Verwarming & Sanitair

De voordelen van een nieuwe cv-ketel

De voordelen van een nieuwe cv-ketel
Helaas hebben cv-ketels niet het eeuwige leven. Maar ook wanneer de cv-ketel niet verouderd is, kan het toch voordelig zijn om een nieuwe cv-ketel te laten installeren. Je profiteert dan van verschillende voordelen. In dit artikel lees je wat deze voordelen precies zijn en alles wat je moet weten over het installeren van een nieuwe ketel.

Wanneer een nieuwe cv-ketel installeren?

De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is 12 tot 15 jaar. Na 15 jaar gaat de ketel langzaam maar zeker achteruit. Er is vaker een storting, de ketel verliest het vermogen om de woning op temperatuur te houden en moet vaker bijgevuld worden. De reparaties en het vervangen van kapotte onderdelen kosten veel geld en door het verlies van vermogen zal ook de energierekening omhooggaan. Reparatie is vaak duurder dan de aanschaf van een nieuwe ketel. Toch is ouderdom niet de enige aanleiding voor de aanschaf van een nieuwe cv-ketel.

Het is ook mogelijk om een ouder type cv te vervangen voor een moderne en zuinigere cv-ketel, zoals een hr-ketel. Zelfs als je al een hr-ketel hebt, kan dit toch voordelig zijn. Het scheelt al snel 10% tot 30% van je gaskosten, waardoor je maandelijks bespaart op je energierekening. Op deze manier verdient de investering zichzelf in de loop der jaren terug.

Bij veranderingen in de gezinssamenstelling kan het ook voordelig zijn om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen. Je cv-ketel levert per minuut een bepaalde hoeveelheid warmte welke vaak gelijk is aan je verbruik. Op deze manier behaal je een zo hoog mogelijk rendement. Wanneer je gezinssamenstelling veranderd stijgt je verbruik. Een nieuwe cv-ketel heeft vaak meer vermogen waardoor je zuinig kunt blijven verwarmen.

De voordelen van een nieuwe cv-ketel

De voordelen van een nieuwe cv

Het vervangen van je huidige cv-ketel of het installeren van een nieuwe brengt volgens Cvketel-gids.nl vele voordelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is dat je maandelijks op je energierekening bespaart. Zeker met de huidige, stijgende gasprijzen zul je deze besparing duidelijk merken. Een nieuwe cv-ketel werkt een stuk zuiniger, vooral hr-ketels halen al snel een rendement van 100 tot 107%. Nieuwere ketels maken gebruik van warmte uit rookgassen om het water te verwarmen. Daarnaast zorgen nieuwe technieken voor een betere voorziening van warm water. En hiermee komt het tweede voordeel: je wooncomfort wordt verhoogd.

Een nieuwe cv warmt water efficiënter op en houdt water beter op temperatuur. Op deze manier werken nieuwe ketels verfijnder waardoor er weinig temperatuurwisselingen zijn. Nieuwe ketels hebben vaak meer vermogen en een hogere CW-klasse waardoor je huis veel sneller opwarmt. Dan heb je geen last meer dat het water opeens koud wordt of dat je niet kunt douchen omdat de wasmachine aanstaat. De CW-waarde geeft dus aan hoeveel warm water de cv kan leveren. Vaak heb je aan een CW-waarde van 3 voldoende, je ketel levert dan minimaal 6 liter water per minuut en is in staat gelijkmatig en zuinig je huis te verwarmen.

Een nieuwe cv-ketel verhoogt da waarde van je woning. Een nieuwe ketel heeft namelijk een zuiniger energielabel, en precies dat heeft een positieve invloed op de waarde van je huis. Een bijkomend voordeel is dat door de nieuwe cv-ketel de verwarming in je huis goed werkt. Heb je dan nog last? Dan moet je wellicht een onderhoud of reparatie aan de verwarming overwegen. De werkwijze bij werkzaamheden aan cv-ketels kunnen nog wel eens flink verschillen, lees je er goed op in, dan heb je een streepje voor.

Soorten cv-ketels

Voor de aanschaf van een nieuwe cv-ketel is het belangrijk dat je goed nadenkt. Een nieuwe ketel is een grote investering en gaan zo’n 15 jaar mee. Er zijn diverse types cv-ketels met verschillende vermogens en CW-waardes.

Heb jij een verouderde cv-ketel? Dan heb je waarschijnlijk een CR- of Vr-ketel in huis. Beide ketels worden niet meer verkocht omdat het rendement te laag is. Maar ook als je al een vrij nieuwe ketel hebt profiteer je van de voordelen als je deze vervangt.

Bij het installeren van een nieuwe cv heb je keuze uit een solo- of combiketel. Een soloketel verwarmt alleen het water voor je verwarming, niet het water wat uit de kraan komt. Vaak wordt dit type ketel gekozen als je al een geiser in huis hebt. Een combiketel verwarmt beide en is dus de meest efficiënte optie. Je hebt bij een combi-ketel geen geiser nodig.

Bijna iedere nieuwe ketel is een hr-ketel. HR staat voor hoogrendement, en dat klopt want een hr-ketel behaald een rendement van 100 tot 107%! Dat betekent dat er geen warmte verloren gaat en er zelfs extra warmte gecreëerd wordt. Met een hr-ketel bespaar je al snel €300,- per jaar op de energierekening.

Heb jij een warmtepomp? Dan is de Uhr-ketel een goede optie! Deze ketel werkt slim samen met een warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht of grond en verwarmt daarmee de woning. Lees ook meer over de voordelen van een waterpomp. Op het moment dat er niet genoeg warmte wordt opgepompt, neemt de Uhr-ketel het over. Zo behaald de ketel al snel een rendement van 140 tot 147%! Lees in dit artikel meer over hoe jij je woning zo zuinig mogelijk kunt verwarmen.

De voordelen van een nieuwe cv-ketel

Besparen met cv-ketel onderhoudt

Wist je dat regelmatig cv-ketel onderhoudt ervoor zorgt dat je cv zo zuinig mogelijk werkt? En dat niet alleen: goed onderhoud verlengt de levensduur van je cv. En dat is erg belangrijk wanneer je net hebt geïnvesteerd in een nieuwe.

Bij ieder onderhoudsbeurt controleert de cv-monteur de werking en veiligheid, maar ook de prestatie van de ketel. De monteur stelt de ketel opnieuw af en vervangt of repareert indien nodig kapotte onderdelen. Schakel een loodgieter in voor de installatie of voor het onderhoud aan je cv. Lees hier voor welke vijf werkzaamheden je een loodgieter inschakelt!

Kosten nieuwe cv-ketel

Wat kost een nieuwe cv-ketel? Een hr-ketel solo kost gemiddeld tussen de €1.400,- en €2.500,- en een hr-combi tussen de €1.800,- en €3.000,-. Een uhr-ketel kost ongeveer €1.500,- tot €2.600,- voor een solo type, en bij een combi ligt de prijs ongeveer tussen de €1.800,- en €3.000,-.

Wil je ook een warmtepomp laten installeren? Dan moet je rekening houden met kosten tussen de €4.500 en €6.000,- voor een warmtepomp. Een grote investering die op lange termijn zeker de overweging waard is!

Deze prijzen van nieuwe cv-ketels zijn exclusief montagekosten. De montagekosten zijn afhankelijk van het uurtarief van de cv-monteur en hoe complex de installatie is. Gemiddeld variëren de installatiekosten tussen de €500,- en €1.000,-. Laat je nieuwe cv-ketel jaarlijks goed onderhouden, dit verlengt de levensduur van de ketel. Eenmalig onderhoud kost tussen de €70,- en €90,- per keer.

Type ketel / werkzaamhedenGemiddelde kosten
Hr-ketel - solo€1.400,- tot €2.500,-
Hr-ketel - combi€1.800,- tot €3.000,-
Uhr-ketel - solo €1.500,- tot €2.600,-
Uhr-ketel - combi€1.800,- tot €3.000,-
Warmtepomp€4.500,- tot €6.000,-
Cv-ketel installeren€500,- tot €1.000,-
Cv-ketel onderhoud €70,- tot €90,- per keer

De voordelen van een nieuwe cv-ketel

Subsidie cv-ketel

Een nieuwe cv-ketel is een flinke investering waar helaas geen subsidie voor beschikbaar is. Gelukkig zijn er een aantal regelingen die de aanschaf aantrekkelijker maken. Zo kan je gebruik maken van de Energiebespaarlening: een lening voor het nemen van energiebesparende maatregelen in huis. Hieronder valt de aanschaf van een HR-ketel, maar ook voor de installatie van zonnepanelen of het isoleren van je woning. Wel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen: hierover lees je meer op snv.nl.

Wanneer je investeert in een warmtepomp, heb je wel recht op een subsidie. De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze subsidie geldt wanneer je binnen 2 jaar minimaal twee of meer energiebesparende maatregelen neemt zoals een warmtepomp, zonneboiler en het plaatsen isolatie of isolatieglas. Met deze subsidie krijg je ongeveer 30% van de kosten terug. Meer over deze subsidie en de voorwaarden lees je op rvo.nl.

Wil jij je huis verder verduurzamen? Of nog meer besparen op je energierekening? Overweeg dan zonnepanelen! Net zoals met een nieuwe cv-ketel bespaar je met zonnepanelen wel honderden euro’s op je energierekening. Meer weten over hoeveel je bespaart? Lees het artikel Rendement op zonnepanelen: wat kan je verwachten?

Lees ook hoe je de druk van je cv-ketel kan verlagen.