Hoe onderhoud ik een nieuw schrijnwerk?

Bron: Bouw & Wonen
Hoe onderhoud ik een nieuw schrijnwerk?
Het laten vervangen van ramen en deuren is zeer populair de laatste jaren. Een nieuw schrijnwerk geeft een nieuwe, frisse en/of moderne uitstraling. Daarnaast geniet je van een hoger wooncomfort en zorgt de isolerende werking voor een besparing op je energiefactuur. Echter, veel huiseigenaren vragen zich af hoe ze hun schrijnwerk kunnen onderhouden om van de voordelen te blijven genieten. De mate waarin je jouw ramen en deuren moet onderhouden verschilt namelijk per materiaalsoort.

Pvc ramen en deuren

Pvc ramen en deuren zijn de populairste keuze voor huiseigenaren. Het materiaal pvc is enorm populair, heeft een uitstekende isolerende werking en is relatief het goedkoopst om aan te schaffen. Het onderhouden van pvc ramen en deuren is minimaal, maar het is zeer belangrijk om het schrijnwerk goed schoon te houden! Wanneer je dit niet doet kan het vuil permanent in je ramen en deuren blijven zitten. Zorg ervoor dat het oppervlak altijd voldoende nat is en je geen schuurmiddelen gebruikt, aangezien dit krassen kan veroorzaken als je dit niet doet.

Aluminium ramen en deuren

Een andere materiaalsoort waar men veel voor kiest is aluminium. Aluminium ramen en deuren zijn erg sterk en hebben een elegante uitstraling. Aluminium ramen en deuren hoeven niet tot nauwelijks onderhouden te worden als ze goed behandelt zijn. Wel wordt aangeraden om twee keer in het jaar de ramen en deuren schoon te maken met een niet-agressief (ph-neutraal) schoonmaakmiddel. Gebruik hierbij koud water en een vochtige doek.

Houten ramen en deuren

Tot slot heb je houten ramen en deuren. Een houten schrijnwerk geeft een klassieke uitstraling en is eenvoudig aan te passen naar eigen wens. Hout is echter wel een product dat vergaat. Daarom moet het goed onderhouden worden. Als je hout ieder jaar mooi schoon houdt kan je er tijdig bij zijn als je zwakke plekken tegenkomt. Het hang en sluitwerk invetten zodat het soepel blijft is ook belangrijk. Houten ramen en deuren moet je daarnaast gemiddeld eens in de 10 jaar opnieuw laten schilderen.

Interesse in een nieuw schrijnwerk?

Mocht je interesse hebben in een nieuw schrijnwerk, wordt er aangeraden om in contact te komen met verschillende specialisten. Door deze met elkaar te vergelijken, inclusief prijsoffertes, kan je de beste keuze maken. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor nieuwe ramen en deuren en geniet van de voordelen!Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo