Badkamers

Tips voor jouw badkamerrenovatie

Tips voor jouw badkamerrenovatie
Toe aan een vernieuwde of geheel nieuwe badkamer? Dan is het tijd voor een badkamerrenovatie! Hier komt veel bij kijken: inspiratie opdoen, voorbereiding, het aanschaffen van de materialen en natuurlijk de renovatie van de badkamer. Maak je badkamerrenovatie stressvrij door gebruik te maken van de tips in het volgende artikel. Op naar de badkamer van je dromen!

1. Zoek naar inspiratie en wees realistisch

Voordat je begint met het renoveren van de badkamer moet je een aantal voorbereidende taken uitvoeren. We raden aan om eerst zoveel mogelijk inspiratie op te doen voor de badkamerrenovatie. Bekijk wat de mogelijkheden zijn en stort jezelf volledig op mogelijke stijlen van badkamers.

Bekijk goed wat je wil veranderen en hoeveel budget je hebt. Gaat de hele badkamer worden gerenoveerd of wordt alleen het sanitair vervangen? Welke badkamer tegels ga je leggen? Met de antwoorden op deze vragen én de inspiratie kan je beginnen met het ontwerpen en plannen.

2. Maak een ruwe schets van je droombadkamer

Het is een verstandig plan om een ruwe schets te maken van de (nieuwe) plattegrond van de badkamer. Het liefst kloppen de afmetingen van de plattegrond. Teken, of schrijf, hierop alles wat aangepast moet worden. Je zou alvast gemiddelde bedragen voor het sanitair en de andere elementen kunnen opschrijven om te kijken of het binnen je budget past. Houd deze schets zo algemeen en ruw mogelijk.

Met je plan en het ontwerp in handen kan je beginnen met het maken van lastige keuzes.

3. Maak (lastige) keuzes

Bij een badkamerrenovatie komen veel keuzes kijken. Ga je de bestaande douche vervangen door een douchecabine of toch een bad plaatsen? Dit zijn natuurlijk lastige keuzes, want het gaat om grote, vaak dure, elementen die niet gauw vervangen gaan worden.

Door gebruik te maken van de eerdergenoemde inspiratie en het ontwerp kan je nu alvast beginnen met definitieve keuzes. Kijk naar sanitair, kleuren en andere elementen in de badkamer die passen binnen je budget en de grootte van de badkamer.

Maak overwegingen over het sanitair: ga je voor een luxe inloopdouche of hecht je toch meer waarde aan de wastafels? Ga bij elk sanitair langs hoe belangrijk het voor je is en maak op basis hiervan keuzes. Voor de kleuren in de badkamer zou je gebruik kunnen maken van kleurstalen. Leg de stalen op de muur van de badkamer en bekijk of het past bij je idee van een droombadkamer.

Maak een lijst met al het sanitair, de kleuren en andere elementen die onderdelen moeten zijn van de badkamer. Zo heb je een overzichtelijke lijst van alles wat jij wilt hebben en kan je alvast gaan kijken hoeveel dit gaat kosten.

Tips voor jouw badkamerrenovatie

4. Zelf doen of een vakman inhuren?

Een belangrijke vraag bij elke badkamerrenovatie: ga ik het zelf doen of huur ik een vakman in?

Het zelf verrichten van een badkamerrenovatie bespaart je op de kosten, maar betekent wel dat je veel energie gaat spenderen aan de renovatie. Daarnaast is het renoveren van een badkamer een lastige taak, er kan veel misgaan en het vereist veel kennis over bijvoorbeeld het leggen van leidingen en het plaatsen van sanitair.

Vakmannen met kennis en ervaring op het gebied van badkamerrenovatie besparen je een hoop energie. Je bent verzekerd dat alles met een professioneel en efficiënt werkproces wordt verricht. Hierdoor ben je gegarandeerd dat alles naar wens werkt en netjes is afgewerkt. Op Badkamerrenovatie Gids kom je snel in contact met badkamerspecialisten in Vlaanderen.

5. Gebruik maken van de ruimte in een kleine badkamer

Heb je een kleine badkamer? Je zou gebruik kunnen maken van spiegels. Hierdoor creëer je de illusie dat de badkamer groter is dan het lijkt. Je zou ook kunnen kiezen voor een hangend toilet en hogere wastafels, dan heb je meer ruimte om kastjes en andere objecten te plaatsen onder het sanitair.

Probeer niet te veel objecten te verwerken in het ontwerp van een kleine badkamer. Zo komt het al gauw chaotisch en rommelig over. Je houdt daarnaast minder ruimte over voor de essentiële objecten zoals toiletpapier en tandenborstels.

Maak gebruik van de hoeken in de badkamer. Plaats bijvoorbeeld een lavabo, douche of toilet in de hoeken om de ruimte zoveel mogelijk te benutten.

6. Opruimen en ruimte maken

Om ervoor te zorgen dat de renovatie vlekkeloos verloopt, zou je alvast de badkamer kunnen opruimen en legen. Breng bijvoorbeeld de tandenborstels naar de wasbak in de keuken, neem al het toiletpapier mee naar een ander toilet en haal alle waardevolle objecten uit de badkamer. Er bestaat namelijk een kans dat de objecten per ongeluk worden beschadigd tijdens de renovatie.

Daarnaast zorg je ervoor dat de renovatie efficiënt kan worden uitgevoerd. Er is geen last van badkamermeubilair dat in de weg staat en je kan overal bij. Hierdoor maak je de badkamerrenovatie net wat makkelijker.

Tips voor jouw badkamerrenovatie

7. Kijk of je in aanmerking komt voor een premie

Wist je dat je misschien recht hebt op de overkoepelende renovatiepremie voor het renoveren van je badkamer? Op Vlaanderen.be kan je alles lezen over de voorwaarden en waar je recht op hebt. Zo zijn er situaties waar je 30% van de renovatiekosten als subsidie kan ontvangen. Zo bespaar je dus een hoop op de kosten.

Je kan de overkoepelende renovatiepremie ook combineren met andere renovaties in en om je huis.

8. Combineer het met andere renovaties

De laatste tip die we je meegeven is dan ook om een badkamerrenovatie te combineren met andere renovatiewerken. Zo kan je wellicht gebruik maken van de overkoepelende renovatiepremie voor beide projecten. Je zou eventueel ook een kwantumkorting kunnen krijgen voor het laten uitvoeren van projecten die vallen binnen de werkzaamheden van specialisten in badkamerrenovaties. Bijvoorbeeld door de badkamerspecialisten in te schakelen voor vochtwering. Badkamerexperts kunnen helaas niet alles voor je doen, zo is het verleggen van waterleidingen één van de werkzaamheden van een loodgieter.

Veel klussen kunnen worden gecombineerd met een badkamerrenovatie, dan bespaar je dus niet alleen op de kosten maar ook op tijd. Lees ook meer over de kosten van een badkamerrenovatie.

Ook interessant