Verbouwen

Wanneer is het geschikt schilderweer?

Wanneer is het geschikt schilderweer?
Buitenschilderwerk kan niet het hele jaar door uitgevoerd worden. Door temperatuurverschillen en weersomstandigheden kunnen er verschillende problemen optreden. Zo kan het zijn dat de verf niet goed hecht of droogt. In dit artikel lees je waar rekening mee te houden om het goede moment te kiezen en tot een goed resultaat te komen.

Minimum en maximum temperatuur

Wanneer je ervoor kiest om buiten het hout te schilderen kan je dit het best doen bij een temperatuur tussen de 10 en 25 graden. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is bij lagere temperaturen. Voor lagere temperaturen zul je een andere verfsoort nodig hebben. Ook kan het nodig zijn om vooraf het hout op te warmen.

Wanneer is het geschikt schilderweer?

Beste periode van het jaar

Kijkend naar de seizoenen is het voorjaar het beste moment om te schilderen. Tussen maart en juni lopen de temperaturen mooi op, waardoor het soms al 20 graden is. Ook tijdens de zomer kan er sprake zijn van goede schilderdagen van zo’n 20 graden. Wanneer het warmer wordt dan 25 graden, kan het directe zonlicht een probleem vormen. Daarom is ook de nazomer een goede periode om buiten te schilderen.

Schilderen met regen

Soms heb je niet de tijd om te wachten tot een zonnige dag met de juiste temperatuur en houden de regenachtige dagen maar aan. Heeft regen dan echt zo’n impact op het schilderwerk?

Regen heeft vooral invloed op de droogtijd van de verf. Door de hoge luchtvochtigheid droogt de verf minder snel en bestaat de kans dat de regen kraters en kringen in de laklaag veroorzaakt. Vervolgens zal je de verf alsnog moeten laten drogen, opnieuw schuren en een tweede laag aanbrengen. Bij een luchtvochtigheid boven 75% wordt buiten schilderen afgeraden. Als je toch op een regenachtige dag wilt schilderen kan je kiezen voor een extra sneldrogende verf. Door de snelle droging is de kans op regenschade een stuk kleiner.

Wanneer is het geschikt schilderweer?

Invloed van direct zonlicht

De ideale temperatuur voor buiten schilderen ligt bij 20 graden. Bij deze temperatuur kan er maximaal gebruik gemaakt worden van de tijd waarin de verf nog vloeit voordat deze begint te drogen. Hoe hoger de temperatuur, hoe moeilijker het wordt om de verf zonder strepen of structuur van de kwast te verwerken. Bij hele hoge temperaturen kan het zonlicht ervoor zorgen dat de verf als het ware gaat koken en vervolgens onthecht.

Ook kunnen er blaasjes en scheuren ontstaan doordat lucht uit de ondergrond niet kan ontsnappen en opgesloten wordt. Wanneer dit gebeurt kan je verschillende acties ondernemen. Laat de verf eerst goed drogen en schuur het vervolgens lichtjes op met een zacht sponsje. Daarna kan je de geschuurde plekken nog eens licht lakken. Ter voorkoming van zulke blaasjes kan je gebruik maken van zonwering. Op D'Haens schilderwerken vind je meer informatie over de werkwijze van professionele buitenschilders.

Rekening houden met wind

Het grootste risico dat je loopt bij schilderen met veel wind is dat er opwaaiend zand en vuil in de natte verf terecht komt. Door de wind droogt de verf inderdaad sneller, maar wanneer er iets in de verf terecht komt is het lastiger om dit er weer uit te krijgen zonder de verf te verpesten.

Wanneer is het geschikt schilderweer?

Schilderen met vorst

Net als een hoge luchtvochtigheid zorgt ook kou ervoor dat de verf niet goed droogt. Wanneer je ’s winters schildert kan de verf nog wel dagenlang nat blijven. Ook bestaat de kans dat de verf licht bevriest.

Er zijn een aantal verfsoorten die toch gebruikt kunnen worden zolang de temperatuur zich nog boven het vriespunt bevindt. Speciale sneldrogende buitenverf voor lage temperaturen kan binnen 12 uren goed droog zijn, maar ook hierbij is het belangrijk dat er in de eerste 5 tot 6 uren geen vorst overheen komt.

Verftypen

Er bestaan twee soorten verf die beide hun eigen doeleinden dienen. Acrylverf is een verf op waterbasis die vooral gebruikt wordt voor oppervlaktes binnenshuis. Deze verf kan verdund worden met water en heeft niet de beste dekking. Voor oppervlaktes buitenshuis is alkydverf de beste keuze. Deze verf is op een terpentinebasis en mag daarom alleen buiten gebruikt worden. Het is met name geschikt voor houten deuren en kozijnen.

Er bestaan verschillende soorten alkydverf, zoals dekkende lakverf, transparante lak en beits. Deze zijn beschikbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, zoals mat en glanzend. Denk erom dat er bij bepaalde verfsoorten eerst nog een primer nodig is. Lakverf heeft over het algemeen altijd eerst een laagje grondverf nodig.

Wanneer is het geschikt schilderweer?

Droogtijd

De droogtijd van de verf wordt door verschillende factoren beïnvloed. Naast de buitentemperatuur en de luchtvochtigheidsgraad, zorgen ook de ondergrond, verfdikte en de wind voor een kortere of langere droogtijd. Je kunt er het best van uit gaan dat de verf 24 tot 36 uur nodig heeft om te drogen, voordat er vocht of vuil tegenaan kan spatten. Het is daarom altijd raadzaam rekening te houden met de weersvoorspelling en te zorgen voor een geschikte buitenverf. Als je zelf geen zin hebt om te schilderen kan je altijd een schildersbedrijf inschakelen. Lees meer over de werkzaamheden van een schilder.

Klussen ter onderhoud van schilderwerk

Het buitenschilderwerk is belangrijk voor de staat en algemene uitstraling van je woning, maar er is meer schilderwerk. Zo is het raadzaam om ook op tijd het binnenschilderwerk te onderhouden. Dit doe je door een goede inspectie en het voorkomen van vochtproblemen die het schilderwerk aantasten. Vochtproblemen liever voorkomen? Zorg dan in ieder geval voor een goede ventilatie in huis! Wist je trouwens dat je misschien recht hebt op een verlaagd btw-tarief als je schilderwerk laat uitvoeren? Op financien.belgium.be kan je meer lezen over de voorwaarden.

Wanneer is het geschikt schilderweer?