5 tips voor goedkope en goede isolatie van je huis

Bron: Bouw & Wonen
5 tips voor goedkope en goede isolatie van je huis
Aan alle kanten hoor je over het isoleren van woningen. Je bespaart er op de lange termijn geld mee en bovendien is het beter voor het milieu. Als je gaat zoeken naar informatie, word je ermee overspoeld. Je vindt zoveel informatie dat het lastig is om uit te zoeken wat nou echt voor jou een goede keus zou zijn. Hier vind je 5 makkelijke, goedkope en overzichtelijke tips voor betere isolatie van jouw huis.

1. Vervang alleen het glas als je kozijnen goed zijn

Je hoort heel veel over het vervangen van de kozijnen. Maar wist je dat dat vaak niet nodig is? Als je kozijnen nog in goede staat zijn, kun je alleen het losse glas vervangen. De isolatiewaarde van kozijnen is namelijk niet zo heel erg verschillend. Houten kozijnen isoleren eigenlijk beter dan kunststof kozijnen van slechte kwaliteit. Dus wanneer jouw kozijnen nog in goede staat zijn, kun je alleen het glas vervangen. Bij glasdiscount.nl vind je heel veel informatie over isolatieglas en welk type glas goed past in jouw situatie. Dť glaswebshop van Nederland helpt je zo bij het maken van een goede keus op het gebied van isolatie.

2. Laat spouwmuren isoleren

Een heel eenvoudige en goedkope manier van isoleren is spouwmuurisolatie. Daarbij worden een paar kleine gaatjes in je muur gemaakt. Vervolgens wordt daar doorheen isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Dat kunnen losse bolletjes zijn, maar er wordt ook weleens gebruik gemaakt van een dikke stof die uithard als hij opdroogt. De gaatjes in de muur worden weer keurig dichtgemaakt en je muur is direct een heel stuk beter geÔsoleerd.

3. Isoleer zwakke plekken

Zou je met een warmtecamera naar je huis kijken, dan zie je een aantal plekken waar het een stuk warmer wordt dan eigenlijk zou moeten. Met name rondom het katten- of hondenluik, langs deuren en ramen en bij de aansluiting naar het dak heb je meestal warmteverlies. Probeer deze plekken dus het eerst te isoleren. Een kattenluik is lastig te isoleren, al zijn daar wel opties voor. Tochtstrips bij de ramen zullen ook veel warmte binnen houden in de winter.

4. Isoleer de woonkamer en de keuken

Isolatie gaat eigenlijk altijd over het isoleren van je complete huis. Toch is dat niet helemaal logisch. Want je verliest heel veel warmte die ontsnapt van verwarmde naar onverwarmde ruimtes in huis. Isoleer vooral de woonkamer en de keuken ook van de omliggende ruimtes. Door te zorgen voor goed sluitende deuren met tochtstrips en misschien zelfs tussenmuur isolatie, kun je jezelf heel veel geld besparen. Je stookt tenslotte vooral in deze ruimtes, maar je hebt niets aan die warmte als die allemaal verdwijnt naar de gang, de kelder of de overloop.

5. Isoleer tussen huis en garage

Nog iets dat vaak vergeten wordt: de overgang van het huis naar de garage, serre, aanbouw of andere koude ruimte. Hiervoor geldt hetzelfde als voor het bovenstaande punt. De warmte ontsnapt naar een ruimte die misschien aan de buitenkant wel geÔsoleerd is, maar die vanbinnen niet verwarmd wordt. Het is dus nog steeds zinloze energieverspilling. Zorg dus altijd voor goede isolatie van de muur tussen de woning en de garage of aanbouw. Is er een tussendeur, kies dan voor een goede kwaliteit isolerende buitendeur om ertussen te plaatsen.

Bij isoleren denk je misschien aan enorme verbouwingen en grote projecten. Maar isolatie kan ook op veel kleinere schaal worden toegepast. En vaak met minstens net zulke goede resultaten voor je energierekening en met lagere kosten. Door goed te kijken naar de energiestromen in jouw huis, ontdek je vanzelf waar isolatie nodig is. Je kunt de isolatie in de zomer aanbrengen, zodat je meteen als het kouder wordt profijt hebt van je aanpak.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo