Last van een lekkage? Alles wat je moet weten!

Bron: Bouw & Wonen
Last van een lekkage? Alles wat je moet weten!
Last van lekkage? Lekkage kan enorm veel schade veroorzaken! Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen en de lekkage te laten verhelpen door een professional. Doe je dit niet, dan ben je uiteindelijk veel geld kwijt aan het herstellen van de schade. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over lekkage.

Eerste hulp bij lekkage

Zodra je merkt dat je last hebt van lekkage, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Wanneer je leidingen lekken is het belangrijk om als eerste de hoofdkraan dicht te draaien.

Zit de lekkage niet in de leidingen, plaats dan emmers of bakken om het water in op te vangen. Op deze manier voorkom je meer schade. Verplaats indien nodig ook de meubels om deze te beschermen tegen waterschade.

Probeer vervolgens zelf op zoek te gaan naar waar het lek zich precies bevind en waardoor het lek wordt veroorzaak. De meest voorkomende lekkages zijn:
 • Lek in de waterleiding, afvoerleiding of gasleiding
 • Daklekkage of een lekkende dakgoot
 • Lekkage in de badkamer

Op Joslaan.nl lees je meer informatie over lekkage en hoe je het kunt voorkomen.

Lekkage opsporen

Er zijn verschillende manieren om een lekkage op te sporen. De methode is deels afhankelijk van waar zich het lek bevindt. In sommige gevallen is het erg lastig om het lek te vinden. Daarom is het een goed idee om een loodgieter in te schakelen voor lekdetectie. Naast het opsporen van het lek, wordt deze ook door een loodgieter gerepareerd.

Rookgasdetectie

Het opsporen van lekkage in de afvoerleidingen of daklekkage wordt vaak gedaan door middel van rookgasdetectie. Met een rookgenerator blaast de loodgieter rook in de leidingen. Het lek bevindt zich waar de rook ontsnapt.

Druktest

Bij lekkage aan water, - gas en cv-leidingen wordt vaak een druktest uitgevoerd. Hierbij worden de leidingen onder druk gezet en meet een drukmeter of perspomp het drukverlies. Op het punt waar de druk het laagst is, zit de lekkage.

Camera inspectie

Voor lekkage op moeilijk bereikbare plekken of in de riolering wordt vaak een camera inspectie gebruikt. De loodgieter gaat met een kleine camera door de leidingen tot het lek wordt gevonden.

Ultrasone detectie

Een ultrasone detectie wordt gebruikt om lekkage in de leidingen op te sporen. Met deze methode wordt er gewerkt met geluidsgolven: het lek produceert een geluid welke alleen met een ultrasone ontvanger kan worden opgepikt.

Thermografie

Wanneer de lekkende leiding zich in de muur bevindt, is een thermografie een geschikte manier op het lek op te sporen. Vochtplekken op de muur creŽren een groot warmteverschil.

Last van een lekkage? Alles wat je moet weten!

Lekkage repareren

Zodra de locatie van het lek is gevonden, kan het lek worden verholpen. De meest voorkomende oorzaak van lekkage is een lek in de leidingen. Bij lekkage aan een leiding wordt als eerste de watertoevoer afgesloten en de leiding blootgelegd. Vervolgens wordt het beschadigde deel van de leiding verwijderd en vervangen door een nieuw stuk leiding met knelkoppelingen.

Heb je last van daklekkage? Voor het repareren van daklekkage schakel je het beste een dakdekker in. Ook hier is de reparatie afhankelijk van de oorzaak van de lekkage, het type dak en de dakbedekking. Het kapotte onderdeel wordt vervangen, bijvoorbeeld de dakbedekking of de dakgoten. Wanneer de schade echt heel groot is, kan het nodig zijn om het gehele dak te renoveren.

Lekkage in de badkamer kan verschillende oorzaken hebben: de leidingen, het kit- of voegwerk of lekkend sanitair. Hoe het repareren van leidingen in zijn werk gaat hebben we hierboven al beschreven. Wanneer de lekkage wordt veroorzaakt door het kit- en/of voegwerk, wordt dit door de vakman vervangen. Het oude kit- of voegwerk wordt weggesneden en de nieuwe wordt aangebracht: uiteraard in dezelfde kleur, zodat je de reparatie niet ziet.

Ben je verzekerd tegen lekkages?

In sommige gevallen ben je verzekerd tegen lekkages. Wanneer je een opstalverzekering hebt afgesloten, ben je in veel gevallen verzekerd voor alle types lekkages in je huis. Dit kan echter verschillen per verzekering. Meer informatie over hoe het zit met verzekeringen en waterschade lees je op de consumentenbond.nl.

Sommige verzekeringen keren niet uit bij slecht onderhoud, het is daarom belangrijk om lekkage te allen tijde te voorkomen. Daar komt bij dat je alleen verzekerd bent voor de schade: de reparatiekosten moet je zelf betalen.

Last van een lekkage? Alles wat je moet weten!

Hoe kun je lekkage de volgende keer voorkomen?

Tot slot is het belangrijk om te weten hoe je lekkage in de toekomst kunt voorkomen.
 • Zorg voor regelmatig cv-ketel onderhoudt: regelmatig onderhoud aan je cv-ketel voorkomt lekkage. Slijtage of gebreken aan leidingen eerder worden gezien. Nog voordat het een probleem kan worden is de leiding al vervangen door het installatiebedrijf.
 • Laat je sanitair installeren door een vakman: wanneer je een nieuwe badkamer, keuken of toilet laat plaatsen is het verstandig om hier een vakman voor in te schakelen. Zo weet je zeker dat je sanitair goed wordt geÔnstalleerd en verklein je de kans op lekkage.
 • Goed dakonderhoud: regelmatig dakonderhoud door een vakman verlengt de levensduur van je dak, en voorkomt ook lekkages doordat beschadigingen aan de dakbedekking snel worden ontdekt. Zo wordt je dakbedekking op tijd vervangen of gerepareerd voordat het problemen veroorzaakt, net als dat je dakgoten goed schoon worden gehouden.Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo