Verbouwen

Zolder renoveren: wat is er mogelijk?

Zolder renoveren: wat is er mogelijk?
Veel mensen gebruiken hun zolder puur als opslagruimte, maar wist je dat er veel meer mogelijk is met een zolder? Zo kun je bijvoorbeeld een badkamer plaatsen op zolder, de zolder isoleren om er een warme ruimte van te maken of een dakkapel installeren. In dit artikel lees je alles over deze mogelijkheden, de kosten hiervan en wat je kan doen bij het inrichten van de zolder.

Zolder verbouwen: Wat zijn de mogelijkheden

Zoals je al hebt gelezen in de inleiding van het artikel is er veel mogelijk met een zolderrenovatie. Wist je trouwens dat dit één van de populairste soorten renovatiewerken is? In plaats van de zolder te zien als opslagruimte, kun je de ruimte gebruiken voor een ander doeleinde: bijvoorbeeld een extra slaapkamer, als badkamer of gewoon een leefruimte.

Naast deze drastische veranderingen aan de functie van de zolder kun je ook de weg naar de zolder verbeteren door een zoldertrap te plaatsen, de zolder te isoleren of een dakkapel te plaatsen. Hieronder lees je meer over de meest voorkomende zolderrenovaties.

Zoldertrap plaatsen

De meeste zolders kunnen worden bereikt door een uitschuifbare trap en een luik. Niet helemaal ideaal, vooral niet als je de zolder voor meer wilt gaan gebruiken dan alleen een opslagruimte. Het is daarbij ook geen veilige manier om de zolder te bereiken voor jongere kinderen.

Is er niet genoeg ruimte? Dan kun je kiezen voor een wenteltrap. Dit is veiliger en zorgt voor een makkelijker te bereiken zolder, maar voor een lagere prijs dan een standaard vaste trap. Bij wel genoeg ruimte raden we je toch aan om te kiezen voor een mooie vaste trap, de ruimte onder de trap kan dan worden benut als echte opslagruimte.

Badkamer op zolder

Het klinkt misschien gek, maar je ziet het toch vaak: de zolder gebruiken als badkamer. De zolder is vaak een vrij grote ruimte, zo kun je een mooie luxe badkamer inrichten waar je meer kwijt kan dan in een standaard badkamer.

Bij het renoveren van de zolder naar een badkamer komt er veel kijken. Er moet sowieso geïsoleerd worden, een goede lichtinval komen en natuurlijk ruimte voor wateraanvoer en afvoer. Als je de zolder badkamer helemaal wil afmaken kun je ook nog een centrale verwarminginstallatie installeren.

Zolder renoveren: wat is er mogelijk?

Zolder isoleren

De meest voorkomende vorm van zolder renovatie: het isoleren van de zolder. Een goede manier om de warmte in huis te houden en buitengeluid te dempen. De isolatie wordt doorgaans aangebracht tussen de houten balken van het dak, dit wordt vervolgens afgewerkt met gipsplaten. Dit wordt als laatst afgewerkt voor een nette uitstraling.

Het isoleren van de zolder is niet alleen een goed idee om de ruimte meer leefbaar te maken, maar heeft ook een positief effect op de algehele isolatie van het hele huis. Er kan ook worden gekozen om alleen de zoldervloer te isoleren. Beide gevallen bieden veel voordelen. Dit betekent minder stoken en dus ook minder betalen.

Zolder renoveren: wat is er mogelijk?

Dakkapel op zolder

Ga je voor de badkamer op zolder? Of maak je er toch een slaapkamer van? In beide gevallen is lichtinval een belangrijk onderdeel van de ruimte. Een goede manier om dit te krijgen is via een dakkapel of dakraam. Bij een schuin dak wordt er vaak gekozen voor een dakraam, een bijkomend voordeel is dat de zolder dan ook kan worden doorgelucht.

Wil je toch gaan voor iets meer luxe? Kies dan voor een dakkapel. Dit zorgt voor extra hoogte, genoeg lichtinval en een nieuwe uitstraling van de woning.

Zolder verbouwen kosten

De kosten voor het verbouwen van de zolder zijn geheel afhankelijk van je wensen. Een algemene zolder verbouwing kost bijvoorbeeld €2.500,-. Hierbij worden er scheidingswanden geplaatst met twee deuren. Is er nog geen elektra? Dan zal dat ook moeten worden aangelegd, dit kost gemiddeld €600,-. Hierbij worden er acht stopcontacten en vier lampaansluitingen geplaatst.

Het afwerken van de zolder, het stuken of schilderen van vier wanden, kost gemiddeld €400,-., Een dakkapel plaatsen kost €2.500,- tot €5.400,- en het isoleren kost tussen de €1.100,- en €2.900,- afhankelijk van wat je laat isoleren.

Zoals je leest verschillende prijzen voor een zolderrenovatie afhankelijk van de keuzes die je gaat maken. In de onderstaande tabel vind je de meest gekozen vormen van renovatie voor de zolder terug samen met de prijzen.

Soort renovatieGemiddelde kosten, inclusief btw
Algemeen zolder verbouwen€2.500,-
Nieuwe elektra aanleggen€600,-
Zolder afwerken€500,-
Verwarming aanleggen€2.000,-
Dakraam plaatsen€1.000,-
Dakkapel plaatsen€2.500,- tot €5.400,-
Isoleren schuin dak€2.900,-
Isoleren zoldervloer€1.100,-
Gehele zolderrenovatie€11.000,-

Zolder inrichten

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn badkamers en slaapkamers de meest gekozen optie voor het benutten van de zolderruimte. Dit is echter niet het enige wat mogelijk is. Een zolder is ook prima in te zetten als werkplek of speelkamer voor kinderen. Je ziet tegenwoordig ook vaak dat mensen hun hobbyruimte op zolder inrichten, bijvoorbeeld voor een muzikale oefenruimte of een sportschool in huis.

In alle gevallen wordt het dan wel aangeraden om het dak te isoleren en een natuurlijke lichtinval te maken. Een airco installeren is vaak ook geen overbodige luxe, gezien een zolder vrij warm kan worden in de zomer. Maar los van deze vrij onmisbare onderdelen kun je een zolderrenovatie zo gek maken als je zelf wil.

Laat je de zolder renoveren? Misschien is het dan ook handig om te kijken naar de dakbedekking van je dak, zo zorg je er ook voor dat de kans op een lekkage klein is. Geen ruimte voor een zolder? Dan zou je een vliering kunnen overwegen.