Badkamers

Inloopdouche plaatsen: wat zijn de kosten en hoe werkt het?

Inloopdouche plaatsen: wat zijn de kosten en hoe werkt het?
Als er een badkamerrenovatie op de planning staat, is een inloopdouche een geschikte en stijlvolle optie. Een inloopdouche geeft een strakke en ruimtelijke uitstraling in je badkamer, is eenvoudig schoon te houden, en biedt voldoende vrijheid en bewegingsruimte tijdens het douchen. Voor het plaatsen van een inloopdouche moet je rekening houden met verschillende kosten. De totaalprijs bestaat uit diverse factoren zoals montage, het gekozen materiaal en de kwaliteit van de doucheonderdelen. In dit artikel lees je alles over de kosten en verschillende opties van een inloopdouche.

Inloop douche plaatsen: De kosten

De kosten voor het plaatsen van een inloopdouche liggen tussen de €600,- en €1.900,-. De kosten hiervan bestaan uit het plaatsen van de tegels, het aanschaffen van de douchebak en uiteraard het tarief van de loodgieter.

OnderdeelGemiddelde prijs
Wandtegels/vloertegels per m²40 tot 90 euro
Aanschafprijs douchebak Tussen de 50 en 500 euro
Tarief loodgieter Tussen de 45 en 80 euro per uur
Plaatsing inloopdouche Tussen de 600 en 1.900 euro

Hoe wordt de prijs voor het plaatsen van je inloopdouche opgebouwd?

De prijs voor een inloopdouche wordt opgebouwd op basis van verschillende factoren, zoals de kosten voor de montage, materiaal en de prijs voor de verschillende onderdelen. De totaalprijs voor je inloopdouche is daarnaast afhankelijk van wat voor merk, type en kwaliteit onderdelen je kiest voor je douche. Hieronder zie je de verschillende factoren kort toegelicht.

Montage

Een badkamer installateur moet voordat hij de douche gaat plaatsen verschillende werkzaamheden verrichten. Vooraf moet alles worden opgemeten en moeten er eventueel onderdelen van je oude douche worden verwijderd. Vervolgens moet er soms nog een leiding worden verplaatst of aangelegd voor de installatie, of is er een aanpassing nodig. Na afloop is er nog tijd nodig voor de nabewerking zoals afdichten en voegen en de douche waterdicht maken.

Onderdelen douche

De onderdelen voor een inloopdouche bestaan uit de vloer, eventueel een douchebak, de kraan en douchekop, douche drain (afvoerputje), en de scheidingswand, vloertegels en wandtegels. Er is een ruime keuze wat betreft de douche zelf. Zo betaal je uiteraard meer voor een luxe regendouche dan voor een eenvoudige douchekop. Alle verschillende onderdelen zijn verkrijgbaar in eenvoudige en luxe-uitvoeringen, en hebben elk hun eigen prijskaartje. Ook kun je nog kiezen voor luxe extra’s zoals sfeervolle ledverlichting of een ingebouwde radio in de cabine.

Materiaal

Naast het type en merk zijn de gekozen materialen ook een prijsbepalende factor. De meest gekozen materialen voor een douchecabine zijn acryl, natuursteen, kunststof en composiet. Het ene materiaal is uiteraard prijziger dan het andere. Zo is een glazen wand bijvoorbeeld duurder dan een kunststof douchewand, en zijn voor de tegels keramische(kunststof)tegels goedkoper dan natuursteen.

Inloopdouche plaatsen: wat zijn kosten en hoe werkt het?

Douchebak inloopdouche plaatsen

De douchebak zorgt ervoor dat je badkamervloer droog blijft tijdens het douchen omdat het water zich vanwege de wanden niet verder kan verspreiden.

De kosten voor het plaatsen van een douchebak in je inloopdouche bestaan uit het tarief van de loodgieter voor de montage en de prijs voor de douchebak zelf. De exacte prijs is volledig afhankelijk van het merk douchebak dat je kiest, het materiaal en de afmetingen. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende prijzen voor de installatie van je douchebak.

Inloopdouche zelf plaatsen

Wanneer je zelf erg handig bent is het ook mogelijk om op montagekosten te besparen en de inloopdouche zelf te plaatsen.

Een inloopdouche is in een bestaande badkamer ingewikkelder om zelf te plaatsen dan bij een nieuwbouwwoning. De plaatsing in een oude badkamer vereist namelijk veel breekwerk en installatiewerk, en kost bovendien veel tijd. Daarom kun je dit het beste uitbesteden aan een specialist, om zeker te weten dat de afwerking professioneel gebeurt. Wanneer je het toch zelf wil doen, is het belangrijk de juiste stappen te volgen die in de gebruiksaanwijzing van je inloopdouche staan en te weten welk materiaal en gereedschap nodig is.

Inloopdouche laten plaatsen

Wanneer je de plaatsing uitbesteedt aan een loodgieter of badkamerspecialist betaal je gemiddeld tussen de 600 en 1.900 euro voor de inloopdouche zelf inclusief plaatsing.
Het uurtarief van een gemiddelde installateur ligt tussen de 35 en 45 euro per uur.
De kosten voor de montage van je inloopdouche zijn afhankelijk van hoeveel tijd er nodig is voor de klus, de moeilijkheidsgraad van de montage en de hoeveelheid bijkomende werkzaamheden.

Wil je meer dan alleen een inloopdouche laten plaatsen? Lees dan tips voor je badkamerrenovatie en de kosten van het renoveren van een badkamer.

Ook interessant