Vloerverwarming en vloerisolatie zijn een goede combinatie

26 november 2019 Bron: Bouw & Wonen
Vloerverwarming en vloerisolatie zijn een goede combinatie
Vroeger werd vloerverwarming gezien als een product dat alleen is voor mensen met een groot budget. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. vloerverwarming is nu voor bijna iedereen een mogelijkheid. Het kan u zelfs helpen met besparen op uw energierekening. Als u het optimale uit vloerverwarming wilt halen, dan kunt u dit combineren met vloerisolatie. Waarom deze combinatie zo goed is, leggen wij hieronder uit.

Besparen met vloerverwarming

Met vloerverwarming wordt uw woning gelijkmatiger verwarmd. Hierom kan de verwarming een aantal graden lager en zult u dus besparen op uw energierekening. Een hoop van de warmte die wordt opgewekt door vloerverwarming kan echter door de vloer van de woning verloren gaan.
Om deze reden is het verstandig om onder de vloerverwarming vloerisolatie te laten plaatsen. Met alleen vloerverwarming kunt u al 5% besparen op uw energierekening, maar gecombineerd met vloerisolatie kan dit oplopen tot 20%.

De verwarming mag uit

Door vloerisolatie houdt de vloer de warmte veel langer vast. Hierdoor kan de vloerverwarming al een aantal uur voor het slapengaan uit worden gezet, zonder dat het koud zal worden in huis. Hierdoor kunt u nog meer besparen op uw energierekening.

Wooncomfort

Het besparen op uw energierekening is niet het enige voordeel van het combineren van vloerverwarming en vloerisolatie. Door vloerisolatie zal uw woning sneller verwarmd worden. Ook zal de temperatuur van de vloer een nog aangenamere temperatuur hebben, waardoor u helemaal nooit meer last hoeft te hebben van koude voeten.

Plaatsing vloerisolatie

Het isoleren zal vanzelfsprekend onder de vloerisolatie geplaatst moeten worden. Alleen ondervloerse isolatie is dus mogelijk. Omdat de ruimte onder de vloer vaak vochtig is, is het belangrijk dat de materialen die worden gebruikt waterafstotend zijn. PUR of polystyreen (platen van piepschuim) zijn hierom goede opties voor deze klus. PUR is bij vloerisolatie de beste optie. Het is namelijk sterker en stabieler dan piepschuim platen. Ook heeft u geen last van naden bij PUR.

Isolatie boven de vloerverwarming

Bij vloerverwarming is het belangrijk dat de vloer boven de vloerverwarming een zo laag mogelijke isolatiewaarde heeft. Het is namelijk de bedoeling dat zo veel mogelijk warmte daadwerkelijk uw woning bereikt. Deze ďondervloerĒ mag maximaal een isolatiewaarde van 0,09 hebben. Hoe dunner de vloer of het laminaat boven de vloerverwarming is, hoe meer u kunt genieten van vloerverwarming.

Door vloerverwarming en vloerisolatie te combineren kunt u dus besparen op uw energierekening. Ook zal uw woning sneller opwarmen en zal uw vloer een hogere temperatuur hebben.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo