Binnenafwerking

Tips om schilderwerk te onderhouden

Tips om schilderwerk te onderhouden
Het kan iedereen overkomen: het schilderwerk in en om je huis neemt af in kwaliteit. Om schilderwerk mooi en netjes te houden moet je het regelmatig onderhouden. Bovendien kan het onderhoud de levensduur van je schilderwerken verlengen. Maar hoe kan je de schilderwerken nou het beste onderhouden?

1. Inspecteer het schilderwerk regelmatig

De eerste stap in het onderhoud van schilderwerk is observatie. Dit betekent dat je moet kunnen herkennen of en wanneer het nodig is. Als het schilderwerk niet meer hecht, er barsten te zien zijn of de verf poedert is het tijd voor een onderhoudsbeurt. Dit soort problemen zijn het meest zichtbaar op houtwerk, multiplex en glasafdichting. Let vooral op de overgangen tussen staand en liggend hout. Hier bevindt zich vaak de meeste schade.

Wanneer er ernstige beschadigingen te zien zijn kan er zelfs water binnendringen wat uiteindelijk kan resulteren in grotere problemen door waterschade. Het wordt daarom aangeraden om minstens twee keer per jaar al het schilderwerk in en om je huis goed te inspecteren. Zo voorkom je mogelijk meer schade en kan je al het schilderwerk er weer verzorgd uit laten zien.

Tips om schilderwerk te onderhouden

2. Schoonmaken van het schilderwerk

Het regelmatig schoonmaken van het schilderwerk is een belangrijke stap als het aankomt op onderhoud. Als er zich vuil bevindt op het schilderwerk is er een grote kans dat het op den duur voor grotere schade kan zorgen. Zo kan het schilderwerk bijvoorbeeld wegbranden door de zon. Door dit goed schoon te houden weerkaatst het zonlicht van de geschilderde objecten en kan er geen schade ontstaan.

Naast het weghouden van vuil is het ook belangrijk om stof te verwijderen van schilderwerk. Stof trekt namelijk meer vuil aan. Vergeet niet de boven- en onderkanten van geschilderde objecten schoon te maken. Deze worden namelijk vaak vergeten. Om het schilderwerk mooi en schoon te houden raden we aan om minstens twee keer per jaar het schilderwerk grondig schoon te maken.

Het schoonmaken kan simpel worden uitgevoerd met een doek en water, maar je kan ook kiezen voor een gronderige aanpak waar je gebruik maakt van schoonmaakmiddelen. Let wel op dat je schoonmaakmiddelen gebruikt die niet schade kunnen verrichten aan het houtwerk.

3. De woning goed ventileren

Door een woning goed te ventileren kun je de levensduur van binnenschilderwerken aanzienlijk verbeteren. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat de vochtige lucht wordt afgevoerd en er verse lucht in huis kan komen. Het wordt aangeraden om het huis altijd goed geventileerd te houden door ventilatieroosters open te houden en regelmatig je ramen te openen.

Wanneer je dit niet doet kan de luchtige vocht condenseren op het schilderwerk. Zo kan de verf los gaan zitten en is er een kans dat er schimmel of een andere aanslag ontstaat. Bij dit soort problematiek moet het schilderwerk compleet worden vernieuwd. Het is dus altijd beter om dit te voorkomen en te vermijden.

4. Uitbesteden van onderhoud aan schilderwerk

Wanneer je verzekerd wil zijn van een professionele en efficiënte aanpak zou je er ook voor kunnen kiezen om schilders in te schakelen. Door schilders in te schakelen ben je verzekerd van een mooi resultaat en kan je zelfs advies winnen over je schilderwerken. Je zou eventueel kunnen gaan voor een onderhoudsabonnement, dan wordt het schilderwerk regelmatig onderhouden. Zo hoef je ook niet meer om te kijken naar het onderhoud. Op Schilder Gids vind je alle schilders in Vlaanderen.

Tips om schilderwerk te onderhouden

5. Kleine oneffenheden wegwerken

Kleine oneffenheden kan je makkelijk zelf wegwerken. Denk aan naadjes en putjes in het schilderwerk. Deze zijn makkelijk uit te krabben en aan te vullen met een reparatiemiddel. Kleine beschadigingen zou je bijvoorbeeld ook kunnen wegschuren wanneer het materiaal dit toelaat.

Door deze kleine oneffenheden weg te werken houd je het schilderwerk mooi en wordt de levensduur verlengt.

6. Gebruik duurzame verf

Door het gebruik van duurzame verf hoef je minder vaak onderhoud te verrichten op je schilderwerken. Dit is voornamelijk van toepassingen op het verven van hout. Een duurzame verf is daarnaast ook beter voor het milieu en de gezondheid. Met een duurzame verf bedoelen we verf met niet-chemische middelen.

Er zijn verschillende soorten duurzame verf zoals vernis en lak. Deze zijn over het algemeen extreem bestendig tegen weersomstandigheden en zorgen voor minder vocht in het hout. Hierdoor ontstaan er minder problemen in de schilderwerken.

7. Schilderwerk bijwerken

De beste manier om je schilderwerk goed te onderhouden is door het bij te werken. Wanneer je beschadigingen of oneffenheden ziet is het beter om meteen actie te ondernemen. Het is vooral belangrijk om te letten op de kitnaden. Hier kunnen namelijk makkelijk scheuren in ontstaan. Het is overigens ook belangrijk om rekening te houden met geschikt schilderweer.

Door snel actie te ondernemen verlaag je de kans op grotere beschadigingen. Schilderwerk bijwerken kan ook met een nieuwe kleur, dan ziet je woning er weer fris uit. Wanneer er grote schade te vinden is in je schilderwerk moet er misschien meer gebeuren dan alleen een nieuw likje verf. Zo moet je bijvoorbeeld bij houtrot werken met acrylaatkit en een plamuurmes.

Wanneer je niet precies weet wat je moet doen, of in het geval van ernstige schade, is het verstandiger om een schilder in te huren. In dit artikel lees je meer over de werkzaamheden van een schildersbedrijf. Die weten precies wat er moet gebeuren en kunnen het snel en efficiënt oplossen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om te profiteren van een verlaagd btw-tarief, zo bespaar je op de kosten van de schilder. Meer informatie over het verlaagde btw-tarief lees je op financien.belgium.be.

Tips om schilderwerk te onderhouden

Andere klussen die je rondom huis kunt doen ter onderhoud van je woning

Regelmatig onderhoud van schilderwerk is een fantastisch begin. Het zorgt voor een frisse uitstraling en verlengt daarnaast de levensduur van je schilderwerk. Door minstens twee keer per jaar al het schilderwerk goed te inspecteren, schoon te houden en bij te werken voorkom je grote beschadigingen aan het schilderwerk. Door vochtproblemen op te lossen kan je ook beschadigingen aan het schilderwerk voorkomen.

Naast het onderhoud van schilderwerk is het een verstandig idee om ook regelmatig onderhoud uit te voeren op verschillende onderdelen in en om je huis. Op deze manier behoud je de kwaliteit van je huis en vermijd je een hoop problematiek. Zo zou je bijvoorbeeld onderhoud kunnen uitvoeren aan het gevelwerk. Denk bijvoorbeeld aan een gevelrenovatie of het onderhouden van de gevelbekleding. Ook het onderhouden van dakwerken kan een positief effect hebben op het huis.

Ook interessant