordt aan welbepaalde kwalitatieve en kwantitatieve voorwaarden.

Iedereen BEN!

Om op een overzichtelijke manier duidelijk te maken wat de zes voorwaarden van BEN-bouwen betekenen in de praktijk, sloegen diverse marktleiders uit de Vlaamse verbouwsector al in 2014 de handen ineen voor de realisatie van de website www.iedereenBEN.be.

Op www.iedereenBEN.be loodst coach BEN kandidaat-bouwers doorheen de 5 stappen die moeten worden genomen om een woning BEN te maken. Van 'dak en vloer', over 'buitenmuren', 'glas, ramen en deuren' en 'ventilatie' tot 'verwarming en hernieuwbare energie'. Bij elk van die stappen wordt op een overzichtelijke manier informatie gegeven over de wettelijke vereisten, mogelijke oplossingen, verdelers, financieringstips…

Word jij ook BEN op Batibouw 2020?

Batibouwparcours 2020

BEN-bouwen leer je ook op Batibouw. Volg het IedereenBEN-parcours door de stand van Renson (4.219), Soudal (5.209) en Viessmann (12.103) aan te doen en stel er - vrijblijvend - alle vragen die je over BijnaEnergieNeutraal bouwen hebt.

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo