Verwarming & Sanitair

Wat is de ideale temperatuur in mijn woning en hoe kan ik hier naar streven?

Wat is de ideale temperatuur in mijn woning en hoe kan ik hier naar streven?
Heb je het ene moment warm en het andere moment weer koud in je woning, vooral in de winter, en vraag jij je nou af op welke manier je zorgt voor een aangename (ideale) temperatuur in jouw woning? In dit artikel lees je verschillende tips over dit onderwerp. Maar wat is nou de ideale temperatuur in een woning?

Wat is de ideale temperatuur in een woning?

De ideale temperatuur bestaat in principe niet. Iedereen heeft zijn eigen definitie van dé ideale temperatuur en ervaart zijn ideale woningtemperatuur op een andere manier. Over het algemeen geldt een ideale temperatuur tussen de 18 en 21 graden, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Echter verschilt dit ook weer per ruimte. Waar je in je woonkamer prima met 21 graden overweg kan, wordt er aangeraden om in je slaapkamer niet boven de 18 graden te gaan zitten met je verwarming. Dit zou je slaap niet bevorderen.

Waarom streven naar de ‘ideale’ temperatuur?

Je streeft graag naar een aangename temperatuur in je woning om je wooncomfort te verbeteren. Toch zijn er meer voordelen van een aangename constante temperatuur in huis. Zo bespaar je op je stookkosten, doordat de temperatuur in je woning niet zoveel meer schommelt. Daarnaast is het bijvoorbeeld gezond om te slapen in een slaapkamer waar het niet te warm is. Maar hoe streef je naar deze aangename en vooral constante temperatuur in je woning?

Hoe zorg ik voor een ideale temperatuur?

Om te zorgen dat de temperatuur in je huis gelijk blijft en dat je bespaart op je stookkosten, is het aan te raden om je woning te isoleren. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden waar je uit kunt kiezen.

Door je dak te isoleren, kan je onnodig warmteverlies via het dak tegengaan. Het rendement van dakisolatie kan oplopen tot wel 800 euro per maand. Daarnaast voldoe je na dakisolatie aan de dakisolatienorm van 2020. Meer over deze norm lees je in dit artikel.

Een andere vorm van isolatie is het isoleren van je spouwmuur of buitengevel. Zowel spouwmuurisolatie als buitengevelisolatie leveren een hoog rendement. De isolerende werking zorgt ervoor dat warmte in de winter binnen en warmte in de zomer buitenshuis blijft.

De laatste mogelijkheid is het laten isoleren van je vloer. Meestal wordt vloerisolatie gecombineerd met een andere vorm van isolatie.

Naast isolatie bevorderd een goede luchtvochtigheid de temperatuur in je woning en je gezondheid. Het is aan te raden om een vochtbestrijder in te schakelen wanneer je last ondervindt van problemen door vocht. Meer informatie hierover lees je op de pagina over de verschillende vochtproblemen.

Ook interessant