Verwarming & Sanitair

De voor- en nadelen van een hybride warmtepomp

De voor- en nadelen van een hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp functioneert gedeeltelijk door het omzetten van de bestaande buitenlucht in warmte of verkoeling, en werkt samen met je cv-ketel. Wanneer het erg koud is, kan de cv-ketel bijspringen om je huis te verwarmen, maar in principe wordt de warmte uit de warmtepomp gehaald. Dit is een goede tussenstap naar energiezuiniger wonen, omdat je niet meer geheel afhankelijk bent van aardgas. Een hybride warmtepomp heeft verschillende voor en nadelen. Ontdek in dit artikel wat de voor en nadelen zijn en de kosten voor een hybride warmtepomp.

De voordelen van een hybride warmtepomp

 1. Snelle en efficiënte manier van warmte produceren.
  Omdat de hybride warmtepomp eenvoudig te installeren is en er hierbij er niet veel aanpassingen nodig zijn, is het een relatief eenvoudige en laagdrempelige manier om je huis op een duurzamere manier te verwarmen. Zo wordt je gasverbruik veel lager en maak je gebruik van de natuurlijke warmtebronnen. Ook kun je je cv-ketel gewoon aanvullend blijven gebruiken omdat je ze combineert.
 2. Lagere energierekening
  Je zult direct merken dat je veel minder hoge kosten betaalt voor de energierekening als je een warmtepomp combineert met je cv-ketel. Je bespaart tussen de 40 en 70 procent op gas kosten, afhankelijk van je gasverbruik, het seizoen en in hoeverre je woning is geïsoleerd.
 3. Goede tussenfase
  Steeds duurzamer leven kun je stap voor stap doen, zodat je niet in een keer een heel grote investering hoeft te doen. Met een hybride warmtepomp maak je al een heel duurzame start en kun je op deze manier steeds meer voorbereiden op een volledig klimaatneutrale toekomst.

De voor- en nadelen van een hybride warmtepomp

De nadelen van een hybride warmtepomp

 1. Stroomverbruik
  Een hybride warmtepomp werkt op stroom, dat kost dus ook energie. Om de energie die de warmtepomp verbruikt te compenseren kun je er voor kiezen om hem bijvoorbeeld te combineren met zonnepanelen. Zo wek je je eigen groene stroom op. Ook kun je er bijvoorbeeld een goede raamisolatie of vloerisolatie bij installeren om zo toch zo min mogelijk energie te verbruiken.
 2. Lawaai
  Je hoort wel eens dat mensen vinden dat de warmtepomp lawaai maakt wanneer hij draait. Het geluid dat je kunt horen is van de buitenunit, en het geluid valt in de praktijk vaak wel mee. Je kunt de buitenunit het beste op een plek plaatsen waar je zo min mogelijk last hebt van het geluid.
 3. Duur in aanschaf.
  De aanschaf van een warmtepomp is een grote investering, omdat de apparaten niet goedkoop zijn. Dit aankoopbedrag verdien je vanwege het rendement echter al terug in enkele jaar, en het wordt daarbij gecompenseerd met de lagere energiekosten. Ook zijn er vanuit de gemeente steeds meer subsidies voor warmtepompen waarbij je het aankoopbedrag gedeeltelijk kunt terugkrijgen.
 4. Niet in iedere woning mogelijk
  Niet iedere woning is geschikt voor een hybride warmtepomp. Een heel oud huis dat slecht isoleert, gaat bijvoorbeeld niet goed hiermee samen. Het is dan namelijk lastig om het warm genoeg te krijgen in huis met alleen een hybride warmtepomp.
 5. Ruimte nodig
  Voor de units is wel ruimte nodig, ze nemen namelijk plek in. Je kunt de buitenunit op een handige plek monteren zoals in de schuur of op een balkon, zodat het geen sta-in-de-weg wordt.

Kortom, de meeste nadelen zijn wel te weerleggen. Toch is het goed om je te laten adviseren door een professional of een hybride warmtepomp geschikt is voor jouw woning. Voor nieuwbouwwoningen zijn ze eigenlijk vrijwel altijd erg geschikt.

De kosten van een hybride warmtepomp: hoe worden de kosten opgebouwd?

De kosten voor een hybride warmtepomp verschillen per situatie en voorkeur. Je kunt bijvoorbeeld een warmtepomp kiezen die aansluit op je cv-ketel, maar soms moet er ook een nieuwe cv-ketel worden aangeschaft om ze zo goed mogelijk te kunnen laten samenwerken. Zonder nieuwe cv-ketel zijn de gemiddelde kosten rond de 5.000 euro, en met een nieuwe cv-ketel betaal je rond de 7.000 voor de aanschaf van een hybride warmtepomp. Dit is inclusief de installatie en btw.

Ook is er de subsidieregeling, die ervoor zorgt dat deze kosten lager worden. Hieronder zie je een overzicht van de kosten.

Wat kost een hybride warmtepomp?

UitlegKosten
Kosten hybride warmtepomp met nieuwe ketel€7000,-
Kosten hybride warmtepomp zonder nieuwe ketel€5000,-
Subsidiebedrag warmtepomp€2250,- tot €2700,-

Subsidieregeling

Je kunt voor de warmtepomp de ISDE-subsidie aanvragen. Hiervoor moet de warmtepomp wel op de apparatenlijst staan en moet je hem laten aansluiten door een professional. Het bedrag dat je terugkrijgt, hangt van het vermogen en type warmtepomp af. Ook kun je gebruik maken van een subsidieregeling wanneer je de aanschaf van je warmtepomp combineert met andere isolatiemaatregelen. Dit gaat ook volgens de ISDE-subsidie, maar dan de subsidie voor isolatie.

Wist je dat warmtepompen en airco’s vergelijkbaar zijn? Je leest er meer over in dit artikel.

Ook interessant