Verbouwen

Waarom het voorjaar de perfecte periode is om je woning te verven

Waarom het voorjaar de perfecte periode is om je woning te verven
Het regelmatig onderhouden van het schilderwerk in en rondom de woning zorgt ervoor dat het langer meegaat en dat de woning er fijn en sfeervol uit blijft zien. Grote kans dat je tijdens de koude, donkere wintermaanden helemaal geen zin hebt om aan het verven te gaan. En dat is maar goed ook: het voorjaar is namelijk de beste periode om aan het schilderen te gaan! Waarom dat zo is, vertellen we je graag!

1. Het schilderwerk buiten

Tijdens de natte herfstdagen of de koude winterdagen heeft het natuurlijk weinig tot geen zin om het schilderwerk aan de buitenkant van de woning op te pakken; je hebt hier nu eenmaal de juiste temperaturen én droog weer voor nodig. Het buitenschilderwerk mag eens in de vijf jaar opnieuw aangepakt worden en voorzien worden van een nieuwe lik verf. Met behulp van handige rolsteigers kun je ervoor zorgen dat je overal goed bij kunt en veilig aan het verven kunt gaan; het plateau op de rolsteiger maakt daarnaast ook nog eens dat je niet iedere keer naar beneden hoeft te lopen om nieuwe verf te pakken!

Tip: het schilderwerk op het zuiden en het westen van de woning is vaak eerder aan onderhoud toe door de invloeden van het weer. Pak deze dus altijd als eerste aan!

2. De juiste lichtinval

Daarnaast heb je bij het schilderen van de woning ook een goede lichtinval nodig. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat je tijdens het voorjaar meer licht (en meer uren aan licht) hebt dan tijdens het najaar. Dit licht is ontzettend belangrijk om goed te kunnen zien wat je doet, hoe bepaalde kleuren uitpakken en of je ieder stukje van de muur van evenveel verf voorzien hebt.

Tip: gebruik praktische vouwladders om het verven van de binnenkant van de woning makkelijker te maken. Je kunt overal goed bij, voorkomt fysieke klachten en kunt de ladder later makkelijk opbergen in een schuur of garage.

3. Het is langer licht

Naast een goede lichtinval heb je ook lange dagen nodig om het schilderen direct goed aan te kunnen pakken. Gedurende het voorjaar wordt het wat vroeger licht en later donker, wat betekent dat je ‘s ochtends al een eerste laag verf op de muren kunt schilderen. Vervolgens heb je alle tijd om de verf te laten drogen en de muren later op de dag van nog een laag verf te voorzien. Hoe meer tijd je hebt, hoe beter natuurlijk!

4. De ideale weersomstandigheden

De beste periode om je huis te schilderen begint zo rond april. In deze periode heb je de meeste kans op een goed eindresultaat: vooral wanneer het om het buiten schilderwerk gaat. Een temperatuur tussen de 10 en 25 graden zorgt ervoor dat de verf goed opdroogt. Daarnaast zijn zowel de luchtvochtigheid als de invloed van de zon gedurende het najaar niet te heftig, waardoor de kwaliteit van het schilderwerk goed is en blijft.

Tip: werk altijd ‘achter de zon aan’ en begin het schilderwerk waar de zon die dag al geweest is. Zo verdampt de verf niet zomaar en blijft het beter en langer goed.

Ook interessant