Verbouwen

Dakkapellen: keuzegids voor de beste dakkapel

Dakkapellen: keuzegids voor de beste dakkapel
Een dakkapel is een goede manier om zo meer ruimte en extra lichtinval in huis te creëren. Een leuke bijkomstigheid is dat de woningwaarde stijgt: ook al laat je een dakkapel vaak voor jezelf plaatsen. Er zijn verschillende soorten dakkapellen: zo kun je kiezen uit een houten, kunststof of prefab dakkapel. Maar welke is de beste en hoe kies je deze? Het antwoord lees je in dit artikel!

Houten dakkapel

Een houten dakkapel is natuurlijk gemaakt van hout. Hout is al jarenlang een populaire materiaal soort: en dat is niet voor niks. Hout is bewerkelijk materiaal: je kunt de kleur eenvoudig veranderen en beschadigingen zijn gemakkelijk te herstellen. Het geeft een warme, authentieke uitstraling.

Toch zitten er volgens Kampmanbv.nl ook nadelen aan een houten dakkapel: het vereist regelmatig onderhoud om problemen zoals houtrot te voorkomen. Daarom wordt het aangeraden om iedere 7 jaar de dakkapel opnieuw te schilderen om zo het hout optimaal te beschermen tegen weersinvloeden.

Je hebt keuze uit een prefab houten dakkapel of een traditioneel gemaakte. Een prefab dakkapel wordt gemaakt in de fabriek en in zijn geheel aangeleverd. Wanneer je kiest voor een traditionele houten dakkapel, wordt deze ter plekke gemaakt. De meest voorkomende afmeting is 1,5 bij 2,5 meter. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende manieren van afwerken: basis, gemiddeld en luxe. Dit geeft een verschil in prijs: dit kun je zien in de onderstaande tabel.

Uitvoering dakkapel - 1,5 bij 2,5 meterPrefabTraditioneel
Basis afwerking€2.500,- tot €2.800,-€3.200,- tot €3.600,-
Gemiddelde afwerking€2.800,- tot €3.300,-€3.800,- tot €4.200,-
Luxe afwerking€3.300,- tot €3.700,-€4.800,- tot €5.300,-


Kunststof dakkapel

Heb je liever geen houten dakkapel? Kies dan voor een kunststof dakkapel. Dakkapellen van kunststof worden steeds populairder, en dat is niet zo gek. Kunststof brengt namelijk veel voordelen met zich mee. De belangrijkste is wel de prijs: kunststof is relatief goedkoop materiaal waardoor een kunststof dakkapel betaalbaar is voor iedereen.

Een ander belangrijk voordeel is dat kunststof, in tegenstelling tot hout, amper last heeft van weersomstandigheden. Hierdoor heeft een kunststof dakkapel weinig onderhoud nodig en verkleurt de dakkapel niet. Het is wel belangrijk om de dakkapel te reinigen met een vochtige doek en milde zeep.
Een ander voordeel van een kunststof dakkapel is dat deze geheel naar eigen wens kan worden gemaakt. Iedere kleur en afwerking is mogelijk. In de onderstaande tabel vind je de prijzen van een kunststof dakkapel met een standaard afmeting van 1,5 bij 2,5 meter. Net als bij houten dakkapellen kun je kiezen uit een basis, gemiddelde en luxe afwerking.

Uitvoering dakkapel - 1,5 bij 2,5 meterPrefabTraditioneel
Basis afwerking€3.100,- tot €3.400,-€4.100,- tot €4.400,-
Gemiddelde afwerking€3.400,- tot €3.900,-€4.400,- tot €4.900,-
Luxe afwerking€4.200,- tot €4.700,-€5.200,- tot €5.700,-

Dakkapellen: keuzegids voor de beste dakkapel

Prefab dakkapel

Een prefab dakkapel wordt voor het plaatsen al compleet in elkaar gezet en wordt in één keer op het dak geplaatst. Prefab-dakkapellen worden gemaakt van verschillende materialen: zoals je al hebt gelezen zijn houten en kunststof dakkapellen ook prefab beschikbaar. Dakkapellen van zink of polyester zijn altijd prefab.

Een prefab dakkapel brengt diverse voordelen met zich mee:
  • Budget-proof: een prefab dakkapel is altijd de goedkoopste optie. Ook de arbeidskosten liggen laag door de snelle plaatsing.
  • Goede kwaliteit: doordat de productie in een fabriek plaats vind, is er een constante kwaliteitscontrole.
  • Veel opties: wanneer je kiest voor een prefab dakkapel, heb je verschillende opties. Je hebt keuze uit diverse materialen, kleuren, afwerkingen en afmetingen.

Een groot nadeel van een prefab dakkapel is dat deze niet voor iedere woning geschikt zijn. De helling van je dak moet minimaal 25 graden zijn om een prefab dakkapel te kunnen plaatsen. Lees hier meer over in het artikel: dakkapel voor een schuin dak. Daarnaast moet er voldoende ruimte om de woning zijn, zodat de kraan er langs kan. Is dit niet het geval? Dan moet je kiezen voor een traditionele dakkapel.

Hieronder lees meer informatie over twee materialen waarvan prefab-dakkapellen worden gemaakt: zink en polyester.

Zinken dakkapel

Zink is recyclebaar materiaal en dus een duurzame keuze. Een zinken dakkapel heeft een robuuste, moderne uitstraling en past daardoor goed bij een moderne woning. Het materiaal is goed bestand tegen weersomstandigheden en heeft dus weinig onderhoud nodig. Zink heeft een lange levensduur: een zinken dakkapel kan wel tot 80 jaar mee gaan!

Het grote nadeel van een zinken dakkapel is dat deze erg duur zijn: hierdoor is een zinken dakkapel vaak alleen geschikt voor mensen met een groot budget. De prijzen starten vanaf €4.500,- voor een dakkapel met een standaard afmeting (1,5 x 2,5 meter) en een basis afwerking.

Polyester dakkapel

Een andere soort prefab dakkapel is gemaakt van polyester. Van deze materiaal soort is het niet mogelijk om een traditionele dakkapel te laten plaatsen: polyester wordt namelijk geproduceerd in één onderdeel. Tijdens de productie wordt polyester in een mal gegoten, waar het vervolgens uithard. Dit zorgt ervoor dat een polyester dakkapel geen naden heeft, wat het risico op lekkages verkleint.

Een polyester dakkapel heeft weinig onderhoud nodig en is erg kleurvast. De prijzen voor een polyester dakkapel met een standaard afmeting van 1,5 bij 2,5 meter zie je in de onderstaande tabel.

Uitvoering dakkapel - 1,5 bij 2,5 meterPrefab
Basis afwerking€3.800,- tot €4.300,-
Gemiddelde afwerking€4.300,- tot €4.800,-
Luxe afwerking€4.800,- tot €5.700,-

Dakkapellen: keuzegids voor de beste dakkapel

Hoe kies je de beste dakkapel?

Maar, hoe kies je de beste dakkapel? Wat voor jou de beste dakkapel is, hoeft dit niet voor een ander te zijn en andersom. Er zijn verschillende factoren die je mee moet nemen in het maken van een keuze.

  • Je budget: kijk als eerste naar je eigen budget. Wat wil je uitgeven aan een dakkapel? Je budget bepaald voor een groot deel de materiaalkeuze en de keuze of het een prefab of traditioneel gemaakte dakkapel wordt.
  • Je wensen en eisen: kijk naast je budget ook naar je eigen wensen en eisen. Misschien vind je een zinken dakkapel wel helemaal niet mooi, terwijl je hier wel budget voor hebt. Bedenk dus ook goed welk materiaal zelf de voorkeur heeft en hoe je wilt dat de afwerking er aan de binnen- en buitenkant uit ziet.
  • Kijk naar de omgeving: ook je woonomgeving kan een rol spelen in je keuze. Woon je in een moderne wijk of juist in een landelijke omgeving? Een zinken dakkapel past goed in een moderne wijk terwijl je op het platte land beter kunt kiezen voor hout. Kijk ook of je buren misschien een dakkapel hebben. Het effect is het mooist wanneer je iets kiest in dezelfde kleur of stijl.
  • Check of je een vergunning nodig hebt: het plaatsen van een dakkapel is niet altijd vergunningsvrij. Check dit vooraf goed, bijvoorbeeld via het omgevingsloket. Heb je geen zin in de rompslomp van een vergunningsaanvraag? Zorg er dan voor dat je deze vergunningsvrij plaatst.

Kortom: de beste dakkapel bestaat niet, maar verschilt per situatie! Zo is bijvoorbeeld het soort dakbedekking een grote factor. Kies iets wat bij jou wensen en je woning past.

Ook interessant