Isolatie

De 5 meest gestelde vragen over vloerisolatie

De 5 meest gestelde vragen over vloerisolatie
Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen in België voor vloerisolatie. Dat komt omdat het relatief goedkoop is in aanschaf waardoor je het snel hebt terugverdiend en de isolerende werking. Toch blijven bepaalde onderwerpen van vloerisolatie onduidelijk voor veel huiseigenaren. In dit artikel worden de vijf meest gestelde vragen over vloerisolatie beantwoord.

Hoe werkt vloerisolatie?

Wanneer je bovenvloer, ondervloer en kruipruimte niet goed geïsoleerd zijn, merk je grote temperatuurverschillen. De isolerende werking van het materiaal dat gebruikt wordt voor vloerisolatie verhelpt dit probleem. Vloerisolatie zorgt er voor dat je vloer in de zomer lekker koel blijft door de warmte tegen te houden. In de winter werkt het andersom, dan houdt de vloerisolatie juist de warmte vast. Dit zorgt ervoor dat je vloer in elk jaargetijde bestand is tegen de warmte en kou en je daarnaast kan besparen op je energierekening.

Uit welke materialen kan ik kiezen?

Vloerisolatie kent veel verschillende isolatiematerialen. Elk materiaal kent zijn eigen voordelen. Het is daarom vaak lastig om een keuze te maken tussen de verschillende soorten materialen. Schakel hiervoor een vakman in die jou kan helpen met het maken van de beste keuze.

Er zijn grofweg vier verschillende soorten isolatiematerialen, namelijk isolatieschuim, platen, matrassen en parels. Een materiaal wat veel gekozen wordt is het isolatieschuim. Dit materiaal is makkelijk aan te leggen en heeft een hoge isolatiewaarde. Daarnaast maakt het ook nog uit wat voor vloer je al hebt. Bij een betonnen en houten vloer wordt vaak PUR schuim gebruikt en bij vloerisolatie met laminaat is het belangrijk om te weten wat voor ondervloer je hebt en/of er een kruipruimte aanwezig is. Meer informatie over de materialen lees je op deze pagina.

Zorgt het isoleren van je vloer voor overlast?

Het installeren van vloerisolatie zal niet lang duren. Gemiddeld duurt het plaatsen van vloerisolatie één dag. Wanneer je de boven/ondervloer laat isoleren moet je alle meubels aan de kant schuiven en zorgen dat er genoeg werkruimte is voor de vakman. Dit zal dus wel enige geluidsoverlast veroorzaken. Daarnaast zal geluidsoverlast kunnen optreden van de machines die mogelijk worden gebruikt voor de plaatsing.

Wat kost vloerisolatie?

Een concrete prijs noemen is moeilijk. De prijs van vloerisolatie hangt af van verschillende factoren. Gemiddeld ligt de prijs van vloerisolatie rond de 1700€. Deze prijs is gebaseerd op het soort materiaal, de arbeidsuren en de keuze om je bovenvloer, ondervloer en kruipruimte te isoleren. Er wordt aangeraden om vooraf offertes te vergelijken, om een goed beeld te krijgen van de specifieke kosten van vloerisolatie in jou geval.

Aansluitend op de te maken kosten kan je mogelijk premie ontvangen van je netbeheerder. Meer hierover lees je op de website van de Vlaamse regering.

Hoeveel bespaar ik met vloerisolatie?

Door de hoge isolatiewaarde bespaar je flink op de energiefactuur. Per jaar bespaar je tot wel 250€, wat betekent dat de gemiddelde terugverdientijd tussen de zes en negen jaar ligt. Dat maakt de investering in vloerisolatie volgende veel tevreden huiseigenaren de moeite waard. Tevens geniet je met vloerisolatie van een hoger wooncomfort en krijgt je huis een meerwaarde.

Interesse in vloerisolatie en opzoek naar gratis offertes?

Ben je opzoek naar de mogelijkheid om vrijblijvend en gratis offertes te vergelijken voor vloerisolatie? Door offertes te vergelijken kom je in contact met een vakman bij jou uit de regio. Deze vakman geeft jou een persoonlijk advies en een prijsopgave op maat. Zo maak je altijd de beste keuze en zit je nergens aan vast! Vergelijk om deze reden gratis offertes en streef naar een hoger wooncomfort en een lagere energierekening!

Ook interessant