Wat zijn de kosten van een badkamer renovatie

Bron: Bouw & Wonen
Wat zijn de kosten van een badkamer renovatie
Een badkamer renovatie is een investering en kost tijd, maar het is de prijs meer dan waard. Bovendien is een renovatie vaak goedkoper dan een geheel nieuwe badkamer. Je verbetert niet alleen de uitstraling van je badkamer, maar ook het comfort en het gebruiksgemak. Wanneer je van te voren een helder plan opstelt en een budget bepaalt, kom je niet voor verrassingen te staan en weet je wat je qua kosten zoal te wachten staat. In dit artikel lees je alles over de kosten voor een badkamerrenovatie per onderdeel en hoe deze kosten zijn opgebouwd.

Wat kost een badkamer renovatie?

Er zijn allerlei factoren die meewegen in het uiteindelijke kostenplaatje voor de badkamer renovatie. Ga je de verbouwing geheel uitbesteden of doe je het zelf, heb je een grote of een kleine badkamerruimte, en wil je een basis badkamer of juist allerlei luxe onderdelen en voorzieningen?

Voor een regendouche met meerdere standen bijvoorbeeld betaal je immers meer dan voor een eenvoudige douche kop. Ook speelt het gekozen materiaal een belangrijke rol in de uiteindelijke prijs. Zo is marmer bijvoorbeeld veel prijziger dan keramiek.

Ben jij op zoek naar een badkamerspecialist voor het renoveren van jouw badkamer? Neem dan eens een kijkje op Badkamer-gids.nl: hier vind je een handig overzicht van alle badkamerspecialisten in Nederland!

Wat zijn de kosten van een badkamer renovatie

Grote of kleine renovatie

De grootte van de renovatie weegt ook zwaar mee in de kosten. In sommige gevallen kun je onderdelen die nog in goede staat zijn laten staan, en bijvoorbeeld de ladekasten en muren alleen pimpen en voorzien van een nieuwe kleur verf.

Maar het kan ook zo zijn dat veel onderdelen toe zijn aan vervanging, zoals je douche of toilet, of dat je bijvoorbeeld luxe voorzieningen zoals een sauna of vloerverwarming wil laten plaatsen. Dan betaal je natuurlijk een hogere prijs voor de renovatie dan wanneer je enkel een aantal dingen wil verven.

Op zoek naar meer informatie? Hier vind je handige tips voor jouw badkamerrenovatie!

Hier onder zie je een overzicht met de gemiddelde prijzen voor een badkamerverbouwing per onderdeel.

Badkamer verbouwen kosten

OnderdeelGemiddelde prijs*
Badkamerontwerp€310,- tot €450,-
Douche€600,- tot €1.900,-
Wastafel€400,- tot €800,-
Badkamermeubel€700,- tot €2.000,-
Tegels vernieuwen€42,- tot €220,- per m²
BadkamerverwarmingVanaf €150,-
Vloerverwarming€700,- tot €800,- per 10 m²
BadkamerverlichtingVanaf €300,-
Ventilatie badkamer€90,- tot €250,-
Sauna in badkamer€1.000,- tot €3.000,-
Ligbad€850,- tot €2.800,-
Toilet€450,- tot €900,-
Kraan€150,- tot €450,-
Overige materialen, zoals: sifons, leidingen etc.€150,- tot €350,-
* Deze kosten zijn inclusief arbeidskosten en BTW en kunnen verschillen per soort en merk.

Kosten inloopdouche kleine badkamer

De prijs voor een inloopdouche in een kleine badkamer varieert van €600,- tot €1900,-. Voor een kleine badkamer betaal je hoe dan ook minder dan voor een royalere badkamer. Het hangt er in de eerste plaats vanaf wat voor soort douchekop je wil.

Denk bijvoorbeeld een handdouche, regendouche of ingebouwde douchekop. Ook speelt het materiaal van de achterwand en vloer mee in de prijs, en de deur of schuifwand. Zo kun je kiezen voor een glazen deur, en voor natuurlijke of keramische tegels in je douche.

Wat zijn de kosten van een badkamer renovatie

Afvoer voor je nieuwe inloopdouche

Een andere prijsbepalende factor is de plek waar je de douche wil plaatsen vanwege de afvoer. Wanneer je de inloopdouche op een plek wil plaatsen waar al een bad of douchebak heeft gezeten, hoeft de monteur geen nieuwe aansluiting te plaatsen en is het dus goedkoper dan wanneer er nieuw leidingwerk door een vakkundige loodgieter moet worden geplaatst. Hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde prijzen voor een inloopdouche in een kleine badkamer.

Gemiddelde prijzen inloopdouche kleine badkamer vind je in de onderstaande tabel.

OnderdeelGemiddelde prijs*
Douchewand 60 bij 200 cm€179,- tot €300,-
Inloopdouche inclusief plaatsing€600,- tot €1.900,-
Vloertegels per m2€45,- tot €90,-
Douchedrain laten plaatsen€300,- tot €500,-
* Deze kosten zijn inclusief arbeidskosten en BTW en kunnen verschillen per soort en merk.

Nieuwe badkamer, inclusief montage kosten

De kosten voor een geheel nieuwe badkamer inclusief de montagekosten verschillen per wensen, oppervlak, afwerking en materiaal. Ook is het natuurlijk afhankelijk van of je een simpele of juist een luxe badkamer wil met allemaal extra’s.

Een nieuwe badkamer inclusief montage kost gemiddeld minimaal €8.000,- inclusief montage. De kosten lopen echter vaak op tot €10.000,-. Een nieuwe badkamer is dus over het algemeen duurder dan een renovatie.

Wanneer je erover denkt om een nieuwe badkamer te laten plaatsen, is het dus verstandig om eerst te overwegen of je je badkamer niet gedeeltelijk kunt renoveren en welke onderdelen nog goed zijn en je kunt laten staan.

Dit scheelt vaak enorm in de uiteindelijke kosten omdat je bij een renovatie niet alles vervangt, maar wel profiteert van een compleet nieuwe uitstraling van je badkamer.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo