De 5 meest gestelde vragen over dakisolatie

  BE   Bron: Bouw & Wonen
De 5 meest gestelde vragen over dakisolatie
De vraag naar dakisolatie in BelgiŽ blijft maar groeien. Toch zitten veel huishoudens nog met verschillende vragen. In dit artikel worden de vijf meest gestelde vragen over dakisolatie beantwoord.

Waarom kiezen voor dakisolatie?

Een van de grootste energieverspillers in huis is een dak zonder isolatie, hierdoor verlies je veel warmte. Wanneer je huis goed geÔsoleerd is bespaar je jaarlijks honderden euroís. Meer dan 75 procent van de woningen in BelgiŽ heeft al een geÔsoleerd dak. Helaas zijn veel van deze isolaties matig geÔsoleerd en is het aan te raden om dit te verbeteren. Maar wat zijn nou precies de voordelen van dakisolatie?

 • Dakisolatie geeft meer comfort
  Wanneer de daken niet geÔsoleerd zijn, ontsnapt de warme lucht via de daken. Wanneer het dak goed geÔsoleerd is kan de warme lucht niet meer ontsnappen. In de zomer houdt de dakisolatie juist de warmte buiten, zodat het lekker koel blijft in huis. Dit zorgt voor meer wooncomfort.

 • Dakisolatie zorgt voor een lagere energierekening
  Dakisolatie levert gemiddeld Ä400 euro per jaar op. Dakisolatie bespaart elk jaar ruim 10 tot 12 m3 voor elke m2 dak. Door een lage energierekening verdien je binnen 5 tot 6 jaar je dakisolatie kosten terug.

 • Dakisolatie is goed voor het milieu
  Gemiddeld verbruikt een huishouden 1600 kuub aardgas per jaar. Bij een goed geÔsoleerde woning daalt dit verbruik tot wel 750 kuub. Hierdoor stoot je 1500 kilogram minder CO2 uit per jaar.

Is het mogelijk om zelfstandig mijn dak te isoleren?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf hun huis te isoleren. Dit wordt gedaan om kosten voor werkuren te besparen. Maar wat zijn hier de risicoís van?

Wanneer het dak vanuit de buitenkant geÔsoleerd wordt wordt het dak hoger, waardoor aansluiting met de dakgoot moet worden aangepast. Wanneer dat niet goed uitgevoerd wordt kan je dak inzakken.

Het is ook mogelijk om je dak te isoleren door middel van spuitisolatie. Dan wordt er isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak gespoten. Het spuiten hiervan moet door een isolatiebedrijf gebeuren. Je dak isoleren is een goede investering mits je het vakkundig uit laat voeren.

Ondanks dat je zelfstandig je dak kunt isoleren, wordt het ten zeerste aangeraden om deze klus uit te laten voeren door een specialist. De specialist op het gebied van buitengevelisolatie heeft de ervaring en deskundigheid om jouw dak te isoleren, zonder dat er mogelijke complicaties kunnen optreden.


Welke soorten dakisolatie zijn geschikt voor mij?

Er is een vrij uitgebreid aanbod aan verschillende isolatiematerialen. Maar welke passen het beste bij jou? Hieronder worden de belangrijkste en meest voorkomende materialen voor dakisolatie toegelicht en de eigenschappen daarvan.

Minerale wol

Minerale wol wordt vaak gebruikt bij het isoleren van daken. Minerale isolatie is in verschillende vormen en afmetingen te krijgen. Hierbij kan je denken aan platen, vlokken en rollen. Minerale wol past goed bij binnenwanden, voorzetwanden en hellende daken. Er zijn wordt onderscheidt gemaakt tussen drie verschillende soorten minerale wol:

 1. Glaswol: geschikt voor het isoleren van hellende daken. Glaswol wordt gemaakt van zand en gerecycled glas. Het is voordelig, is gemakkelijk te plaatsen, is brandwerend en kent een goede isolatiewaarde.
 2. Rotswol: geschikt voor het isoleren van hellende daken. Rotswol, ook wel steenwol genoemd, wordt gemaakt uit vulkanisch gesteente. Het heeft veel van dezelfde eigenschappen als glaswol maar is toch anders. Het materiaal is zwaarder dan glaswol en wordt hierdoor ook vaker gebruikt bij spouwmuren. Daarnaast kan steenwol in sommige gevallen een betere geluidsisolatie bieden, als je dit vergelijkt met goedkopere soorten glaswolisolatie. Mocht je echter kiezen voor een hoogwaardige soort glaswol, dan zal dit een betere geluidsisolatie kunnen bieden.
 3. Ingeblazen (gespoten) glaswol: geschikt voor isolatie van spouwmuren en hellende daken. Gespoten glaswol is afgeschermd met een laag siliconen waardoor vocht niet kan intrekken. Het is geheel brandveilig, niet-chemisch en je kan het makkelijk verwijderen om het te recyclen.

Milieuvriendelijke dakisolatie

Wanneer je ecologisch bouwt kun je uitkijken naar verschillende soorten milieuvriendelijke isolatiematerialen.

 1. Schapenwol: heeft een sterke vochtregulerende eigenschappen, is niet irriterend bij verwerking en isoleert goed. Schapenwol blijft bij vochtopname ongeveer hetzelfde. Het opgenomen vocht wordt geleidelijk afgegeven en beÔnvloed de luchtvochtigheid nauwelijks. Schapenwol kan tot wel 100 jaar meegaan. Het is onderhoudsvrij isolatiemateriaal.
 2. Houtwol: heeft een hoge warmteopslagcapaciteit en goede vochtregulerende eigenschappen. Het hout is afkomstig uit wel beheerde bossen. Houtwol dient niet alleen als hoogwaardige isolatie, maar ook als onderdak of afwerking.
 3. Hennep: is afkomstig van de hennepplant. Deze vezels zijn sterk, en qua structuur een uitgetekende isolator. Hennepwol bestaat in de vormen van isolatiedekens als isolatieplaten. Deze zijn makkelijk op maat te snijden en eenvoudig te plaatsen. Bovendien heeft hennep goede luchtzuiverende eigenschappen, aangezien de plant veel CO2 opneemt.
 4. Papiervlokken: heeft vochtregulerende eigenschappen, cellulose en een hoge warmteopslagcapaciteit, waardoor ruimtes onder het dak minder snel oververhit zullen raken. Papiervlokken zijn gemaakt van gerecycled krantenpapier, daardoor is het een van de meest duurzame en milieuvriendelijke isolatiematerialen die er zijn. Het voordeel van papiervlokken is dat ze een bepaalde hoeveelheid vocht kunnen opnemen en die later weer vertraagd af te geven.
 5. Kurk: isoleert thermisch zeer goed en akoestisch. Het is afkomstig van de kurkeik. Het kan in meerdere lagen tussen het dak geplaatst worden. Kurk neemt nauwelijks isolatie-waarde af. Het is een van de duurste isolatiematerialen.

Isolatie op basis van PIR en PUR


 1. PIR isolatieplaten: hebben een hoge isolatiewaarde en zijn drukvast. PIR-isolatieplaten zijn geschikt voor het isoleren van platte daken. Ook nemen ze geen vocht op, dus behouden ze hun gewicht. Ook is PIR isolatie dun, wat inhoudt dat er bespaard kan worden op bouwmaterialen (smalle funderingen etc.).
 2. Gespoten PUR: isoleert goed, niet gevoelig voor vocht en erg duurzaam. PUR creŽert een maximale luchtdichtheid, waardoor een hoge isolatiewaarde ontstaat. PUR neemt geen vocht op en stoot water af. Ook zorgt PUR voor geluidsdemping en komen er minder vervuilende stoffen je woning in.

De soort dakisolatie die je kiest hangt af van wat voor type dak je hebt, de locatie (binnen of buiten het dak), budget en persoonlijke voorkeur.

Wat zijn de kosten voor het plaatsen van dakisolatie?

Ondanks dat je moet investeren in dakisolatie zal deze investering je veel geld opleveren. Je kan op verschillende manieren en met diverse materialen isoleren. (echter is het rendement wel hoog en heb je je investering binnen x jaar terug)

De gemiddelde prijzen van dakisolatie bij een schuin dak liggen tussen de Ä1.500 en Ä2.500. Bij het isoleren van de binnenzijde kom je uit op Ä3.500 en bij het isoleren aan de buitenzijde kom je uit op een gemiddeld bedrag van Ä4.500. De gemiddelde prijs bij een plat dak ligt tussen de Ä3.000 en Ä4.000*.

*De bovengenoemde prijzen zijn slechts indicatief, aangezien er veel factoren zijn die van invloed zijn op de totale kostprijs van jouw klus. Zo speelt jouw type dak, de materialen, de huidige markt en de arbeidskosten een rol. Door offertes te vergelijken kom je in contact met specialisten in jouw regio die een prijsofferte op maat kunnen maken. Zo weet je precies wat dakisolatie in jouw situatie gaat kosten.

Wat zijn de gevolgen van dakisolatie voor mijn huis?

Een slecht geÔsoleerd huis ventileert eigenlijk al vanzelf. Het doel van isolatie is om de warmte binnen te houden door de kieren te dichten. Dit zal resulteren in een minder goed geventileerde omgeving. Hierdoor wordt het vochtiger in je huis. Dit kan je voorkomen door je huis goed te ventileren, door bijvoorbeeld de roosters of ramen open te zetten.

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo