Verbouwen

Vochtproblemen oplossen

Vochtproblemen oplossen
Vochtproblemen komen veel voor, denk aan condensatievocht of doorslaand vocht. Het is belangrijk om snel stappen te ondernemen om deze problemen op te lossen. Vochtproblemen kunnen grote schade aan het huis maar ook aan je gezondheid veroorzaken. Elk vochtprobleem vereist een andere oplossing. In het volgende artikel gaan we in op de verschillende vochtproblemen en de oplossingen om deze te voorkomen en behandelen.

Problemen door lekkages

Veel vochtproblemen ontstaan door een lekkage in bijvoorbeeld de leidingen. Deze problemen worden niet vaak opgemerkt omdat het om kleine hoeveelheden water gaat. Deze kleine hoeveelheden kunnen echter wel een aantal problemen veroorzaken, bijvoorbeeld schimmel in huis. Deze problemen kunnen je gezondheid aantasten, het is daarom verstandig om het zo snel mogelijk op te lossen.

Om een lekkage op te lossen, zal je de lekkage eerst moeten vinden. Om dit te doen kan je gebruik maken van lekdetectie. Met een vochtmeter kan er worden bekeken waar het water ontstaat. Vervolgens kan de lekkage worden verholpen.

Oplossingen voor condensatievocht

Condensatievocht is al het vocht dat ontstaat in het huis en niet wordt afgevoerd. Bijvoorbeeld de stoom van warme maaltijden bereiden of het gebruiken van de douche kan zich condenseren op koude oppervlakken in het huis zoals het plafond, de muur en de vloer. Dit vocht trekt vervolgens in deze oppervlakken en kan voor een aantal vervelende vochtproblemen zorgen: schimmelvorming, vervelende geuren en loskomend behang.

Er is maar één oplossing om condensatievocht te voorkomen: ventileren. Door het huis goed te ventileren kan de vocht in de lucht worden afgevoerd. Zo heb je verse lucht in huis en is de kans op vocht in huis een stuk kleiner. Je hebt de mogelijkheid om diverse ventilatiesystemen te installeren, maar kan ook regelmatig de ramen in het hele huis openzetten. In veel gevallen werkt het ventileren van het huis ook wanneer de vocht al is getrokken in de muren. Wanneer er al problemen, zoals schimmelvorming ontstaan, is het belangrijk om snel een vochtspecialist in te schakelen die de problematiek kan verhelpen.

Vochtproblemen oplossen

Doorslaand vocht oplossen en behandelen

Doorslaand vocht is vocht dat via de gevel in de binnenmuren terecht komt. Dit gebeurt veel bij oudere woningen, maar kan ook voorkomen in moderne huizen. Schade door doorslaand vocht is voornamelijk te zien aan de buitenkant van de woning, bijvoorbeeld in de gevel. Dan kunnen er vochtplekken of zwarte vegen ontstaan. Wanneer het probleem niet op tijd wordt verholpen kan het verder trekken in de muren, waardoor de binnenmuren ook beschadigd worden. Dan zie je bijvoorbeeld schimmel en vochtplekken in huis.

Wanneer de gevel niet meer in goede staat is kan je het beste nieuwe gevelbekleding laten plaatsen. Zo voorkom je de grootste problematiek. Een verouderde en afgebroken gevel laat meer water toe, een complete vervanging zal een directe oplossing zijn.

Als het vervangen van de gevelbekleding nog niet nodig is zou je de muren kunnen impregneren. Hierbij wordt de gevel voorzien van een vuil- en waterafstotende coating. Bij het impregneren van de gevel is het erg belangrijk om de gehele gevel goed te reinigen, anders blijft de vloeistof minder goed zitten en is het dus minder effectief.

Wanneer je vochtproblemen ontdekt in het huis kan je het beste meteen professionele hulp inschakelen. Op deze manier voorkom je grotere schade aan het huis en je gezondheid. Je bent er bovendien van verzekerd dat de problemen effectief worden opgelost en kan je advies krijgen over het vermijden van soortgelijke problematiek. Op Vochtbestrijding Gids vind je alle vochtspecialisten in Vlaanderen.

Vochtproblemen oplossen

Opstijgend vocht vermijden en verhelpen

Opstijgend vocht ontstaat door muren die grondvocht absorberen, dit wordt dan afgegeven aan het pleisterwerk. Dit komt veel voor bij oudere huizen of na extreme regenbuien. De vochtproblemen ontstaan onderaan de muur en verspreid zich langzaam naar boven, daar komt de naam opstijgend vocht vandaan. Deze vochtproblemen uiten zich in schimmelvorming, loskomend behang en problemen in het schilderwerk. De meest voorkomende behandelingen voor opstijgend vocht zijn het injecteren of het onderkappen van de muren.

Het injecteren van muren wordt gedaan met een vochtwerende gel, deze zet zich uit en zorgt ervoor dat opstijgend vocht wordt bestreden en niet meer kan voorkomen. Er worden een aantal gaten net boven grondniveau in de muur geboord om dit voor elkaar te krijgen.

Muren onderkappen wordt alleen ingezet als laatste hulpmiddel. Hierbij wordt de waterkering vervangen. Hierbij worden er horizontale sleuven in het metselwerk gevreesd. In die sleuven wordt een waterkering geplaatst die opstijgend vocht kan verhelpen en voorkomen.

Premie voor vochtproblemen oplossen

Wanneer je bepaalde renovatiewerken laat uitvoeren, bijvoorbeeld als resultaat van vochtproblemen, kan je in aanmerking komen voor de overkoepelende renovatiepremie. Je kan hiervoor in aanmerking komen als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Je zou dit eventueel ook kunnen combineren met andere renovatiewerken. Meer informatie hierover vind je op vlaanderen.be. Zo kan je een hoop geld besparen op het oplossen van de vochtproblemen.

Een vochtvrij huis

Het is belangrijk om vochtproblemen zo snel mogelijk op te lossen, zo voorkom je een hoop schade, gedoe en tijd. Vochtproblemen oplossen kan in sommige gevallen zelf, maar het is altijd verstandig om een specialist in te schakelen die de vochtproblemen vakmatig kan oplossen. Als de vochtproblemen zijn opgelost zou je eventueel een stap verder kunnen gaan en kiezen voor vochtwering, dan ben je zeker dat de kans op schade door vochtproblemen niet meer bestaat. Als er problemen zijn ontstaan door vocht, bijvoorbeeld door de vorming van schimmel op de muren, zou je het schilderwerk ook kunnen onderhouden. Je zou dit eventueel ook kunnen combineren met andere renovatiewerken, zoals het renoveren van de gevel.

Ook interessant