Verbouwen

Hoe verleng je de levensduur van je dak?

Hoe verleng je de levensduur van je dak?
Je dak is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je woning, het beschermt tegen verschillende weersomstandigheden en is bovendien een grote factor in temperatuur in je woning. Helaas blijft een dak niet voor eeuwig van hoge kwaliteit en zal op den duur moeten worden onderhouden of in zijn geheel worden vervangen. Tot die tijd wil je natuurlijk optimaal genieten van je dak, dus hoe verleng je de levensduur van je dak?

De gemiddelde levensduur van een dak

Het is goed om te weten wat de gemiddelde levensduur van een dak is. Dan weet je namelijk precies wanneer de dakbedekking aan vervanging toe is of dat je door dakonderhoud de levensduur moet verlengen. De levensduur van een dak wordt beïnvloed door enkele factoren:

  • Hoe de dakbedekking gelegd is: het is belangrijk dat het plaatsen van de dakbedekking of het maken van de dakconstructie met enkele zorgvuldigheid gebeurd. Dit bepaalt namelijk voor een groot gedeelte hoelang het dak van goede kwaliteit blijft. Met professionele vakmensen zit dit doorgaans goed, dan kan je er bijna wel van uitgaan dat het goed is gelegd.
  • De kwaliteit van het materiaal: er zijn veel soorten dakbedekking, elk met een eigen uitstraling, voordelen en natuurlijk ook levensduur. Zo is er EPDM dakbedekking die 30 tot 50 jaar goed blijft, maar heb je ook pvc dakbedekking die gemiddeld 15 tot 40 jaar kwalitatief blijft.
  • De omstandigheden op locatie: hier heb je niet veel invloed op, maar de omstandigheden op je locatie zijn erg belangrijk. Woon je in een land waar er veel neerslag is? Dan is de kans groot dat de levensduur beetje bij beetje inkort tenzij je actie onderneemt.
  • Het type dak: de levensduur van dakbedekking op een plat dak is aanzienlijk korter dan bij hellende daken. Dit komt doordat vuil en andere rommel langer blijft liggen op platte daken, dit kan beschadigingen veroorzaken.

Bij dakbedekking gaan we vaak uit van een gemiddelde levensduur in jaren. Zo heb je bijvoorbeeld EPDM dakbedekking bij een plat dak dat gemiddeld 30 tot 50 jaar zijn werk doet of leien dakbedekking die 25 tot 100 jaar mee kan gaan afhankelijk van bovenstaande factoren. In de onderstaande tabel zie je de meest voorkomende vormen van dakbedekking en de gemiddelde levensduur in jaren.


Controleer het dak met regelmaat

De eerste stap in het herkennen hoe je de levensduur kan verlengen is het inspecteren van het dak. Je zou dit eventueel zelf kunnen doen vanaf een zolderraam of als je voorzichtig bent wanneer je een plat dak hebt, maar het wordt toch altijd aangeraden om een dakdekker in te schakelen. Werken op het dak komt namelijk met veel risico’s, het is verstandig om deze zelf te vermijden en het over te laten aan een professional die er ervaring in heeft.

Wanneer je een dakwerker inschakelt voor het inspecteren en controleren van een dak zal het volgende worden bekeken:
  • Lekdichtheid: het belangrijkste wat wordt gecontroleerd is of het dak nog bestendig is tegen lekkages. Er worden ook lekkages opgespoord. Een lekkage op het dak is één van de meest schadelijke problemen en kan de levensduur van het dak aanzienlijk verminderen.
  • De conditie van de dakbedekking: de kwaliteit van de dakbedekking, en vooral de kwaliteit van het materiaal, kan een indicator zijn of een dak onderhoud nodig heeft. Hierbij wordt gekeken naar of de stroken goed zijn gelegd en er geen scheuren te vinden zijn.
  • Vuil op het dak: is er veel vuil of mos te vinden op het dak? Ook dit wordt bekeken bij een dakinspectie. Niet al het vuil of mos heeft impact op de kwaliteit van het dak, maar toch is het belangrijk dat dit wordt bekeken. Vaak kan er toch al worden gezien of het vuil of het mos een slechte invloed heeft op de dakbedekking.

Ben je op zoek naar een dakdekker in Nederland? Of wil je graag meer leren over verschillende werkzaamheden aan en op het dak? Neem dan eens een kijkje op dejongbv.nl. Deze website staat boordevol met informatie over alles wat te maken heeft met daken.

Hoe verleng je de levensduur van je dak?

Coating of impregneren als preventie

Wil je beschadigingen voorkomen en daarbij direct de levensduur van het dak verhogen? Kies er dan voor om je dak te coaten of te impregneren. Een coating op het dak verminderd de kans op vervuiling, zoals algen of mos, en daarbij ook de kans op verminderde kwaliteit. Daarbij heeft het in zijn algemeen een verhoging in de levensduur van daken door de bescherming die de coaten biedt. Daarbij is er nog een groot voordeel: coating is te krijgen in verschillende kleuren. Zo kan je naast je dak extra bescherming bieden het dak ook een frisse uitstraling geven.

Helaas kunnen niet alle vormen van dakbedekking worden gecoat. Betonnen en gebakken dakpannen zijn bijvoorbeeld enorm geschikt voor coating, maar bij geglazuurde dakpannen is het geen optie. In elk geval is het belangrijk dat de coating wordt aangebracht door een dakdekker. Deze weten het veilig aan te brengen en zorgen ervoor dat er optimaal gebruikt wordt gemaakt van de coating.

Er zijn verschillende soorten dakcoating beschikbaar. Elke vorm van dakbedekking vereist een andere vorm. Is het dak al beschadigd? Zelfs dan kan een coating effect hebben. In dat geval wordt er een speciale coating gebruikt die diep de ondergrond in kan dringen.

Dakonderhoud als eerste hulp

Dakonderhoud bestaat uit het reinigen van daken en eenvoudige dakreparaties. Dit is nodig wanneer er gebreken gevonden worden op en aan het dak. Vuil kan bijvoorbeeld zorgen voor beschadigingen en kleine schade kan uitgroeien tot grote schade. Door dit te beperken en op tijd te handelen zorg je ervoor dat de levensduur van je dak wordt verlengd.

Het wordt aangeraden om regelmatig een dakonderhoud in te plannen, bijvoorbeeld elk jaar of om de twee jaar. Soms is het niet nodig, maar je kan beter preventief te werk gaan dan uiteindelijk het hele dak moeten laten repareren of in erge gevallen, renoveren. Daarbij is het natuurlijk niet alleen de levensduur van het dak die verbeterd wordt maar ook de uitstraling bij bijvoorbeeld een dakreiniging, dubbel voordeel dus. De kosten van een dakonderhoud zijn veel lager dan de prijs van een dakreparatie of renovatie. Je bespaart dus op de lange termijn door regelmatig een professionele dakdekker onderhoud te laten plegen.

Er is een reden waarom de gemiddelde levensduur van dakbedekking vaak wordt vermeld binnen een vrij grote tijdspan: bijvoorbeeld leien dakpannen met 25 tot 100 jaar. Deze soort dakbedekking gaat dus minstens 25 jaar mee, maar als je regelmatig onderhoud laat uitvoeren om er voor te zorgen dat de dakbedekking niet beschadigd kan dit worden verlengd tot wel 100 jaar. Het is dus belangrijk om een proactieve houding te hebben als je het beste uit je dak wilt halen.

Hoe verleng je de levensduur van je dak?

Dakreparatie als redding

Je dakdekker heeft toch schade ondervonden aan het dak, wat kan je in dat geval doen om de levensduur te verlengen? Dakreparatie is dan de geschikte oplossing. Vrijwel alle schade aan het dak kan worden gerepareerd en heeft daarbij een verhogend effect op de levensduur. Een dakreparatie kan gebeuren via verschillende methodes. Bij kleine beschadigingen wordt er bijvoorbeeld vaak gebruik gemaakt van een dakreparatie pasta en bij grotere beschadigingen kunnen er stroken dakbedekking worden vervangen.

Een dakreparatie is nodig wanneer er schade wordt gevonden op of aan het dak. Deze schade wordt gevonden tijdens een dakinspectie of dakonderhoud. Het is enorm belangrijk om op tijd de schade te beperken, zo verhoog je namelijk de levensduur van je dak en hoef je niet het gehele dak te renoveren. Daarbij is een veelvoorkomend gevolg van dakschade een lekkage die het huis binnen kan dringen. In dat geval heb je niet alleen dakschade, maar vaak ook schade in huis.

Dakrenovatie als laatste hulpmiddel

Als de kwaliteit, en daarbij de levensduur, van het dak al dusdanig verlaagd is zal je een dakdekker moeten inschakelen voor een dakrenovatie. Het is uiteindelijk onvermijdbaar: een dakrenovatie zal op den duur nodig zijn. Toch kan je dit zoveel mogelijk uitstellen door regelmatig het dak te inspecteren, een dakonderhoud in te plannen en op tijd te zijn bij schade.

Bij een dakrenovatie wordt de dakbedekking in zijn geheel vervangen of vernieuwd. Je hebt hierbij verschillende opties. Elke vorm van dakbedekking heeft een eigen stijl, levensduur en bepaalde kwaliteit. Het is uiteraard lastig om in te schatten welke dakbedekking het beste past bij je situatie, gelukkig vind je in de ultieme keuzegids voor dakbedekking de meest voorkomende keuzes en de voordelen hiervan zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Hoe verleng je de levensduur van je dak?

Wat zijn de kosten van deze dakwerken?

Je bent nu op de hoogte van de verschillende methodes om de levensduur van je dak te verlengen, dan is het uiteraard ook fijn om de kosten van deze verschillende methodes te weten.

Een dakonderhoud kost je gemiddeld €18,- per vierkante meter. Hierbij kan het dak ook meteen worden geïnspecteerd. Een reparatie verschilt voor een plat of hellend dak. Bij een plat dak moet je gemiddeld rekenen op €250,- tot €350,- en bij een hellend dak €150,- tot €350,- per vierkante meter. Een renovatie voor een plat dak kost gemiddeld €75,- tot €100,- en bij een hellend dak €75,- tot €125,- per vierkante meter.

Het is altijd een goed idee om te kijken of je recht hebt op een subsidie of andere regeling wanneer je het dak laat renoveren, zo kan je soms flink besparen op de kosten. Zo is er bijvoorbeeld een subsidie beschikbaar wanneer je gaat voor groendak. Op verbeterjehuis.nl kan je kijken of je recht hebt op bepaalde subsidies.

Let wel op dat dit slechts gemiddelde prijzen zijn, de kosten kunnen variëren afhankelijk van het uurtarief van de dakdekker, voorrijkosten en de prijs van het materiaal. Heb je een dakkapel? Ook dan kunnen de prijzen verschillen.

Soort dakwerkGemiddelde prijzen per m²
Dakonderhoud€18,-
Dakreparatie plat dak€250 tot €350,-
Dakreparatie hellend dak€150,- tot €350,-
Dakrenovatie plat dak€75,- tot €100,-
Dakrenovatie hellend dak€75,- tot €125,-

Behandel je dak goed

Om de levensduur van je dak zo optimaal mogelijk te verlengen moet je je dak goed behandelen. Je dak zorgt er voor dat je veilig, droog en warm bent. Met een combinatie van dakinspectie, dakonderhoud, dakreparatie en uiteindelijk een dakrenovatie haal je het beste uit je dak. Het inschakelen van een dakdekker heeft vele voordelen. Wees op tijd als er werk aan de winkel is, zo kan je jezelf namelijk een hoop tijd, energie en vooral geld besparen op de lange termijn.

Ook interessant