Tips voor het reinigen van een dak

Bron: Bouw & Wonen
Tips voor het reinigen van een dak
Niet veel mensen staan erbij stil, maar ook een dak moet worden gereinigd. Een vervuild dak is namelijk minder bestendig tegen diverse weersomstandigheden en verlaagt daarnaast de levensduur van een dak. Door vervuiling is er dus een grote kans dat er beschadigingen ontstaan, de gevolgen zijn eventuele verdere beschadiging aan het huis en een dure klus. Wil je dat liever vermijden? Lees dan de tips in dit artikel!

Schoonmaken na de winter

Tijdens de winter hebben daken veel te verduren, denk aan heftige kou en verschillende weersomstandigheden. Hierdoor is er een grote kans dat het dak zwaar vervuild is geraakt door bijvoorbeeld mos of bladeren. Om deze reden is het dan ook verstandig om na de winter het dak goed te inspecteren: is het dak erg vervuild of zelfs beschadigd? Dan is het tijd voor een grondige dakreiniging.

Je zou eventueel ook een reiniging kunnen inplannen tijdens de herfst. Wanneer je het dak helemaal schoonmaakt en alle vervuiling weghaalt heb je een goede start bij de winter, er is namelijk een kleinere kans op ophoping van vervuiling.

De methode voor het reinigen verschilt per soort dak. Het is daarom een goed idee om de juiste reinigingsmethode te vinden, zo kan je namelijk beschadiging aan het dak vermijden.

Kies de juiste reinigingsmethode

Omdat er veel soorten daken zijn is het lastig om in te schatten welke reinigingsmethode het best gaat werken. Daarnaast zijn sommige schoonmaakmiddelen weer beter voor bijvoorbeeld lichtelijke of zware vervuiling.

Om hardnekkig vuil van een dak te verwijderen raden we aan om gebruik te maken van een hogedrukreiniger. Een hogedrukreiniger zorgt voor een snel en effectief resultaat, je hoeft na het gebruik van de hogedrukspuit niet eens met een borstel te schrobben. Daar kan je dus een hoop tijd mee besparen. Het is echter niet de juiste methode bij bijvoorbeeld dakleien en -pannen.

Sommige daken kunnen ook worden schoongemaakt met bleekwater. Dit is een goedkope vorm van reiniging die snel werk maakt van mossen en schimmels op daken. Ook dit is niet de juiste reiniging voor dakpannen, door het chloor in het bleekwater kunnen de dakpannen kapotgaan.

Naast deze middelen zou je natuurlijk ook de daken kunnen schrobben met borstel. Dit is helaas wel een tijd- en energievretende klus. Het voordeel is dat het werkt op elk soort dak. Je zou eventueel kunnen spreken met een dakwerker om advies te winnen, dan weet je zeker dat je geen schade aanricht tijdens het reinigen. Op Dakdekker Leonvos vind je eenvoudig een professionele dakdekker in Vlaanderen.

Tips voor het reinigen van een dak

Het verminderen van vervuiling

Het is mogelijk om vervuiling te verminderen of zelfs helemaal te vermijden. Zo bespaar je jezelf een hoop tijd, energie en kosten!

Wanneer je dak grondig is gereinigd kan je kiezen om het dak extra bescherming te geven in de vorm van een coating of door het dak te impregneren.

Het impregneren van een dak wordt gedaan met een transparant beschermmiddel. Dit middel zorgt ervoor dat het dak meer bestendig is tegen verschillende weersomstandigheden en zorgt ervoor dat mossen en algen zich moeilijker kunnen hechten aan het dak. Dit is een goedkope methode om het dak te beschermen tegen vervuiling.

Een coating plaatsen op het dak is wat duurder, maar zorgt ervoor dat het dak er weer als nieuw uitziet. Het heeft dezelfde functie als het impregneren, maar wordt gedaan met een kleurcoating waardoor oneffenheden minder zichtbaar zijn. Zo is het dak beschermd en ziet het er weer netjes uit.

Het dak controleren tijdens een reiniging

Tijdens het reinigen van het dak zou je het dak goed kunnen inspecteren. Wanneer je bezig bent met een grondige schoonmaak zie je namelijk sneller eventuele gebreken aan het dak. Het inspecteren van een dak kan je dus het best doen tijdens een schoonmaak, je bent er namelijk toch al mee bezig!

Kijk goed naar de kwaliteit van het dak. Heb je dakpannen? Kijk dan of alles nog stevig vast zit en er geen beschadigingen zijn aan de dakpannen. Zelfs bij kleine beschadigingen is er al kans op een lekkage. Dit geldt voor alle daken: inspecteer de kwaliteit van het materiaal en kijk goed of er gebreken zijn te vinden. Kleine scheuren in het materiaal is al een reden om actie te ondernemen, de kleine gebreken kunnen namelijk groter worden.

Het is daarom altijd een verstandig idee om een dakreiniging te combineren met ander werk aan het dak, bijvoorbeeld een herstelling of renovatie. Je zou het reinigen van een dak zelfs kunnen combineren met andere renovatiewerken. Dakwerken zijn overigens een uitstekende manier om de levensduur van je dak te verlengen.

Tips voor het reinigen van een dak

Dakreiniging combineren met renovatiewerk

Hoewel een dakreiniging niet hoeft te betekenen dat er ander werk moet gebeuren, is het wel een uitstekende tijd om te denken aan andere werkzaamheden in en om het huis. Een tijdig dakonderhoud kan veel problemen vermijden. Je zou zelfs bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen plaatsen, dit is namelijk prima te combineren met andere werkzaamheden zoals de installatie van nieuwe elektra. In veel gevallen heb je recht op de Overkoepelende renovatiepremie, dan krijg je steun van de Vlaamse Overheid en kan je een hoop besparen op de kosten. Voor meer informatie kan je kijken op Vlaanderen.be.

Het combineren van verschillende renovatiewerken kan je dus een hoop geld besparen. Zo zorg je ervoor dat je huis in een relatief korte tijd flink is opgeknapt en weer een tijd niks aan hoeft te gebeuren.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo