Verbouwen

Tips om je gevel te onderhouden

Tips om je gevel te onderhouden
Gevelonderhoud wordt vaak vergeten, toch is het erg belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan een gevel. Op deze manier zorg je niet alleen voor een betere uitstraling, maar ook voor meer bescherming en verhoog je de levensduur van je gevel. Maar een gevel onderhouden, hoe doe je dat nou? In dit artikel gaan we in op de verschillende manieren om een gevel te onderhouden, zoals gevelreiniging en gevelrenovatie, zodat je gevel er weer netjes bij staat en je huis weer goed beschermd is!

Controleer regelmatig de gevel

De eerste stap voor zowel gevelrenovatie als gevelreiniging is de staat van de gevel te controleren. We raden aan om dit regelmatig te doen: loop langs de gevel en bekijk goed of er beschadigingen of vuil zichtbaar zijn.

Kijk bijvoorbeeld of er barsten zichtbaar zijn. In sommige gevallen kan dit komen door een zwakke fundering, maar in de meeste gevallen is het probleem niet zo ernstig. Het is ook belangrijk om te kijken naar de stenen en voegen. Zit alles nog stevig vast of zijn er stenen die loszitten?

Wanneer de gevel bepleisterd of geverfd is kan je kijken of de laag nog onbeschadigd op de gevel zit. Let ook goed op of de gevelpleister of verf is ingetrokken in de gevel. Is dit niet het geval? Dan heeft het weinig meerwaarde en is het puur voor het uiterlijk van de gevel.

Na de inspectie kan je gaan bedenken welke methode voor behandeling nodig is: gevelreiniging of gevelrenovatie.

Tips om je gevel te onderhouden

Kies voor de juiste behandelingsmethode

Je hebt gezien wat er mankeert aan de gevel, maar hoe weet je nou welke methode de problematiek gaat oplossen?

Wanneer het alleen gaat om een lichtelijk vervuilde gevel, bijvoorbeeld door verf of mos, kan je het beste gaan voor een gevelreiniging. Het reinigen van de gevel kan worden gedaan op veel verschillende manieren en heeft als doel om de gevel er weer netjes uit te laten zien.

Wanneer het gaat om zware vervuiling of er gebreken zijn aan de gevel is het beter om te kiezen voor gevelonderhoud. Mocht het een combinatie van lichtelijke vervuiling en gebreken zijn kan de gevelrenovatie worden gecombineerd met een reiniging. Een gevelonderhoud zorgt ervoor dat de gevel zijn beschermende functie weer kan dienen.

Wanneer je niet zeker weet welke behandelingsmethode het meest geschikt is voor je gevel zou je advies kunnen vragen aan gevelspecialisten. Zij hebben de ervaring en kennis om het juiste advies te geven. Op Gevel Gids vind je meer informatie over gevelrenovatie en gevelreiniging. Hier vind je ook alle gevelspecialisten van Vlaanderen.

Tips om je gevel te onderhouden

Een gevelreiniging als behandeling

Een gevelreiniging is de juiste behandelingsmethode als het gaat om een vervuilde gevel, bijvoorbeeld door verf, zand of graffiti. Er zijn veel verschillende reinigingsmethodes, maar de meest gebruikte zijn stoomreiniging, zandstralen en chemische reiniging.

Een gevelreiniging heeft niet alleen het doel om de gevel weer schoon te krijgen, maar kan ook beschadigingen voorkomen. De vervuiling kan namelijk een impact hebben op de kwaliteit van de gevel. Het is daarom belangrijk om bij vervuiling op de gevel snel actie te ondernemen.

Een stoomreiniging wordt meestal ingezet voor een milde vervuiling. Denk bijvoorbeeld aan mos of klimop. Door de stoom wordt de gevel binnen een korte tijd schoon. Het zandstralen van een gevel wordt gebruikt om hardnekkig vuil te verwijderen. Zandstralen wordt gedaan door een mix van water en een grove korrel. Een chemische reiniging wordt als methode gebruikt wanneer er bijvoorbeeld verfresten of roet verwijderd moet worden.

Door een gevelreiniging uit te laten voeren kan je dus beschadigingen voorkomen en is de gevel weer goed onderhouden. Is de gevel toch beschadigd? Dan is het tijd om te gaan voor een gevelrenovatie.

Een gevelrenovatie als oplossing

Wanneer de gevel beschadigd of in een slechte staat is zal je moeten gaan voor een gevelrenovatie. Het is daarbij een uitstekende manier om de gevel goed aan te pakken, je verhoogt namelijk de levensduur van de gevel en zorgt voor een goede bescherming van het huis.

Een gevelrenovatie kan bestaan uit verschillende werkzaamheden. Zo kunnen scheuren worden gerepareerd, voegen worden vervangen en kan er onderhoud worden gepleegd aan de gevelbekleding. Hierbij kan je ook gaan voor geheel nieuwe gevelbekleding, dan ziet de gevel er weer als nieuw uit.

Los van het repareren en vervangen van onderdelen van de gevel kunnen er ook preventieve en behulpzame werkzaamheden worden gepleegd aan de gevel. Je zou bijvoorbeeld de gevel kunnen impregneren, hierdoor heeft de gevel meer weerstand tegen vocht en neerslag. Hierdoor blijft de gevel ook lang schoon en netjes, zo hoef je dus minder te spenderen aan toekomstig onderhoud aan de gevel. Er kan zelfs isolatie worden aangebracht in de gevel, zo kan je ook nog eens besparen op energiekosten.

Tips om je gevel te onderhouden

Combineer gevelonderhoud met andere renovatiewerken

Je zou er ook voor kunnen kiezen om gevelonderhoud te combineren met andere renovatiewerken. Denk bijvoorbeeld aan het onderhouden van je dak of het plaatsen van zonnepanelen. Op deze manier kan je meerdere onderdelen in en om het huis laten renoveren en binnen een korte tijd de waarde van je huis verhogen. Het is daarnaast in sommige gevallen mogelijk om een premie van de Vlaamse Overheid te krijgen voor het uitvoeren van meerdere renovaties. Benieuwd of je in aanmerking kan komen voor de Overkoepelende Renovatiepremie? Kijk dan op Vlaanderen.be.

Nog meer leren over gevelwerken?
Lees dan het artikelen over het renoveren van de voorgevel.

Ook interessant