Muurbekleding

Je woning opfrissen met een nieuwe kleur: de mogelijkheden

Je woning opfrissen met een nieuwe kleur: de mogelijkheden
Ben je uitgekeken op het schilderwerk in huis of ga je verhuizen en weet je nog niet wat voor kleuren je op de muur wil? Er zijn veel mogelijkheden voor het opfrissen van je huis met kleur, zowel voor binnen als buiten. In dit artikel lees je hier meer over en vind je vele handige tips.

De binnenkant van je huis

Bij het opfrissen van de binnenkant van je huis zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Bedenk goed welke sfeer je wilt creëren in je woning. Wil je een natuurlijke uitstraling? Dan zijn groen- en bruintinten geschikt. Als je houdt van industrieel is antracietgrijs een goede kleur, het geeft een stoere uitstraling. Wist je dat kleur ook invloed heeft op je emotie? Zo word je vrolijk van geel en staat groen voor ontspanning. Houdt ook rekening met de functie van de ruimte: in je slaapkamer wil je veel meer rust creëren dan in de woonkamer.

Houdt ook rekening met de lichtinval van de ruimte. De hoeveelheid licht heeft invloed op de kleurtint, er kan bijvoorbeeld een hele andere gloed overheen komen dan in de winkel.

Dit is niet de enige invloed van licht op kleur!

Je kunt kleur ook gebruiken om de grootte van de ruimte te beïnvloeden. Lichte kleuren reflecteren het licht waardoor de ruimte groter lijkt. Donkere kleuren nemen licht op wat de ruimte kleiner en knusser doet lijken. Voor ruimtes met weinig natuurlijk licht kies je dus het beste voor een lichte kleur, denk aan wit- of pasteltinten. Koele kleuren zoals groen en blauw hebben de eigenschap om een smalle ruimte breder te laten lijken, wat het geschikte kleuren maakt voor in de hal.

Stem de kleur af op alles wat aanwezig is in de ruimte, denk aan de meubels, de vloer en de kozijnen. Kijk ook goed naar de andere woonaccessoires. Als de kleuren van deze objecten al erg van elkaar afwijken, zorgt het toevoegen van bepaalde kleuren voor onrust in de ruimte. Als alle kleuren bij elkaar passen en op elkaar afgestemd zijn, geeft dit veel meer rust. Zo wordt je huis echt een plek om te ontspannen.

Ook het type verf heeft invloed op de uitstraling. Met matte verf creëer je een zachte, rustige uitstaling. Zijde- of hoogglans verf zorgt voor een ruimtelijk effect. Houd je van shiny? Kies dan voor metallic of glitterverf!

Tot slot is het belangrijk om te bedenken dat je iedere dag naar de gekozen kleur kijkt. Kies dus een kleur die je mooi vindt en waar je niet snel op uitgekeken raakt.

Zodra je de kleur hebt gekozen kan het schilderen beginnen! Besteed je de schilderklus liever uit aan een ervaren schilder zodat je zeker weet dat de klus goed wordt uitgevoerd? Een schilder bespaart je een hoop tijd en energie. Op Schilder-nu.nl vind je eenvoudig een schilder bij jou uit de buurt.

Je woning opfrissen met een nieuwe kleur: de mogelijkheden

Populaire kleuren in huis

Zoals eerder in dit artikel vernoemd heeft kleur invloed op je gemoedstoestand en staat iedere kleur voor iets. Nu je al een beetje hebt nagedacht over welke kleur het beste bij jou en je woning past, is het toch fijn om even na te lezen waar de kleur die je hebt gekozen voor staat en welke sfeer je er mee creëert.

Ben je tevreden met de huidige kleur in huis, maar wil je je woning toch een opfrisbeurt geven? Kies dan voor dezelfde kleur, maar dan een paar tinten lichter. Zo lijkt je huis direct een stuk frisser!

  • Witte tinten: vormen vaak de basis van vele woningen. Het is een frisse kleur welke staat voor puur en eenvoud. Witte tinten zijn eindeloos te combineren en geven een ruimtelijk effect. Het vormt de perfecte basis voor je woning en kan in iedere ruimte gebruikt worden.
  • Grijs: een tijdloze kleur waar je alle kanten mee op kunt. Gebruik de kleur grijs op een accentmuur of juist als basiskleur voor het geheel. Grijs creëert een stoer effect en staat voor stabiliteit en geborgenheid. Net als wit, is grijs geschikt in iedere ruimte.
  • Aardetinten: aardetinten zoals bruin, beige en crème geven een natuurlijke en warme sfeer aan je woning. Ze staan voor warmte, rust en evenwicht. Mooi in badkamers, woonkamers en slaapkamers.
  • Blauw: een altijd populaire en tijdloze kleur. Met blauw kun je alle kanten op omdat er veel verschillende tinten verf beschikbaar zijn. Blauw is daardoor geschikt voor praktisch elk interieur. Blauw geeft een koele, frisse uitstraling en staat voor rust en kalmte. Dat maakt blauw geschikt voor badkamers, slaapkamers en werkkamers.
  • Groen: net als blauw is ook groen beschikbaar in heel veel verschillende kleurtinten. De kleur heeft een kalmerende en rustgevende werking. Groen creëert een natuurlijke en rustige sfeer maar is aan de andere kant ook actief, wat de kleur geschikt maakt voor keukens, slaapkamers en werkkamers.
  • Geel: wil je meer opvallen? Dat gaat zeker lukken met geel. Geel is een krachtige kleur en is geschikt om een ruimte vriendelijk en uitnodigend te maken. Geel maakt vrolijk en symboliseert activiteit en positiviteit. Geel is geschikt in woonkamers en keukens.
  • Rood: een warme en opvallende kleur! Rood staat voor energie en actie. Denk daarom goed na over hoe je deze kleur gebruikt in je woning: op één accentmuur is het vaak voldoende. Rood is een geschikte kleur voor in de woonkamer.

Je woning opfrissen met een nieuwe kleur: de mogelijkheden

Tips bij het opfrissen van je huis!

Wil je niet de gehele ruimte in dezelfde kleur verven? Kies dan voor een accentmuur.

Een accentmuur verf je in een vaak uitsprekende kleur, terwijl je de rest van de muren in een neutrale kleur schildert, zoals gebroken wit, antracietgrijs of crèmekleurig.

Maar, met een accentmuur kun je nog veel meer!

Varieer bijvoorbeeld met verschillende tinten, of werk met contrastkleuren. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden:

  • Kleur op kleur: kies twee tinten van dezelfde kleur en verf beide tinten op dezelfde accentmuur.
  • Kleurvlakken: je hoeft niet per se één accentmuur te kiezen, je kunt er ook twee of drie kiezen. Deze verf je allemaal in een kleur. Zo creëer je verschillende kleurvlakken in je huis.
  • Kleurblokken: deel je muur op in verschillende blokken of vakken en geef ieder vak een andere kleur. Je kunt hier kiezen voor contrasterende kleuren of kleuren die goed op elkaar afgestemd zijn.

Je woning opfrissen met een nieuwe kleur: de mogelijkheden

De buitenkant van je huis opfrissen

Is de buitenkant van je huis ook aan een opfrisbeurt toe? Dat kan! Voordat je begint met het kiezen van kleuren voor de buitenkant van je woning is het goed om je te realiseren dat hier regels voor gelden. Je mag je woning niet zomaar in elke kleur schilderen. In iedere gemeente gelden andere regels, raadpleeg daarom altijd de gemeente voordat je begint. Voor sommige buitenschilderwerken heb je zelfs een vergunning nodig. Controleer of je een vergunning nodig hebt op omgevingsloket.nl

Naast dat niet elke kleur zomaar is toegestaan, is het ook belangrijk om rekening te houden met je omgeving. En daarmee worden niet alleen de andere buurtbewoners bedoeld, maar ook of je in een bosrijk of juist stedelijk gebiedt woont. Woon je in een bosrijke omgeving? Dan is dennengroen een goede keuze, terwijl mensen aan de kust vaker kiezen voor donkerblauw en in de stad voor antracietgrijs!

Buitenschilderwerk kan niet gehele jaar door gedaan worden, met name door temperatuurverschillen en weersomstandigheden. Benieuwd waar je rekening mee moet houden voor je begint? Op de pagina Wanneer is het geschikt schilderweer? Lees je daar meer over!

Fris de buitenkant van je huis op door het schilderen van kozijnen en deuren. Gebruik een combinatie van een lichte en donkere kleur voor contrast. Schilder je kozijnen bijvoorbeeld zuiver wit en kies voor wijnrood voor de deuren en raamkozijnen. Dit geeft je huis een luxe uitstraling!

Naast de kozijnen en deuren kun je ook je gevel schilderen. De gevel een paar tinten lichter schilderen dan de huidige kleur zorgt al voor een frissere uitstraling, maar je kunt natuurlijk ook voor een totaal andere kleur kiezen. Populaire kleuren zijn crème wit en antracietgrijs.

En dan? Schilderonderhoud!

Nu je woning is opgefrist wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van het resultaat. Om dat te bereiken moet het schilderwerk goed worden onderhouden. Dit kun je zelf doen of uitbesteden aan een schilder. Een schilder is ervaren en weet precies hoe de klus uitgevoerd moet worden. Zo ben je verzekerd van een goed resultaat! Meer weten? Lees hier Tips om schilderwerk te onderhouden.

Heb je de smaak te pakken? Lees dan hier tips voor het renoveren van je huis! Ga je toch voor stucwerk? Misschien is spachtelputz wel iets voor je.

Ook interessant