Wat zijn de voor- en nadelen van elektrische vloerverwarming?

29 juni 2020 Bron: Bouw & Wonen
Wat zijn de voor- en nadelen van elektrische vloerverwarming?
Je hebt er lang over nagedacht, maar uiteindelijk heb je er toch voor gekozen om vloerverwarming onder je betonvloer te leggen. Je zult dan alsnog een keuze moeten maken. Er moet namelijk gekozen worden tussen elektrische vloerverwarming en verwarming via de CV ketel. Een traditioneel systeem is namelijk aangesloten op deze installatie, waarbij de CV ketel het water dat door de vloerverwarmingsbuizen opwarmt. Kies je voor elektrische vloerverwarming? Dan zal water helemaal niet ingezet worden. De verwarmingselementen worden namelijk opgewarmd doordat ze aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. In dit artikel gaan we kijken naar de voordelen van elektrische vloerverwarming, maar ook naar de nadelen.

Eenvoudig te plaatsen

Waar de meeste vloerverwarmingssystemen gebruik maken van de warmte van de CV ketel is dit dus niet het geval bij elektrische vloerverwarming. Hierbij wordt warmte genereert met behulp van stroom. En van de voordelen van zon installatie is dat het erg makkelijk te plaatsen is. Dit komt onder meer doordat er geen waterleidingen geplaatst hoeven te worden, terwijl het systeem ook niet aangesloten hoeft te worden op de centrale verwarming. Daarnaast heeft een elektrisch vloerverwarming ook het voordeel dat een dunne vloer al volstaat. Dit komt doordat de verwarmingselementen verwerkt zitten in een dun matje.

Goedkoper en sneller

Dit zijn niet de enige voordelen van elektrische vloerverwarming. Een ander pluspunt van zon systeem is namelijk dat het over het algemeen goedkoper is dan een vloerverwarming dat gebruikt maakt van de warmte van de CV ketel. Dit geldt voor de aankoop, maar ook zeker voor de installatie (bijvoorbeeld bij een betonvloer). Elektrische vloerverwarming is dan ook vaak toegankelijker voor de starters. Daarnaast is de korte reactietijd van elektrische vloerverwarming een ander groot voordeel. Hiermee wordt in principe bedoeld dat de installatie snel warmte afgeeft, wat het zelfs sneller doet dan een CV vloerverwarming.

Hoog energieverbruik en minder bufferwerking

Een zeer bekend nadeel van de elektrische vloerverwarming is het feit dat het een hoog energieverbruik oplevert. Dit heeft natuurlijk te maken met alle stroom dat het gebruikt om de kamers van je woning op te warmen. Het hoge verbruik gecombineerd met de hoge prijs van elektriciteit zorgt ervoor dat je jaarlijks toch wel twee tot drie keer zo veel moet betalen. Daarnaast kunnen de voordelen van zon systeem ook een nadeel opleveren. De korte reactietijd samen met de dunnere vloer heeft namelijk als resultaat dat er minder bufferwerking is.

Grotere ecologische voetafdruk

Doordat er minder bufferwerking is en het energieverbruik een stuk hoger wordt met elektrische vloerverwarming zal je ecologische voetafdruk ook vergroot worden. Dat is natuurlijk eigenlijk niet de bedoeling tegenwoordig. Toch kan dit probleem wel enigszins opgelost worden, maar dit gaat dan weer extra geld kosten. Als je vloerverwarming aansluit op een warmtepomp of een condensatieketel dan zal dit namelijk een stuk zuiniger zijn. Dit zal dus ook vele malen minder CO2 uitstoten. Daarnaast kun je je ecologische voetafdruk ook met andere werkzaamheden verminderen. Je kruipruimte isoleren zal hier bijvoorbeeld ook zeker bij helpen, net als het isoleren van je muren.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo