Verbouwen

Voorgevel renoveren: wat zijn de mogelijkheden?

Voorgevel renoveren: wat zijn de mogelijkheden?
Je gevel bepaalt grotendeels de uitstraling en het karakter van de buitenkant van je woning. Een goed onderhouden voorgevel zorgt voor een mooie en nette eerste indruk. Daarnaast zorgt het materiaal van de gevel voor bescherming tegen kou, vocht en andere weersinvloeden.

Het is daarom belangrijk voor de staat van je huis om je gevel goed te onderhouden en eens in de zoveel tijd te laten reinigen en te voorzien van een nieuwe verflaag. In sommige gevallen is een gevel zo verouderd dat een complete renovatie nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw isolatiesysteem. Voor gevelrenovatie zijn er diverse opties mogelijk om de buitenkant van je huis weer visueel aantrekkelijk te maken en goed beschermd te houden.

Voorgevel impregneren

Je gevel impregneren houdt in dat er een waterafstotende vloeistof aangebracht wordt aan de gevel. Met impregneermiddel blijft je voorgevel langer in goede staat, omdat het ervoor zorgt dat je buitenmuur en deur beter beschermd is tegen vocht. Bovendien zorgt impregnatie ervoor dat het vuil van bijvoorbeeld mossen en algen minder vast blijft zitten aan het oppervlak. Zo kun je ze makkelijker verwijderen.

Door het aanbrengen van het impregneermiddel wordt je fundering minder snel aangetast, waardoor je de levensduur van het huis verlengt. Met impregneren zorg je ervoor dat je gevel schoon blijft, er netjes uitziet en dat je huis meer waard wordt, mocht je deze willen verkopen in de toekomst.

Je kunt als je handig bent en kunt schilderen zelf eenvoudig een impregneermiddel aanbrengen. Deze zijn verkrijgbaar in bouwmarkten zoals Gamma. Ook kun je deze klus uiteraard uitbesteden aan een gevelspecialist. De gemiddelde kosten hiervoor zie je onderaan dit artikel.

Voorgevel renoveren: wat zijn de mogelijkheden?

Voorgevel schilderen

Een nieuwe laag verf laten aanbrengen door een professionele buitenschilder, laat je voorgevel er weer keurig uitzien, en biedt ook bescherming tegen de verschillende invloeden van buitenaf. Dit is belangrijk omdat je gevel natuurlijk heel wat te verduren krijgt vanwege het weer. Bij het laten schilderen van je gevel wordt speciale verf gebruikt zoals kalkpleister, dampopen verf of acrylverf.

Deze speciale buitenverf voorkomt vochtproblemen en is bestand tegen hitte en kou, en daarnaast laten deze verfsoorten je muur goed ademen. Wanneer een buitenschilder je gevel opnieuw gaat schilderen, kun je dit het beste tussen het voorjaar en de herfst laten doen bij een temperatuur van tussen de 10 en 25 graden. Met deze temperaturen droogt de verf het snelst. Bovendien heeft de schilder in de zomermaanden vaak geen last van eventuele regenbuien, kou of storm en kan er aan een stuk door worden geschilderd. Je kunt je voorgevel het best eens in de vijf a zes jaar voorzien van een nieuwe laag verf.

Voorgevel stucen

Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van afgebrokkeld of loszittend stucwerk, of scheuren in de voorgevel, is het verstandig om je buitengevel op tijd te herstellen en opnieuw te laten stucen door een stukadoor met een mengsel gemaakt met cement.

Dit zorgt niet alleen voor een strakke afwerking, ook zorgt deze stuclaag voor een langer behoud van je gevel omdat deze zo weer goed beschermd is en lang in goede staat blijft. Met een goed gestucte gevel loop je ook minder kans op schimmels en overtollig vocht. De stukadoors gebruiken vaak spachtelputz of pleisterwerk speciaal voor buiten voor het stuken van de buitengevel.

Voorgevel renoveren prijzen

De prijzen voor het laten renoveren van je voorgevel verschillen per soort renovatie en werkzaamheden. De oppervlakte van de gevel speelt hierin een rol, maar ook de omvang van de klus, en de keuze qua materiaal. Soms moeten bijvoorbeeld de voegen worden vervangen, en dit verschilt enorm qua prijs afhankelijk van het type en formaat voeg.

De prijzen voor het vervangen van de voegen liggen tussen de 10 en 100 euro. Heb je niet het budget om de gevel te renoveren? Misschien kom je eerst wel weg met gevel onderhoud.
In onderstaande tabel zie je de richtprijzen voor het laten renoveren van je voorgevel per soort renovatie:

WerkzaamhedenKosten
Impregneren voorgevel€8,- tot €12,- per m²
Buitengevel laten schilderen€20,- tot €40,- per m²
Stucen buitenmuur€60,- per m²

Ook interessant