5 misverstanden over pvc ramen en deuren

Bron: Bouw & Wonen
5 misverstanden over pvc ramen en deuren
De keuze blijft lastig; welke kozijnen moet ik aanschaffen? Om deze keuze te maken moet je alle voordelen en nadelen op een rijtje zetten. Wanneer je foute informatie krijgt doorgespeeld maak je wellicht de verkeerde keuze en had je misschien toch voor ander materiaal gekozen. In dit artikel lees je meer over de vijf misverstanden met betrekking tot pvc ramen en deuren lezen.

Brandveiligheid

Men denkt dat pvc ramen en deuren niet brandwerend zijn, echter is dit een groot misverstand. Er wordt gezegd dat pvc niet brandvertragend is, maar tegenwoordig is dat niet meer. Pvc is moeilijk ontvlambaar en als het eenmaal brand is het ook weer zo geblust dat komt doordat pvc ramen en deuren tegenwoordig van hard en brandwerend materiaal gemaakt wordt. Pvc ramen en deuren zijn ten opzichte van houten ramen en deuren beter bestand tegen brand. Pvc is namelijk 30 tot 60 minuten brandwerend en hout 30 minuten. Pvc kan dus tot 60 minuten brandwerend zijn, dat is twee keer langer als ramen en deuren van hout.

Plastic uitstraling

De kwaliteit van pvc ramen en deuren is de afgelopen tijd flink vooruit gegaan. Pvc ramen en deuren doen niet onder voor houten ramen en deuren; pvc kan namelijk geproduceerd worden met de eigenschappen van hout. Pvc ramen en deuren hebben de mogelijkheid om geproduceerd te worden met een houtnerf. Dit geeft je woning een klassieke uitstraling. De houtlook van pvc ramen en deuren is bijna niet van echt te onderscheiden. Je merkt het alleen wanneer jij er met je vinger tegenaan tikt.

Niet zo slecht voor het milieu als men denkt

Pvc ramen en deuren zijn lang niet zo slecht als men denkt. Dat komt door de levensduur van 50 tot 75 jaar. Pvc ramen en deuren zijn na die tijd aan vervanging toe, maar wat gebeurd er dan precies? Pvc is 100% recyclebaar en zal dan ook in de toekomst weer gebruikt worden. Daarnaast hoeven pvc ramen en deuren niet geverfd te worden terwijl houten ramen en deuren om de vijf jaar geschilderd moeten worden. Pvc heeft ook een goede isolatiewaarde wat je CO₂ uitstoot verminderd omdat je de verwarming niet steeds hoeft op te stoken.

De goedkoopste variant

Men denkt dat pvc ramen en deuren door al zijn voordelen de duurste in zijn soort is, maar dit klopt niet. Pvc is de goedkoopste variant omdat ze onderhoudsarm zijn en aangezien het materiaal goedkoper is geworden om te produceren en verwerken. Om pvc ramen en deuren te kunnen schoonmaken heb je een handwarm sopje en een doekje nodig. Je hoeft dus geen verf en dure schoonmaakartikelen aan te schaffen die je bij het onderhouden van hout wel nodig hebt. Je hoeft je verwarming daarnaast niet steeds op te stoken door de hoge isolatiewaarde die pvc ramen en deuren hebben. Hiermee bespaar je ook nog eens op de energiefactuur. Over het algemeen heb je dus de kosten van pvc ramen en deuren snel terugverdiend door het goedkope onderhoud en de hoge isolatiewaarde.

Inbraakveilig

Vroeger waren pvc ramen en deuren buigzaam en met alleen een koevoet al open te breken. Vergeleken met vroeger zijn de pvc ramen en deuren van nu beter beschermd tegen inbrekers, wat komt door verschillende redenen. Tegenwoordig zitten er sterke staalprofielen in pvc verwerkt, wat ervoor zorgt dat het pvc niet gebogen kan worden. Daarnaast zitten er extra kamers in verwerkt die niet alleen voor extra isolatie zorgt maar ook voor meer ruimte. De meest veilige variant is een vast pvc raam. Een vast pvc raam is heel moeilijk open te breken van buitenaf doordat het geen contact maakt met de buitenwereld.

GeÔnteresseerd in pvc ramen en deuren?

Ben jij geÔnteresseerd in pvc ramen en deuren? Door offertes te vergelijken kom je in contact met een specialist bij jouw uit de regio. Zij nemen contact met jou op voor een persoonlijk advies. Via Solvari krijg je geheel gratis en vrijblijvend tot wel vijf offertes toegestuurd wat jouw een hoop geld en zoekwerk bespaart specialisten.Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo