Verwarming & Sanitair

De CV-ketel is nog lang niet afgeschreven

De CV-ketel is nog lang niet afgeschreven
Ondanks dat de warmtepomp veel terrein wint in België en Nederland, is de HR CV-ketel nog lang niet afgeschreven. Vaak blijkt vooral de HR CV-ketel veel meer rendement op te leveren dan algemeen gedacht. Voor veel inwoners van ons land is de overstap naar een gasloze woning gewoonweg niet betaalbaar. Zo loopt de aanschaf van een warmtepomp flink in de papieren, terwijl de HR CV-ketel misschien nog wel een behoorlijk aantal jaren mee kan.

Investeren in goed onderhoud van de huidige installatie levert namelijk op korte termijn meer rendement op. De hoog rendement CV-ketel voldoet nog uitstekend om een huis op een rendabele en energiezuinige manier te verwarmen.

Energiekosten

De warmtepomp is beslist niet de enige oplossing om een flinke besparing op de energiekosten te realiseren. Bijna elke gemeente in Nederland biedt mogelijkheden en tips om een een vaak relatief eenvoudige manier energiekosten te drukken. Dat kan in de vorm van een besparingsbox of het goedkoop aanschaffen van een regenton zijn. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om tot een minder energieverslindend leefpatroon te komen.

Iedereen doet wat

De rijksoverheid heeft daarvoor een aantal handige tips bij elkaar gezet op de site IedereenDoetWat.nl. Eigenlijk is besparing of duurzamer leven voor elke inwoner in Nederland haalbaar. Iedereen kan wat doen voor het klimaat. De eerste stap begint namelijk bij jezelf in je eigen his. Dat kan iets groots of juist iets kleins zijn. Soms vergt het een grote investering en een andere keer is met een klein budget ook veel haalbaar. De één laat zijn vloer isoleren, terwijl de ander minder voedsel wil verspillen.

Na het lezen van de tips kun je voor jezelf een plan van aanpak maken om tot mooie besparingen te komen. Veel mensen zullen verbaasd zijn hoe lang die lijst uiteindelijk wordt. Stap voor stap kun je de lijst afvinken waarbij je uiteindelijk mooi wat minder euro’s uit gaat geven aan het verwarmen van je huis.

Onderhoud

Een eenvoudige manier van besparing is het nemen van een onderhoudsabonnement op de HR cv-ketel. Laat je regelmatig cv onderhoud doen, dan ben je er zeker van dat je huis op een veilige manier verwarmd wordt. Doordat de cv-ketel optimaal is afgesteld staat hij ook in de voor jouw huis meest rendabele stand. Met een onderhoudsabonnement voorkom je dat er onverwachte storingen optreden. Overkomt je een storing in een strenge vorstperiode en kom je dan in de kou te zitten, dan kan er bovendien vorstschade aan de leidingen optreden.

Vervanging

Sta je op het punt om je oude CV-ketel te vervangen voor een HR model, ga dan eerst eens voor advies langs bij een installateur in de buurt. Staat je ketel meer dan vijftien jaar in huis dan valt er met de aanschaf van een HR-ketel een enorme besparing te realiseren. De technische ontwikkeling van ketels heeft namelijk de laatste decennia beslist niet stil gestaan. Soms heeft een bewoner van een huis geen andere optie om toch weer een cv-ketel op gas te nemen. Je kunt je ook eerst online oriënteren welk model het beste is. Daarvoor heeft Nu.nl met de Consumentenbond in september 2021 nog getest welke ketel het beste is. De resultaten van deze test kun je via CV-ketel test vinden.

Ook interessant