Verbouwen

Vocht in huis bestrijden

Vocht in huis bestrijden
Heb jij last van vocht in huis? Dat is erg vervelend! Het is belangrijk om vocht in huis zo snel mogelijk te bestrijden, om verdere schade te voorkomen. Vochtproblemen brengen ernstige schade toe aan je woning en veroorzaken gezondheidsklachten. Voor de bestrijding van het vochtprobleem is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen: door deze weg te nemen, kan je het vochtprobleem oplossen. In dit artikel lees je alles over vocht in huis bestrijden!

Hoe vocht in huis herkennen?

Je herkent vocht in huis aan het volgende:
 • Loslatend behang of afbladerende verf
 • Vocht- of schimmelplekken op muren en plafonds
 • Hoge luchtvochtigheidsgraad en/of muffe geur in huis
 • Koud en klam gevoel in huis
 • Ongedierte

Wanneer je last hebt van de bovenstaande signalen is het nog niet direct duidelijk om welk vochtprobleem het precies gaat. Het is wel belangrijk om bij deze signalen in te grijpen, nog voor er meer schade kan ontstaan. Dit leidt tot hoge herstelkosten. Hieronder lees je meer over soorten vochtproblemen.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat doordat regenwater via de gevel naar binnen trekt. Meestal is de gevel poreus of bevat het scheuren en beschadigen. De vochtplekken bij doorslaand vocht verschijnen zowel bovenaan als onderop de muur.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht wordt ook wel opstijgend vocht genoemd; het wordt veroorzaakt door grondwater wat via de muur omhoog trekt. De vochtplekken bevinden zich dan ook op maximaal 1 meter vanaf de vloer. De vochtplekken kunnen zowel op buiten- als binnenmuren verschijnen.

Condensatievocht

Condensatievocht ontstaat door huishoudelijke activiteiten zoals wassen en douchen. Condensatievocht wordt een probleem bij gebrek aan ventilatie, waardoor het vocht niet kan worden afgevoerd. Problemen met condensatievocht herken je aan waterdruppels op muren en plafonds, condens op de ramen en een te hoge luchtvochtigheid.

Heb jij last van vocht in huis? Laat dan eerst de oorzaak vaststellen door een vochtspecialist. Op Vochtbestrijdinggids.nl vind je een handig overzicht van alle vocht experts. Wanneer de oorzaak bekent is, kan het bestrijden van het vochtprobleem beginnen.

Vocht in huis bestrijden

Hoe vocht in huis bestrijden?

De methode van vochtbestrijding hangt af van het soort vochtprobleem. Bij doorslaand vocht zijn er twee mogelijkheden: het impregneren van de buitenmuur of het laten plaatsen van nieuwe gevelbekleding.
 • Muren impregneren: wanneer je ervoor kiest de muren te impregneren, wordt de buitenmuur met impregneermiddel ingespoten waardoor de buitenmuur waterdicht wordt. Hierdoor kan het vocht niet meer door de muur naar binnen dringen.
 • Nieuwe gevelbekleding: met nieuwe gevelbekleding wordt de gevel opnieuw bekleed met bijvoorbeeld pvc, hout of steenstrips. Ook dit maakt de muur weer waterdicht. Let er wel op dat je voor nieuwe gevelbekleding een vergunning nodig hebt, omdat het de aanblik van je woning veranderd.

Bij optrekkend vocht heb je ook keuze uit drie verschillende methodes van vochtbestrijding:
 • Injecteren: bij het injecteren van de muur worden er gaten in de muren gemaakt welke worden ingespoten met vochtwerend middel. Dit middel verspreid zich over de gehele breedte van de muur en vormt zo een waterkering. Het vocht trekt niet hoger dan deze waterkering.
 • Onderkappen: onderkappen heeft hetzelfde effect als injecteren, alleen wordt er in dit geval een fysieke waterkering geplaatst. Deze wordt via een sleuf in de muur boven grondniveau geplaatst.
 • Carebrick: wanneer je kiest voor een carebrick systeem plaatst de vochtbestrijder keramische kokers in de muur, met een afstand van 50 centimeter op elkaar. Via deze kokers stroomt lucht, waardoor verdamping in werking wordt gezet. Zo wordt het vocht naar buiten afgevoerd.

Voor condensatievocht is er eigenlijk maar een oplossing: ventilatie. Goede ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde, vochtige lucht wordt afgevoerd en dat frisse, droge lucht naar binnen wordt gelaten. Zo blijft de luchtvochtigheidsgraad in huis op peil. Het ventileren van je woning kan op twee manieren:
 • Natuurlijke ventilatie: onder natuurlijke ventilatie valt het zelf ventileren van de woning via ramen, deuren en ventilatieroosters. Het is belangrijk om de ventilatieroosters altijd open te laten staan en daarnaast minimaal 15 minuten per dag de ramen en deuren open te zetten.
 • Mechanische ventilatie: is natuurlijke ventilatie geen optie? Dan kun je kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem. Dit systeem zorgt continue voor frisse lucht via roosters in de buitenmuren.

Op zoek naar meer informatie? Neem dan eens een kijkje in het artikel: Vochtwering, wat zijn de opties?

Wanneer is vochtbestrijding nodig?

Vochtbestrijding is nodig wanneer je last hebt van vocht in huis. Zoals eerder benoemd in dit artikel heeft vocht in huis vervelende gevolgen. Het brengt schade toe aan je woning en de constructie van je woning, maar ook aan je eigen gezondheid. Bij een te hoge luchtvochtigheid in huis krijg je last van allerlei vage klachten zoals vermoeidheid en een verzwakt immuunsysteem. Vocht in huis leidt daarnaast ook tot astmatische en reumatische klachten.

De gevolgen van vocht in huis zijn groot. Het is daarom belangrijk om het vochtprobleem op te lossen. Hiermee voorkom je meer gezondheidsklachten en hoge herstelkosten.

Vocht in huis bestrijden

Wat kost vochtbestrijding?

De kosten van vochtbestrijding zijn afhankelijk van de gekozen methode. Heb je last van doorslaand vocht? Het impregneren van de muur kost gemiddeld tussen de €8,- tot €12,- per m² en het plaatsen van nieuwe gevelbekleding kan al vanaf €30,- per m².

Wanneer je last hebt van optrekkend vocht, kost het injecteren of onderkappen van de muur gemiddeld €100,- per strekkende meter. Voor een carebrick systeem ben je ongeveer €110,- tot €125,- per strekkend meter kwijt.

Het realiseren van goede ventilatie mogelijkheden in huis varieert nogal in prijs. Gemiddeld moet je rekenen op prijzen van €40,- tot €1.500,-.

Zitten er schimmel plekken op de muur? Het professioneel verwijderen van schimmel kost gemiddeld tussen de €25,- tot €50,- per m².

Ook interessant