Binnenafwerking

Keuzegids voor stucwerk: alle mogelijkheden

Keuzegids voor stucwerk: alle mogelijkheden
Heb je net een nieuwbouwwoning gekocht? Of ben je jouw huidige woning aan het renoveren? Eén van de dingen waar je dan over na moet denken is de afwerking van muren en plafonds. Het egaal maken en wegwerken van oneffenheden wordt gedaan door middel van stucwerk. In dit artikel lees je alle mogelijkheden die je hebt met stucwerk.

Wat is stucwerk?

Stuken is het egaal afwerken van muren, plafonds en eventueel ook vloeren. Het gaat niet alleen om de binnenmuren, maar ook buitenmuren en de gevel kunnen gestukt worden. Oneffenheden zoals gaten en beschadigingen worden weggewerkt tot een strak geheel. Ook een niet-rechte muur wordt met stucwerk weer recht gemaakt. Wil je meer leren over stucwerk? Op Stukadoorgids.nl lees je alles over stuken!

Stucwerk vormt een belangrijke basis in de uitstraling van een woning: strakke muren laten een ruimte groter doen lijken en ook de lichtinval wordt beïnvloed door het stucwerk. Het voordeel van stucwerk is dat het relatief eenvoudig is en erg lang meegaat. Bijkomend extraatje: het verhoogt de waarde van je woning!

Stuc dient niet direct als eindafwerking van muren: het vormt in de meeste gevallen de egale basis voor behang of saus. Wanneer het gaat om de eindafwerking, heb je ruime keuze uit verschillende soorten stucwerk en kleuren. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Keuzegids voor stucwerk: alle mogelijkheden

Welke soorten stucwerk zijn er?

Stucwerk biedt eindeloze mogelijkheden: van een fijne tot grove korrel, van wit tot blauw en van een sierpleister tot betonstuc. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden. Bedenk niet alleen goed welke structuur je graag wilt, maar ook welke kleur. Je kunt je woning opfrissen met een nieuwe kleur: kleur heeft namelijk veel invloed op de sfeer in je woning. Let daarnaast ook op je budget.

Spuitwerk

Spuitwerk is het enige type stuc welke niet wordt aangebracht met de hand, maar met een spuit. Het wordt ook wel spack genoemd en wordt aangebracht in twee lagen. De eerste laag werkt oneffenheden weg en de tweede laag creëert structuur. Nieuwbouwwoning bestaat in een grove en fijne korrelstructuur, kan in iedere gewenste kleur en is de goedkoopste optie. Je komt het vaak tegen in nieuwbouwwoningen.

Glad stucwerk

Met gladstucwerk wordt behang- of sausklaar stucwerk bedoeld. De muren worden egaal gemaakt en zijn daarna geschikt om te behangen of verven. Behangklaar stucwerk komt iets minder precies dan sausklaar stucwerk, omdat behang ook kleine oneffenheden wegwerkt. Het is relatief goedkoop en geeft een moderne uitstraling. Gladstucwerk zie je vooral bij renovaties en kan in iedere ruimte van het huis worden toegepast. Lees in dit artikel nog 8-handige tips voor het renoveren van je huis.

Sierpleister

Er zijn drie verschillende soorten sierpleisters, met ieder hun eigen structuur:
  • Spachtelputz: de meest populaire sierpleister, verkrijgbaar in elke mogelijke kleur met een fijne of grove korrel.
  • Rustiekputz: bestaat uit een grovere korrel dan spachtelputz en creëert daardoor een rustieke uitstraling in huis.
  • Granol: granol kan in twee patronen worden aangebracht, boomschors en waaier. Bij het boomschorspatroon wordt granol verticaal aangebracht en bij het waaierpatroon brengt de stukadoor het stucwerk in draaiende bewegingen aan.

Alle typen sierpleister hebben als kenmerk dat ze stoot- en kleurvast zijn. Toch bestaat de kans op kleine beschadigingen, maar deze vallen bijna niet op door de verschillende structuren van de sierpleister.

Schuurwerk

Zoals de naam al doet vermoeden bevat schuurwerk zandkorrels. Het creëert een warme uitstraling met een subtiel maar speels effect door de cirkelvormen en lichtkorrelige structuur. Dit type stucwerk werkt vochtregulerend en is daardoor vooral geschikt in badkamers en keukens.

Microbeton/ -cement

Microbeton of – cement zijn vooral populair in badkamers en keukens als aanrechtblad. Het materiaal is heel hard, waterafstotend, krasbestendig en heeft weinig onderhoud nodig. Daarnaast kan microbeton of -cement zowel binnen als buiten worden aangebracht.

Leemstuc

Wanneer je op zoek bent naar natuurlijke materialen, is leemstuc de beste optie. Leemstuc bestaat uit zand, leem en water. Voor een specifieke uitstraling kan ook stro, zaagsel of hennephout worden toegevoegd. Leemstuc werkt vochtregulerend, is dampdoorlatend en isolerend. Leemstuc is erg goed voor je gezondheid en geeft een natuurlijke uitstraling.

Tadelakt

Tadelakt heeft net als leemstuc natuurlijke eigenschappen. Van oorsprong is tadelakt traditioneel Marokkaans met een marmerachtige uitstraling. Het geeft de woning een authentieke sfeer. Het is waterafstotend en stootvast en één van de duurste soorten stucwerk. Tadelakt is ook geschikt als afwerking van de vloer.

Beton Ciré

Dit type stucwerk bestaat uit stuc en cement. Het is waterafstotend, stootvast en heeft geen onderhoud nodig. Betonstuc is al jaren erg populair voor op wanden en plafonds in iedere ruimte van het huis. Het heeft een elegante en luxe uitstraling. Met beton ciré creëer je verschillende uitstralingen: van betonlook tot tadelakt.

Keuzegids voor stucwerk: alle mogelijkheden

Wat kost stuken?

De prijs van een stukadoor is gemiddeld tussen de €25,- en €45,- per uur. Dit tarief is afhankelijk van de ervaring van de stukadoor, het soort stucwerk en het aantal vierkante meters dat gestuukt moet worden. Wist je dat je profiteert van het verlaagde btw-tarief bij wanneer je een stukadoor inschakelt? In plaats van 9% betaal je 6% btw over alle stukadoorskosten. Meer informatie lees je op Belastingdienst.nl.

In de onderstaande prijstabel vind je de prijzen per m² van de soorten stucwerken.

Soort stucwerkGemiddelde kosten per m²
Spuitwerk€8,- tot €12,-
Glad stucwerk€12,- tot €24,-
Sierpleister €14,- tot €23,-
Schuurwerk€18,- tot €25,-
Microbeton / -cement€110,- tot €120,-
Leemstuc€30,- tot €40,-
TadelaktVanaf €175,-
Beton CiréVanaf €100,-

Zo: heb jij je keuze gemaakt? Wanneer je hebt gekozen voor sausklaar stucwerk is het belangrijk om na het verven het schilderwerk goed te onderhouden. Stucwerk gaat namelijk erg lang mee, sauswerk ongeveer 4 tot 5 jaar.

Ook interessant