Een badkamerrenovatie met een klein budget

20 juni 2022 Bron: Bouw & Wonen
Een badkamerrenovatie met een klein budget
Wil je graag je badkamer renoveren maar heb je een beperkt budget? Veel gezinnen dromen van een moderne badkamer, maar vaak zijn de kosten voor een totaalrenovatie aan de hoge kant. Maar maak je geen zorgen, je kan er ook voor kiezen om enkel de grote elementen in je badkamer aan te passen. Met een likje verf en stijlvolle decoratie maak je al snel een wereld van verschil. Zo hoeven er geen zware loodgieterswerken aan te pas te komen en hou je het kostenplaatje beperkt. Een goede badkamer verhoogt het comfort van een woning aanzienlijk en laat de waarde van het huis stijgen. Aarzel dus niet langer om je oude badkamer budgetproof op te knappen. We helpen je met volgende tips:

Planning

Vooraleer je enthousiast aan je project begint, is het verstandig om eerst uit te stippelen welke aspecten je juist onder handen gaat nemen. Welke doe je zelf of welke laat je beter door een professional uitvoeren?

Bovendien is het belangrijk om te letten op eventuele mankementen zoals vochtproblemen, slechte ventilatie of lekken. Deze moeten eerst verholpen worden vooraleer je project kan starten, want ook bij kleine ingrepen is het verstandig om te renoveren met oog op lange termijn. Enkel zo kan je nog jarenlang van je gerenoveerde badkamer genieten.

Schilderen

Door een simpele laag verf kan je je ruimte volledig transformeren. Heb je tegels met een fletse kleur of funky patroon à la jaren 70? Door een witte laag erover te zetten zal je ruimte meteen moderner en groter ogen. Zelf je tegels verven is een klus die mits wat ervaring en handigheid zelf uitgevoerd kan worden. Er zijn echter wel wat benodigdheden nodig: ontvetter, aangepaste primers, schuurpapier, kortharige lakrollen, … Als je niet zo handig bent, is het best om voor je badkamerrenovatie beroep te doen op een ervaren vakman.

Naast verven is het mogelijk om tegels te plaatsen of te vervangen. Dit kan nuttig zijn als het eerdere tegelwerk met slordigheid is geplaatst. Afhankelijk van de soort tegel kan de prijs toch wel snel oplopen. Daarom kan je kiezen voor een goedkoop maar duurzaam materiaal zoals (tweedehands) keramiek.

Denk aan tweedehands

Veel mensen renoveren hun badkamer, daarom vind je vaak tegels of badkamermeubels op tweedehandsplatformen. Het wordt snel afgeschreven, maar het is een keuze die zeker te overwegen is. Zo hergebruik je oude materialen en bespaar je een hoop geld dat je in andere spullen kan investeren. Grote merken die de nieuwste materialen gebruiken zijn niet per se beter. Zeker kleinere elementen zoals kastjes, kranen en spiegels kunnen gemakkelijk tweedehands gekocht worden. Door neutrale meubels te kiezen, kies je voor een tijdloze badkamer, in tegenstelling tot nieuwe producten die vaak inspelen op de huidige kortdurende trends.

Decoratie

Onderschat zeker het belang van decoratie niet; dit kan de gehele look and feel van je badkamer in een mum van tijd veranderen. Dit hoeft ook niet duur te zijn. In de goedkoopste ketens vind je al allerlei soorten decoratie.

  • Door planten te gebruiken in je badkamer fleur je de ruimte meteen op én het is goed voor je gezondheid. Kies in vochtige kamers voor Dracaena’s, Sanseveria’s of varens.
  • Handdoekenrekjes zijn helemaal hip. Een simpel houten rekje en je kan het aankleden naargelang de huidige trends. Felle kleuren handdoeken of neutrale badjassen? Decoreer het volledig aan naar jouw wens.
  • Plaats sfeerverlichting als je de gezelligheid van je badkamer wil garanderen. Geen fel hoofdlicht meer, maar een zachte, warme tint als je wil ontspannen in een schuimend bad.

Prijs

De prijs is zeer afhankelijk van welke werken je gaat (laten) uitvoeren. Als je grote elementen zoals het bad of de lavabo laat vervangen, zal dit de grootste kost zijn. Gemiddeld zal de prijs voor een kleine badkamerrenovatie tussen de 3000 en 6000 euro liggen inclusief montage, materiaal en btw. Als je een aantal werken zelf uitvoert, zal het bedrag lager liggen. De Vlaamse overheid geeft ook premies voor werken aan sanitaire installaties. Kijk of je hiervoor in aanmerking komt om extra te besparen.

Overweeg dus goed wanneer je bij een badkamerrenovatie een vakman inschakelt. Tegels verven lijkt gemakkelijk, maar in sommige gevallen is de expertise van een vakman geen overbodige luxe. Een monteur verwarming & sanitair kan je bovendien niet alleen helpen met de installatie, maar hij kan ook advies geven over verschillende materialen en stijlen. Uiteindelijk zal het resultaat het geld waard zijn. Aarzel dus niet langer om een loodgieter of monteur verwarming en sanitair te contacteren. Op TrustUp.be vind je een lijst aan bedrijven gespecialiseerd in dit soort werken, en dat bij jou in de buurt. Je kan vrijblijvend en gratis een offerte aanvragen om een idee te krijgen wat dit project je zal kosten. Zo kunnen jullie samen toewerken naar de badkamer van je dromen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo