Isolatie

Het huis isoleren: wat levert het je op?

Het huis isoleren: wat levert het je op?
Wil jij je woning isoleren? Het isoleren van je woning kost veel geld. Toch verdien jij je investering in gemiddeld 4 tot 15 jaar terug doordat je maandelijks op je energierekening bespaart. Daarnaast profiteer je van nog meer voordelen wanneer jij je woning laat isoleren: lees snel verder! Je leest ook meer informatie over isolatiemethoden, soorten isolatiemateriaal, de kosten en subsidies.

Voordelen van isoleren

Het isoleren van je woning heeft volgens Isolatie.website ontzettend veel voordelen. Huizen die slecht of niet geïsoleerd zijn verliezen veel warmte via bijvoorbeeld het dak, de muren, ramen en de vloer. Je moet veel stoken om je huis te verwarmen; en dat is niet alleen erg zonde, maar ook slecht voor het klimaat.

Met goed isolatie bespaar je honderden euro’s op je energierekening. Je woning houdt warmte veel beter vast, waardoor er minder warmte verloren gaat. Je hoeft minder te stoken en verbruikt minder gas: hierdoor beperk je de uitstoot van CO2 en verklein jij je impact op het klimaat. Zomers werkt het andersom: bij tropische temperaturen blijft je huis dankzij de isolatie koeler.

Doordat je woning warmte beter vasthoudt of juist op warme dagen buitenhoudt, verhoog jij je wooncomfort. En niet alleen je wooncomfort verhoogt: ook je woningwaarde! Met goede isolatie verhoogt de woningwaarde al snel met ongeveer 75%.

Een goed geïsoleerd huis is klaar voor de toekomst: de overstap naar aardgasvrij of energieneutraal wonen wordt een stuk minder groot. Wist je dat isolatie de meest effectieve methode is om je ecologische voetafdruk te verkleinen? Naast isolatie dragen ook zonnepanelen bij aan energieneutraal wonen. En dat niet alleen: zonnepanelen behalen een hoog rendement en zorgen ervoor dat je nog meer bespaard op je energierekening.

Wanneer je kiest voor isolatie betekend dat niet automatisch dat je in een enorme verbouwing beland. Spouwmuur, vloer, kruipruimte, het dak kunnen ook prima zonder verbouwing, rommel en gedoe geïsoleerd worden. Ook voor het plaatsen van nieuw glas met eventueel nieuwe kozijnen is geen verbouwing noodzakelijk. Genoeg mogelijkheden dus!

Het huis isoleren: wat levert het je op?

Subsidie isolatie

Isolatie is een flinke investering: maar één van de grootste voordelen is dat je recht hebt op subsidie! In 2022 mag je de verschillende subsidies met elkaar combineren.

De landelijke subsidie die geld voor isolatie is de Investeringssubsidie Duurzame Energie, ook wel ISDE. Je hebt recht op deze subsidie wanneer je binnen een jaar minimaal 2 of meer energiebesparende maatregelen treft, bijvoorbeeld het isoleren van het dak en de vloer. Je krijgt ongeveer 30% van de gemaakte kosten terug. Je mag isolatie ook combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Meer informatie over de ISDE-subsidie en de voorwaarden lees je op rvo.nl.

Naast de landelijke subsidie is er ook een subsidie geregeld vanuit de gemeente, de provincie of het waterschap. Kijk op verbeterjehuis.nl of je recht hebt op een subsidie in jouw gemeente.

Je mag de subsidie ook combineren met een extra lening op je hypotheek. Bij het aanvragen van je hypotheek of in een later stadium mag je voor energiebesparende maatregelen maximaal €9.000,- of 6% van je woningwaarde extra lenen. Je woonlasten worden dan wel hoger, maar toch bespaar je maandelijks op je energierekening.

Het huis isoleren: wat levert het je op?

Op welke manieren kan ik mijn woning isoleren?

Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren:
 • Spouwmuurisolatie: hierbij wordt isolatiemateriaal in de spouw geplaatst. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je woning. Niet iedere woning heeft een spouw, wanneer dat niet het geval is kies dan voor muur- of gevelisolatie.
 • Muurisolatie: bij muurisolatie wordt de binnenkant dan de muur geïsoleerd. De muur wordt vervolgens afgewerkt met een voorzetwand. Je levert wel een klein deel van de leefruimte in.
 • Gevelisolatie: gevelisolatie is eigenlijk een manier van muurisolatie waarbij het isolatiemateriaal tegen de gevel wordt geplaatst. Dit wordt vervolgens afgewerkt met gevelbekleding.
 • Vloerisolatie: vloerisolatie is mogelijk aan zowel de boven- als onderkant van de vloer. Bij vloerisolatie aan de bovenkant wordt het isolatiemateriaal onder de vloer geplaatst. Vervolgens wordt de vloer er overheen gelegd. Een bijkomend voordeel is dat de temperatuur van de vloer met 4 graden stijgt: hierdoor heb je minder snel last van koude voeten! Bij vloerisolatie langs onder wordt via de kruipruimte aan isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer geplaatst. Een veelvoorkomende vorm van vloerisolatie is isolatiechape. Een veel voorkomende plek in het huis voor deze isolatie is via zoldervloerisolatie.
 • Kruipruimte isolatie: bij deze manier van isoleren wordt isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte geplaatst waardoor water en kou niet meer omhoog kan stijgen. Daarom ook wel bodemisolatie genoemd. Het isolatiemateriaal blijft drijven op het water, waardoor de isolerende laag mee omhoog verplaatst wordt als het nodig is.
 • Dakisolatie: het isoleren van je dak kan ook op twee manieren: via de binnen- en buitenkant. Via de binnenkant wordt er isolatiemateriaal tussen de balken geplaatst. Wanneer je geen balken hebt, maakt de vakman gebruik van isolatieplaten of Purschuim. Bij dakisolatie via de buitenkant wordt het isolatiemateriaal op de dakconstructie geplaatst. Hiervoor dient wel de dakbedekking verwijderd te worden. Na afloop wordt de dakbedekking teruggeplaatst door de vakman.
 • Isolatieglas: hoewel het vervangen van de ramen niet direct als isolatiemethode in je op komt, kun je toch veel besparen met het juiste glas. Laat je ruiten vervangen door HR++ glas of triple glas.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van isolatie, zo is er bijvoorbeeld ook de isolatie van houtskeletbouw.

Soorten isolatiemateriaal

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal. Niet ieder materiaal is geschikt voor iedere manier van isoleren en heeft zijn eigen voor- en nadelen. De isolatiewaarde van het materiaal wordt uitgedrukt in W/m²K, waarbij geld: hoe lager de waarde, hoe beter!

 • Purschuim: pur is een vloeistof die uitzet en uithard. Heeft als voordeel dat er weinig kieren overblijven en dat de isolatiewaarde hoog is: 0,023 W/m²K. Pur kost gemiddeld €25,- per m².
 • Glaswol: dit is gemaakt van gerecycled glas en is de goedkoopste optie. De isolatiewaarde is 0,034 W/m²K en kost rond de €7,50 per m².
 • Steenwol: steenwol wordt gemaakt van een vulkanisch gesteente, genaamd basalt. Steenwol heeft een erg lange levensduur: wel 75 jaar! De isolatiewaarde ligt tussen de 0,032 en 0,040 W/m²K. Per m² kost steenwol ongeveer €8,50.
 • EPS-parels: dit zijn kleine bolletjes piepschuim, verkrijgbaar in verschillende varianten. De zwarte EPS-parels hebben de hoogste isolatiewaarde van 0,034 W/m²K. Gemiddeld kosten de parels €9,- per m².
 • Isolatieplaten: isolatieplaten bestaan uit verschillende soorten isolatiemateriaal en hebben een isolatiewaarde tussen de 0,021 en 0,026 W/m²K. De platen kosten ongeveer €12,- per m².

Het huis isoleren: wat levert het je op?

Kosten en terugverdientijd

Wat kost isolatie en wanneer heb ik de investering terugverdient? De kosten van isoleren zijn afhankelijk van de volgende factoren: het soort isolatiemateriaal, het tarief van het isolatiebedrijf, de benodigde materialen en de gekozen afwerking.

Spouwmuurisolatie kost gemiddeld €12,- tot €25,- per m² en verdient zich het snelst terug: namelijk al na 4 jaar. Laat je de kruipruimte isoleren? Houd dan rekening met gemiddelde kosten tussen de €13,- en €45,- per m². Dit heb je terugverdient na ongeveer 5 tot 8 jaar. Dakisolatie, voor zowel een hellend als plat dak kost ongeveer €25,- tot €70,- per m² en verdient zich na ongeveer na 3 tot 5 jaar terug.

Soort isolatieKosten per m²Terugverdientijd
Spouwmuurisolatie€12,- tot €25,-4 jaar
Muurisolatie€25,- tot €40,-13 tot 15 jaar
Gevelisolatie€110,- tot €140,-13 tot 15 jaar
Vloerisolatie€10,- tot €40,-5 tot 8 jaar
Isolatie van de kruipruimte€13,- tot €45-5 tot 8 jaar
Dakisolatie€25,- tot €70,-3 tot 5 jaar
HR++ of triple glas€80,- tot €120,-5 tot 7 jaar

Een belangrijk aandachtspunt na het isoleren van je woning is ventilatie. Goed geïsoleerde woningen ventileren minder goed, door dat naden en kieren zijn gedicht. Toch is ventilatie erg belangrijk om zo zuinig mogelijk je woning te verwarmen, ook al klinkt dit tegenstrijdig. Droge, frisse lucht verwarmd sneller dan oude, vervuilde lucht. Door dagelijks 15 minuten de ramen en deuren open te zetten ventileer je al voldoende!

Neem ook een kijkje in het artikel wat is de beste isolatie om erachter te komen welke isolatie het best in je situatie past.

Ook interessant