Verwarming & Sanitair

Stappenplan cv-ketel kopen

Stappenplan cv-ketel kopen
Foto: Viessmann
Je ontkomt er niet aan. Het is tijd voor een nieuwe cv-ketel. Je hebt het al een tijdje in je achterhoofd, maar weet dat het moment nu echt daar is om je ketel te vervangen. Dit kan echter lastiger zijn dan je in eerste instantie had gedacht. Je houdt je immers niet elke dag bezig met cv-ketels. Met ons handige 6 stappenplan helpen we je om de juiste keuze te maken.

Is het echt tijd om een nieuwe cv-ketel te kopen?

Hoe ouder een cv-ketel is, hoe meer storingen deze zal aangeven. Iets waar je natuurlijk niet op zit te wachten. Mocht je ketel al heel wat jaren mee gaan en heb je te lang gewacht met onderhoudsbeurten? Dan kan dit zelfs gevaarlijk zijn. Er kunnen namelijk onderdelen zodanig versleten (of misschien wel verteerd) zijn dat je cv brandgevaarlijk wordt. Er kan ook een gaslek of een koolstofmonoxide lek ontstaan bij nalatigheid op den duur. Een cv-ketel gaat ongeveer 12-15 jaar mee. Daarnaast is er een grote kans dat jouw nieuwe cv-ketel een stuk energiezuiniger is dan de ketels die 15 jaar geleden op de markt kwamen.

Stap 1: Kies een warmtebron

De eerste stap in het proces naar een nieuwe ketel is het nadenken over de warmtebron. De meest voor de hand liggende en betaalbare warmtebron is een hr-ketel. Daarnaast zijn er ook andere (en milieuvriendelijkere) mogelijkheden. Denk hierbij aan een warmtepomp (hybride) of zonneboiler. Het voordeel van deze vier opties is dat deze nu nog ondersteund worden door de overheid.

Stap 2: Bereken je verbruik

Het is belangrijk om te kijken naar je huidige verbruik omdat deze belangrijk is voor de keuze van je verwarmingsketel. Je verbruik hangt grotendeels af van de vraag naar warmte/verwarming, maar ook van de grootte van je woning en je verwarmingssysteem. Het is zonde als je in verhouding met het woonoppervlak een ketel met teveel vermogen aanschaft. Dan is de kans namelijk vrij groot dat je te veel betaalt. Een te kleine ketel is ook niet prettig, want dan heb je weer de kans dat het te lang duurt voordat je bad vol loopt. Kortom, kijk goed naar je verbruik en kies op basis daarvan een nieuwe warmtebron uit.

Stap 3: Wat is jouw persoonlijke situatie

De techniek achter de cv-ketel heeft zich de laatste jaren erg ontwikkeld. Hoe is jouw persoonlijke situatie? Ben je een beetje chaotisch en vergeet je regelmatig de verwarming uit te draaien? Of hou je wel van wat luxe en vind je het heerlijk om in een warm huis thuis te komen na een vakantie of weekendje weg? Dan is het voor jou fijn om te kiezen voor een slimme thermostaat. Ben je een koukleum en krijg je het moeilijk warm? In dat geval kun je er altijd voor kiezen om extra radiatoren te laten plaatsen. Je kunt er ook voor kiezen om buizen te laten isoleren. Zo verliezen deze zo min mogelijk warmte.

Stap 4: Een merk kiezen

Je hebt een warmtebron gekozen en gekeken naar je eigen verbruik en extra opties. Nu is het tijd om een merk te kiezen. Vergis je niet, er zijn inmiddels heel wat aanbieders op de markt van cv-ketels. Er zijn een aantal bekende merken, maar natuurlijk ook een hoop minder bekende merken. Het verschil is dat je dit terug kunt zien in de prijs en kwaliteit van de producten. Koop je een cv-ketel van een A-merk? Dan is deze een stukje duurder. Toch is het grote voordeel dat deze waarschijnlijk een stuk langer mee gaat. Daarnaast zitten er vaak services aan verbonden zoals een aantal jaar garantie. Vaak koop je een losse ketel, zonder materiaal, onderhoud, nieuwe rookgasafvoer of installatie. Maar bij bepaalde installateurs, zoals Feenstra, kan alles inclusief. Kijk hiervoor op feenstra.com

Stap 5: Bij welk bedrijf schaf jij een cv-ketel aan

Vergelijk verschillende leveranciers met elkaar zodat je zeker bent van je keuze. Dit kun je doen door websites te bezoeken en verschillende offertes aan te vragen. Deze kun je met elkaar vergelijken om tot de juiste beslissing te komen. Bekijk vooral ook welke services voor onderhoud er worden geboden. Kijk ook of er een check wordt gedaan op de rookgasafvoer (deze moet om de 15 jaar vervangen worden).

Stap 6: De installatie

De laatste stap is de installatie. Dit kan gedaan worden door de leverancier van de ketel. Na het installeren van de ketel is het handig om een paar vragen aan de installateur te stellen, zoals:

  • Hoe werkt de nieuwe ketel?
  • Welke garantie heb ik los van de ketel, op de installatie zelf?
  • Welke nazorg is er mogelijk? Bieden jullie een onderhoudscontract?

Met het volgen van deze 6 stappen ben jij goed voorbereid op het aanschafproces van een nieuwe cv-ketel.

Ook interessant