Verbouwen

Vliering maken: alles wat je moet weten

Vliering maken: alles wat je moet weten
Heb jij een hoge zolder met veel loze ruimte onder de nok? Dan kan het interessant zijn om een vliering te realiseren. Dit geeft je natuurlijk niet direct meer ruimte in huis, maar het biedt wel extra opbergruimte. In dit artikel lees je wat een vliering precies is, hoe deze gemaakt wordt en welke kosten je kunt verwachten.

Wat is een vliering?

De term vliering wordt vaak door elkaar gebruikt met het woord zolder. Onterecht, want er is een groot verschil tussen de beide termen. Een zolder is een leefbare ruimte onder de nok van een woning. De zolder is vaak groot genoeg om te gebruiken als extra slaapkamer of werkruimte. Kortom: het is een ruimte waarin je kunt leven.

Een vliering is niet geschikt als leefruimte; de functie van een vliering is een opslag voor spullen die je niet alledaags nodig hebt. In sommige woningen die een zolder hebben, zit ook al een vliering. Dit is niet altijd het geval. Wel biedt een hoge zolder de perfecte mogelijkheid tot het realiseren van een vliering.

Heb je wel een zolder en geen vliering? Lees dan alles wat er mogelijk is bij het renoveren van een zolder.

Vliering maken: alles wat je moet weten

Hoe wordt een vliering gemaakt?

Wanneer je zelf handig bent, zou je zelf een vliering kunnen maken. Echter wordt dit afgeraden: het maken van een vliering is een complexe klus die je beter kunt uitbesteden aan een vakman. Met een vakman ben je verzekerd van het beste resultaat en weet je zeker dat de vliering bouwtechnisch in orde is. Ben je op zoek naar een vakman bij jou uit de buurt? Neem dan eens een kijkje op Klussencentrale.be!

Een vliering wordt gemaakt volgens de volgende stappen:
  • Stap 1 - Bouwtekening: als eerste is het belangrijk om een bouwtekening te laten maken. De vakman maakt ook de juiste berekeningen. Zodra deze stap klaar is, kan de voorbereiding beginnen.
  • Stap 2 - Voorbereiding: tijdens de voorbereiding wordt de zolder vrijgemaakt van spullen, zodat de vakman voldoende werkruimte heeft en overal goed bij kan. De juiste materialen worden verzameld en klaargelegd.
  • Stap 3 - Het plaatsen van houten balken: net onder de vloerhoogte van de vliering worden houten balken bevestigd. Deze balken moeten stevig zijn en goed worden geplaatst, omdat deze het gewicht van de vliering zullen gaan dragen.
  • Stap 5 - De vloer leggen: zodra de basis van de vliering is gevormd, kan de vloer worden gelegd.
  • Stap 6 - Een trap maken: wanneer de vloer is gelegd, is het tijd om de vliering goed bereikbaar te maken door het plaatsen van een trap. Er kan op verschillende manieren een trap worden gemaakt; het is maar net wat je eigen wensen en eisen zijn.
  • Stap 7 - De afwerking: tot slot wordt de vliering netjes afgewerkt door de vakman. Je kunt de vliering geheel naar eigen smaak afwerken. Hierna is de vliering klaar voor gebruik en kan de zolder weer zoals eerder worden ingericht.

Vliering maken: alles wat je moet weten

Wat kost het maken van een vliering?

Het is fijn om vooraf te weten welke kosten je kunt verwachten. De exacte prijs hangt af van enkele factoren, zoals het tarief van de vakman en de materiaalkosten.

Het is mogelijk om de vliering kaal op te laten leveren door de vakman. Dit betekent dat je de afwerking zelf zult moeten doen. Het laten plaatsen van een vliering kost dat gemiddeld €1.500,- voor een oppervlakte van 12 m². Wil je de afwerking ook uitbesteden aan de vakman? Tel hier dan gemiddeld nog €500,- tot €750,- bij op.

Een trap is een belangrijk onderdeel van de vliering. Gemiddeld kost en simpele trap tussen de €200,- en €300,-. Houdt dus rekening met een gemiddelde totaalprijs tussen de €1.500,- en €3.000,-.

Kosten vliering maken

OnderdeelGemiddelde prijs
Kale vliering van 12 m²Vanaf €1.500,-
Afwerking€500,- tot €750,-
Trap€200,- tot €300,-
Afgewerkte vliering van 12 m²€1.500,- tot €3.000,-

Ook interessant