Isolatie

Is spouwmuurisolatie in mijn geval mogelijk?

Is spouwmuurisolatie in mijn geval mogelijk?
Spouwmuurisolatie heeft erg grote voordelen. Zo zorgt spouwmuurisolatie voor meer wooncomfort en is het goed voor het milieu, maar het grootste voordeel is dat uw energierekening flink omlaag zal gaan. Door de gunstige prijs van spouwmuurisolatie verdient u uw investering al binnen een jaar of drie terug. Vanaf dat punt maakt u dus alleen maar winst. Hieronder leest u wanneer spouwmuurisolatie mogelijk is, zodat u weet of u kunt genieten van de voordelen van spouwmuurisolatie.

Een spouwmuur

Dit is een inkoppertje, maar u heeft natuurlijk een spouw nodig om deze te kunnen isoleren. U kunt zelf controleren of u een spouw heeft. Als uw woning voor 1920 is gebouwd, heeft u zeer waarschijnlijk geen spouw. Huizen die na 1976 zijn gebouwd hebben waarschijnlijk een spouw die al geïsoleerd is. Dit isolatiemateriaal is echter vaak al verouderd, waardoor na-isolatie is aan te raden. Ook kunt u uw muur meten om te kijken of u een spouwmuur heeft. Dit doet u bij het kozijn of bij de deurpost. Een spouwmuur is bijna altijd minimaal 24 cm dik. Als hij minder dik is dan dat, heeft u dus geen spouwmuur.

Een vervuilde spouw

Ook als de spouw vervuild is, is spouwmuurisolatie niet mogelijk. Om hierachter te komen zal een specialist een onderzoek doen met een camera. Als blijkt dat de spouw inderdaad vervuild is dan is het niet mogelijk om het isolatiemateriaal goed te plaatsen. Dit kan een koudebrug (gedeelte in de muur waar veel warmte verloren gaat) veroorzaken, waardoor de isolatiewaarde omlaag gaat. Een specialist zal het in het geval van vervuiling waarschijnlijk aanraden om uw spouwmuur te laten reinigen. Dit kost zo’n €25 per vierkante meter.

Cementbaarden

Bij slordig metselwerk kan het zo zijn dat er cementbaarden zijn ontstaan in uw spouwmuur. Deze cementbaarden ontstaan als er te veel cement is gebruikt, waardoor er bruggen van cement worden gevormd tussen de buitenmuur en de binnenmuur. De specialist zal er tijdens het onderzoek met de camera achter komen of u last heeft van cementbaarden. Als u last heeft van een klein aantal cementbaarden, dan is het vaak mogelijk om deze te laten verwijderen. Bij een groter probleem wordt spouwmuurisolatie volledig afgeraden.

Ventilatie kruipruimte via spouw

Als de ventilatie van uw kruipruimte gebeurt via uw spouw, kunnen er bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie vochtproblemen ontstaan. In dit geval zal er nieuwe isolatie moeten worden aangebracht naar uw kruipruimte, voordat isolatie mogelijk is.

Wanneer is het dus wel mogelijk?

Spouwmuurisolatie is zeer waarschijnlijk dus wel mogelijk als uw woning tussen 1920 en 1976 is gebouwd, en als u geen last heeft van een van de bovenstaande problemen. Om te kijken of u last heeft van een van deze problemen, raden wij u aan om een specialist langs te laten komen. Als spouwmuurisolatie bij u mogelijk is dan kunt u volledig genieten van de vele voordelen van spouwmuurisolatie.