Verwarming & Sanitair

Zo kan jij je huis zo zuinig mogelijk verwarmen

Zo kan jij je huis zo zuinig mogelijk verwarmen
Wist je dat 75% van je totale gasverbruik gaat naar het verwarmen van je woning? Dit is al snel 40% van de kosten op je energierekening! Omdat de gasprijzen het afgelopen jaar enorm zijn gestegen, is het nog aantrekkelijker om te besparen op gas.

Er zijn verschillende manieren waarop je zuiniger je woning verwarmt. Bijvoorbeeld door het veranderen van je stookpatroon, zorgen voor goede isolatie, het vervangen van de cv-ketel of helemaal overstappen op gasvrij wonen. In dit artikel lees je handige tips om je huis zo zuinig mogelijk te verwarmen!

Tip 1: Vervang je cv-ketel en zorg voor goed onderhoud

Met correct cv-ketel onderhoud of het vervangen van je oude cv is het mogelijk om je huis zuiniger te verwarmen.

Heb je een oude cv-ketel? Vervang de ketel voor een HR-combiketel of condensatieketel, beide zijn al snel 20% zuiniger dan de oude cv en hebben een rendement van 100% of meer. Ben je op zoek naar een cv-monteur? Op Verwarminggids.be vind je een overzicht van alle verwarmingsinstallateurs in Vlaanderen!

Ook cv-ketel onderhoud is belangrijk. Bij iedere onderhoudsbeurt wordt de werking gecontroleerd, de prestaties gemeten en stelt de vakman de ketel opnieuw af. Goed onderhoud verlengt niet alleen de levensduur van de cv, maar zorgt er ook voor dat de cv optimaal en zo zuinig mogelijk werkt. Soms is onderhoud of een reparatie aan de verwarming ook nodig, dit verschilt per situatie.

Wist je dat je een loodgieter kunt inschakelen voor het installeren en onderhouden van je cv-ketel? Je leest er meer over in het artikel Wanneer schakel je een loodgieter in? Vijf werkzaamheden! Ben je juist benieuwd naar de werkzaamheden bij cv-ketels? Dat lees je in dit artikel.

Zo kan jij je huis zo zuinig mogelijk verwarmen

Tip 2: Verander je stookpatroon

Het veranderen van je stookpatroon is een makkelijke maatregel die al snel veel gas bespaart. En nog een bijkomend voordeel: je hoeft voor deze maatregelen geen geld te investeren!

  1. Zet de thermostaat ’s nachts en als je overdag niet thuis bent op 15 graden. Het is namelijk goedkoper om je huis weer op te warmen dan ’s nachts verwarmd te laten. Heb je vloerverwarming? Dan is 17 of 18 graden voldoende, het kost namelijk veel gas om de vloer weer op te warmen. Begin hiermee een uur voordat je naar bed of weggaat.
  2. Zet de thermostaat in de woonkamer een graad lager dan normaal. Gevoelsmatig merk je hier niet zoveel van, en toch scheelt het je al snel gemiddeld €90,- per jaar.
  3. Laat een thermostatische kraan installeren op de radiatoren. Dit geeft de mogelijkheid om ruimtes die je niet gebruikt, zoals zolders, lege kamers en de kelder, amper te verwarmen. Lager dan 12 graden is niet verstandig: door het teveel afkoelen van de lucht ontstaat condens, wat kan leiden tot vochtproblemen zoals schimmel. Zorg er ook voor dat je de deuren gesloten houdt zodat je niet onnodig warmte verliest.
  4. Verwarm de slaapkamer tot maximaal 18 graden. Dit is namelijk de meest ideale temperatuur om te slapen. Win-win!
  5. Ventileer je woning goed. Zet 15 minuten per dag de ramen open. Sluit daarnaast de ventilatieroosters in de ramen niet af, want op deze manier wordt je huis constant voorzien van frisse lucht. Ventilatie is erg belangrijk, want droge, verse lucht verwarmt sneller dan de oude, vochtige lucht. Zet de verwarming na het ventileren weer aan.

Tip 3: Zorg voor goede isolatie

Zorg ervoor dat je woning goed geïsoleerd is. Isolatie is de eerste stap voor energiezuinig verwarmen. Je verliest minder warmte en de warmte wordt beter vastgehouden!

Met bijvoorbeeld vloer- en dakisolatie bespaar je veel op je gasrekening. Ook (spouw)muurisolatie werkt effectief om je woning zuiniger te verwarmen.

Naast deze vormen van isolatie zijn er ook andere simpele, maar effectieve manieren om je huis beter te isoleren.
  • Tochtstrippen: plaats de tochtstrippen op kieren en naden zodat er minder warmte weg kan glippen
  • Radiatorfolie: plaats radiatorfolie achter de radiatoren zodat je geen warmte verliest via de muur.
  • Gordijnen sluiten: sluit zodra het ’s winters donker wordt of bij extreme koud de gordijnen: zo sluit je de koelere lucht op en kost het minder energie om de warmte in huis vast te houden.

Naast het isoleren met isolatiemateriaal, is ook glas een goede manier om je woning beter te isoleren. Er zijn verschillende soorten isolatieglas, waarvan HR++ glas en triple glas de hoogste isolatiewaarde hebben. Lees in dit artikel hoeveel je kunt besparen met het juiste glas.

Zo kan jij je huis zo zuinig mogelijk verwarmen

Tip 4: Investeer in een warmtepomp, zonneboiler of (verwarmende) airco

Het aanschaffen van een warmtepomp, zonneboiler of airco dragen ieder op hun eigen manier bij aan energiezuinig verwarmen.

Een warmtepomp haalt de warmte uit de lucht of de grond en verwarmt daarmee de woning. De warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. Op het moment dat er niet voldoende warmte opgepompt kan worden, neemt de cv-ketel het over.

Een zonneboiler is een vat water met zonnecollectoren. De collectoren gebruiken Uv-straling om het leidingwater te verwarmen. Met dit water wordt de woning verwarmd. Net als een warmtepomp werkt ook een zonneboiler samen met de cv-ketel. Op het moment dat het water niet voldoende verwarmt kan worden, zorgt de cv-ketel ervoor.

Zowel een warmtepomp als zonneboiler zijn een flinke investering, maar door de besparing die het oplevert verdien je ze binnen 8-20 jaar terug. Daarnaast is er een premie beschikbaar voor de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler. Meer hierover lees je op vlaanderen.be.

Wist je dat er airco’s zijn die naast koelen ook verwarmen? Een airco verwarmt een kamer snel en efficiënt. Het werkt veel zuiniger dan vloerverwarming of een radiator. Het biedt de mogelijkheid om een specifieke ruimte te verwarmen, zonder de rest van het huis verwarmt. Zo bespaar je dus eenvoudig op je gasrekening! Een voordelige optie voor een niet al te groot budget! Mochten deze opties niet binnen je budget passen zou je eventueel ook nog een nieuwe cv-ketel kunnen overwegen, ook dit kan een wereld van verschil maken.

Tip 5: Stap over op gasvrij wonen!

Tot slot de optie om helemaal over te stappen op gasvrij wonen. Ga dan voor een installatie op mazout of vaste brandstof. Een mazoutketel gebruikt warmte van rookgassen om de woning te verwarmen. Alleen condenseren de mazoutketels zijn toegestaan. Een bijkomend voordeel is dat je zelf een mazouttank krijgt, waardoor je niet afhankelijk bent van een netwerk met wisselende prijzen. Houdt er wel rekening mee dat je naast de ketel ook de mazouttank moet aanschaffen.

Onder installaties op vaste brandstof worden hout- en pellet kachels verstaan. Deze zijn vaak goedkoop in de aanschaf. Het nadeel is wel dat je met 1 kachel niet de gehele woning kunt verwarmen.

Een ander type installatie op vaste brandstof is de biomassaketel. Deze werkt hetzelfde als een cv-ketel, maar verbrand organische materialen zoals hout, mest en tuinafval.

Zo kan jij je huis zo zuinig mogelijk verwarmen

Hoeveel bespaar ik?

Het is doorgaans lastig om aan te geven hoeveel je precies bespaart met de bovenstaande maatregelen. De besparing is namelijk afhankelijk van diverse factoren zoals de huidige gasprijzen, de grootte van je woning en huishouden maar ook welke tips je toepast en combineert. De prijzen die hieronder genoemd worden zijn gemiddelde prijzen.

Door het aanpassen van je stookpatroon bespaar je al snel gemiddeld €90,- tot €240,- per jaar op je energierekening en met goede isolatie tussen de €120,- tot €600,-! Ook de besparing met isolatieglas levert ongeveer €280,- per jaar op ten opzichte van enkel glas.

Voor een warmtepomp ligt de besparing op gemiddeld €240,- per jaar en voor een zonneboiler gemiddeld €150,-. Met een nieuwe hr-ketel, bespaar je ongeveer €175,- per jaar.

Door zuinig te verwarmen bespaar je flink op je gasrekening, maar met nieuwe elektra zou je ook kunnen besparen op je elektriciteitskosten. Lees in dit artikel 7 tips voor nieuwe elektra in je woning. Je zou eventueel ook je eigen stroom kunnen opwekken, afhankelijk van het rendement van je zonnepanelen.

Ook interessant