Verwarming & Sanitair

Verwarming onderhouden, repareren of vervangen?

Verwarming onderhouden, repareren of vervangen?
Heb je steeds vaker geen warm water of last van storing? Dit kan voorkomen worden door je verwarming regelmatig te laten onderhouden. Met goed onderhoud worden storingen voorkomen, kapotte onderdelen gerepareerd en wordt de levensduur van je ketel verlengd. Op een bepaald punt is het uiteindelijk toch beter om de installatie te vervangen. In dit artikel lees je alles over cv-ketel onderhoud, reparatie en vervanging. Wanneer is het tijd, wat zijn de voordelen en hoeveel gaat het kosten?

Onderhoud, reparatie of vervangen?
De gemiddelde levensduur van een verwarmingsketel is 12 tot 15 jaar. Daarna verliest de ketel vermogen en er zal steeds vaker een storing optreden. Dan is het tijd om je cv-ketel te vervangen voor een nieuwe.

Wanneer je huidige ketel nog niet aan vervanging toe is of wanneer je net een nieuwe cv hebt: onderhoud is altijd belangrijk. Goed onderhoud voorkomt storingen of ernstige problemen zoals een koolmonoxide lek, maar zorgt er ook voor dat de cv zo zuinig en veilig mogelijk werkt. Sinds 2019 is het verplicht om je cv jaarlijks te laten onderhouden door een monteur. Toch is het nog beter om je verwarmingsinstallatie 2 keer per jaar te laten onderhouden.

Werkt je cv-ketel niet meer zoals het hoort? Net zoals ieder apparaat bevat een cv-ketel genoeg onderdelen die gevoelig zijn voor slijtage. Met regelmatig onderhoud wordt dit vaak tijdig ontdekt en kan het onderdeel snel gerepareerd of vervangen worden. Toch kan het gebeuren dat er onverwachts iets kapotgaat of er een storing optreedt die je zelf niet opgelost krijgt. Het kan soms voorkomen dat de reparatie zo duur wordt, dat het voordeliger is om een nieuwe ketel te laten installeren. Op Vanvlietverwarming.nl lees je meer informatie over cv-ketel onderhouden, repareren en vervangen.

Wist je dat je een loodgieter kunt inschakelen voor het repareren, vervangen of installeren van je cv? Dit is één van vijf werkzaamheden van een loodgieter.

Verwarming onderhouden, repareren of vervangen?
Een cv-ketel onderhouden: hoe werkt het?
Regelmatig onderhoud aan je cv-ketel zorgt ervoor dat je verwarmingsinstallatie optimaal en zo veilig werkt. Het voorkomt grote problemen die storingen, defecten en dus dure reparaties als gevolg hebben.

Een onderhoudsbeurt bestaat uit verschillende werkzaamheden. Allereerst zal de monteur de verwarmingsinstallatie aan zowel de buiten- als de binnenkant reinigen. Vervolgens wordt de werking gecontroleerd, de prestaties gemeten en stelt de cv-monteur de ketel opnieuw af. Zo werkt de ketel zo zuinig mogelijk. Aan het einde van het onderhoud worden alle onderdelen gecontroleerd. Indien nodig worden er kleine reparaties uitgevoerd: sommige onderdelen zijn wat gevoeliger voor slijtage dan anderen.

Eén van de grootste voordelen van goed onderhoud is dat de levensduur van de verwarmingsketel wordt verlengd. Je weet zeker dat de installatie veilig werkt omdat eventuele kapotte onderdelen tijdens een onderhoudsbeurt worden gevonden. Daarnaast bespaar je op je energierekening omdat er weinig tot geen warmte verloren gaat. In dit artikel lees je nog meer handige tips om je woning zo zuinig mogelijk te verwarmen. Eenmalig onderhoud kost gemiddeld tussen de €70,- en €90,- per keer.

Cv-ketel reparatie: wanneer is dit nodig?
Heb je last van een storing of heb je plots geen warm water meer? Dan is het nodig om een verwarmingsmonteur in te schakelen en de cv te laten repareren. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat reparatie noodzakelijk is omdat je dankzij de onderhoudsbeurt weet dat er een specifiek onderdeel vervangen moet worden.

Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het repareren van de verwarming. Doe je dit wel, kan dit grote gevolgen hebben. Het uitstellen van reparaties veroorzaakt schade aan de centrale verwarming en zorgt ervoor dat de verwarming op den duur helemaal niet meer werkt. Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan met koolmonoxide.

Het is lastig om de kosten van reparatie te omschrijven omdat deze afhankelijk zijn van het onderdeel wat gerepareerd moet worden. Een driewegklep kost bijvoorbeeld €60,-, terwijl een nieuw expansievat al snel €150,- kost en een circulatiepomp al snel €300,-. De prijzen variëren dus enorm. Een cv-ketel reparatie is vaak goedkoper dan het vervangen van de installatie. Wanneer je ketel verouderd is of wanneer de reparaties erg duur zijn, is het soms voordeliger om de cv-ketel te vervangen.

Verwarming onderhouden, repareren of vervangen?
Wanneer de cv-ketel vervangen?
Wanneer je verwarmingsketel ouder is dan 15 jaar of wanneer er regelmatig storingen en andere problemen zijn, is het tijd om de cv te vervangen. Het kan ook voorkomen dat de reparatiekosten zo hoog zijn, dat een nieuwe ketel even duur of zelfs goedkoper is. Ook dat is voor vele mensen een aanleiding om een nieuwe cv-ketel te kopen.

Met een nieuwe cv-ketel bespaar je maandelijks honderden euro’s op je energierekening, wat zeker met de huidige hoge gasprijzen extra fijn is. Nieuwe hr-ketels werken zuinig en efficiënt en behalen een rendement tussen de 100 en 107%! Dit betekent dat er geen warmte verloren gaat. Daarnaast is een nieuwe ketel voorzien van een betere warm watervoorziening waardoor het wooncomfort stijgt. En nog een bijkomend voordeel: de waarde van je woning stijgt! Wil je nog meer profiteren van de bovengenoemde voordelen? Combineer een nieuwe cv-ketel met het isoleren van je woning!

Een hr-ketel kost gemiddeld tussen de €1.400,- en €3.000,- exclusief installatie. De installatiekosten hangen van verschillende factoren af en variëren van €500,- tot €1.000,-. Wanneer je investeert in een hr-ketel kun je gebruik maken van de Energiebespaarlening. Meer over de voorwaarden en de aanvraag lees je op energiebespaarlening.nl.