Verbouwen

Gevelreiniging: alle kosten en informatie

Gevelreiniging: alle kosten en informatie
Mos, stof, roet, kalk of graffiti… Er zijn talloze redenen waarom jouw gevel toe zou zijn aan een make-over. Maar soms in een renovatie veel te veel van het goede en kun je hetzelfde bereiken met een grote schoonmaak. Hoe dat zit lees je hier.

Waarom de gevel reinigen?

Misschien heb je er nog nooit bij stil gestaan, want het reinigen van je gevel is niet iets wat je elke dag doet. En toch is het belangrijk om één keer in de zoveel tijd de handen uit de mouwen te steken om de gevel aan te pakken. Maar waarom is dit toch zo belangrijk?

Door de gevel te reinigen zorg je er niet alleen voor dat alles er weer fris uitziet, maar voorkom je ook schade en slijtage. Het is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van de gevel. Wanneer er bijvoorbeeld veel mos op je huis groeit, heb je kans dat dit de gevel aan tast. Door dit te voorkomen bespaar je jezelf niet alleen veel drukte, maar ook een hoge renovatie rekening. Ook wordt al bestaande schade direct zichtbaar en kun je het aanpakken voordat het verergert. Daarnaast zorgt reinigen er voor dat de muren goed beschermd zijn tegen vocht en verschillende weersomstandigheden.

Gevelreiniging: alle kosten en informatie

Werkwijze gevel reinigen

Gevelreiniging, de naam zegt het al, het gaat om het reinigen van de gevel. Allemaal niet zo spannend maar, waar we nu achter zijn, wel belangrijk. Je kunt het vuil op de gevel verwijderen door middel van verschillende methodes, maar hoe gaat het precies in zijn werk?

Om te bepalen welke reiniging gebruikt moet worden, wordt er gekeken naar de soort vervuiling, ondergrond en de mate van vervuiling. Zo reinig je bijvoorbeeld met stoom wanneer je te maken hebt met matige vervuiling, zoals mos. Wanneer er overtollige vervuiling wordt aangetoond heb je niks aan stoom en wordt er sneller gekozen voor chemisch reinigen.

Wat kost gevelreiniging?

Denk je dat het tijd is om jouw gevel te laten reinigen en ben je benieuwd naar de prijs? Om de prijs te berekenen zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Het uurtarief van een gevelspecialist ligt ongeveer tussen de € 30,- en € 50,-. Het verschil zit vaak in de ervaring van deze specialist.
Voor de reiniging zelf wordt er bijna altijd een prijs per m² afgesproken. Per werkzaamheid verschillen de prijzen hierin. Je vindt hieronder een kort overzicht, maar voor meer informatie kun je ook terecht op deze gevel website.

Gevelreiniging kosten

Werken Kosten
Stoomreinigen € 6,- per m²
Zandstralen € 12,-
Nevelstralen€ 17,50
Chemisch reinigen € 16,-
impregneren€ 10-,-
impregneren en reinigen € 20,-
impregneren, reinigen en voegen € 35,-

Gevelreiniging: alle kosten en informatie

Verschillende gevelreinigingsmethodes

Zoals je in de tabel hier boven kan zien zijn er ontzettend veel verschillende mogelijkheden op het gebied van gevelreiniging. Veel van de benoemde methodes maken gebruik van dezelfde techniek op een andere manier. Zo gebruikt de één water en de ander hitte om theoretisch gezien hetzelfde te bereiken. Om een beter beeld te krijgen van wat dit inhoud vind je hieronder een korte omschrijving per methode.

  • Stoomreinigen. Er wordt met een hoge druk stoom op de gevel gespoten. Door de temperatuur wordt het vuil losgemaakt en afgevoerd.
  • Gevel zandstralen. Hierbij wordt een straalmiddel gemengd met water onder druk op de gevel gespoten. Voorbeelden van straalmiddelen zijn grit en olivinezand.
  • Nevelstralen of vochtstralen. Deze techniek gebruikt een lage druk waardoor er minder kans is op schade aan de gevel.
  • Chemisch reinigen. Een chemisch oplosmiddel wordt gebruikt om vuil op te lossen wat achtergebleven is op de gevel.
  • Laserreiniging. Een geconcentreerde lichtbundel wordt regelrecht op het vuil gericht. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat het vuil verdampt.

Gevelreiniging en impregneren

Alles is al bijna langs gekomen. Het belang van gevel reiniging, de verschillende methodes en natuurlijk de prijs. Maar wat nog niet is genoemd, en ook zeker niet onbelangrijk is, is impregneren.

Het wordt namelijk aangeraden je gevel te impregneren na het reinigen. Dit is om de vochtopname van de gevel te minimaleren.

Impregneren is het doordringen van een materiaal met een andere stof. In dit geval wordt er dus een waterafstotende vloeistof op de buitenmuur aangebracht en voorkom je aanslag van mossen en algen. Zo is het beter beschermd en kan het er weer jaren tegen aan.

Toch blijft het ook dan belangrijk je gevel niet te verwaarlozen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.

Ook interessant