Verwarming & Sanitair

Warmtepomp en airco: wat kosten ze en wat zijn de verschillen

Warmtepomp en airco: wat kosten ze en wat zijn de verschillen
Een warmtepomp en een airco lijken qua werking op elkaar. Ze kunnen één of meerdere ruimtes koelen of verwarmen op een duurzame en energiezuinige manier. Met beide systemen kun je dus flink besparen op je energierekening, omdat je minder of geen gebruik hoeft te maken van gas. Toch is er een verschil tussen deze twee installaties, en hebben ze elk hun eigen voordelen. Ontdek in dit artikel alles over de werking van een airco en warmtepomp, de voordelen en de prijzen.

Airco met warmtepomp

Naast een aircosysteem of een warmtepomp, kun je ook kiezen voor een airco combinatie met warmtepomp. Hiermee kan de airco naast verkoelen ook een ruimte verwarmen via een ingebouwde warmtepomp. Dit wordt ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd. Het systeem werkt met twee units, een buiten en een binnenunit. Hierbij is de binnenunit een verwarmingselement die warmte uit de lucht haalt en vervolgens weer opnieuw de ruimte inblaast.

Warmtepomp of airco?

Een airco en een warmtepomp hebben veel overeenkomsten en werken volgens hetzelfde uitgangspunt. Toch zijn er ook enkele verschillen, hieronder zie je de werking van beide systemen uitgelegd.

Airco

Een airco zorgt voor koude lucht in één of meerdere ruimtes, en kan op deze manier verkoeling bieden tijdens warme dagen. Dit systeem werkt via een binnen en een buitenunit.

Voor verkoeling haalt de buitenunit lucht uit de ruimte, zet deze om in koude lucht, en blaast deze koude lucht weer uit. Met een airco met warmtepomp is het ook mogelijk om de ruimte te verwarmen. In dit geval wordt de warme lucht uit de ruimte gehaald en wordt er weer via de binnenunit warme lucht in de ruimte geblazen.

Een airconditioner is meestal geschikt voor één ruimte, tenzij je kiest voor een multisplit-airco. Hiermee kun je meerdere ruimtes verwarmen of koelen. Airconditioning is geschikt als aanvullende verwarming, maar volstaat niet als hoofdverwarming.

Warmtepomp en airco: wat zijn de verschillen en kosten
Een warmtepomp kan naast het produceren van warme lucht ook een woning voorzien van warm water, en is in principe bedoeld om warmte te verspreiden, maar sommige warmtepompsystemen kunnen ook voor verkoeling zorgen.

Daarnaast kan een warmtepomp een goede duurzame vervanger zijn voor een cv-ketel, omdat hij op een zuinige manier een hele woning kan voorzien van warmte en warm water. Dit kan echter alleen wanneer het huis goed geïsoleerd is. Bij slecht geïsoleerde woningen moet de warmtepomp te intensief werken om de temperatuur aangenaam te houden.

Conclusie:

  • Een airco is een geschikte aanvullende manier om koude en warme lucht te produceren, maar kan niet een hele verwarmingsinstallatie vervangen.
  • Een warmtepomp kan wel woningen volledig voorzien van warmte en warm water en kan een cv-ketel volledig vervangen wanneer de woning goed geïsoleerd is.
  • Een warmtepomp is meestal niet geschikt als hoofdverwarming bij slecht geïsoleerde woningen, in dit geval kun je kiezen voor een hybride warmtepomp. Hierbij werkt de cv-ketel samen met de warmtepomp, en kan een cv-ketel bijspringen bij erg koud weer.
  • Beide installaties produceren zuiniger en duurzamer energie dan wanneer je gebruik maakt van fossiele brandstoffen zoals gas of mazout.

Wat kost een airco met warmtepomp?

De prijzen voor een airco met warmtepomp liggen gemiddeld tussen de 2000 en de 8000 euro inclusief installatie en btw. Je hebt de keuze tussen een mobiele airco, die makkelijk te verplaatsen is, een split airco, hierbij kun je één ruimte verkoelen of verwarmen, en een multi split airco, waarmee je meerdere ruimtes kunt voorzien van warmte of verkoeling.

Hieronder zie je de kosten voor een airco met warmtepomp per type airco.

Kosten airco per type Prijzen
SplitVanaf 1.600 tot 3.250 euro
Multisplit Vanaf 3.000 tot 5.550 euro
Monoblock Vanaf 1.300 tot 2.150 euro
Mobiele aircoVanaf 300 tot 650 euro

Warmtepomp en airco: wat zijn de verschillen en kosten

De voordelen van een airco met warmtepomp:

Een airco met warmtepomp heeft dus verschillende interessante voordelen. Hieronder zie je de voordelen op een rij.

  • Energiezuinige manier van huis verkoelen en verwarmen, dus minder hoge kosten op de energierekening
  • Aangenaam wooncomfort, omdat je de temperatuur eenvoudig kunt reguleren en één of meerdere kamers in huis snel warm of koeler kunt krijgen.
  • Milieuvriendelijk, minder gebruik van fossiele brandstoffen dan bij verwarming op gas of mazout.

Lees ook over de voor en nadelen van een hybride warmtepomp.