Het voorjaar komt eraan, laat je dak renoveren

  BE   22 maart 2019 Bron: Bouw & Wonen
Het voorjaar komt eraan, laat je dak renoveren
Wist je dat als jouw dak na 2020 niet aan de Vlaamse isolatienorm voldoet, jouw woning ongeschikt verklaard kan worden? Gelukkig is er mooi weer in aankomst dus kunnen de dakwerkers weer aan de slag. Laat je dak nu renoveren en profiteer gelijk van de voordelen van dakrenovatie.

Welke soorten dakrenovatie zijn er?

Een dak renoveren kan op verschillende manieren. Hieronder vind je de verschillende soorten dakrenovatie.

Oude dakbedekking vervangen

Het kan zijn dat je dak naarmate van tijd verslijt. Het is dan slim om je dakbedekking te laten vernieuwen omdat het de kans op lekkage verhoogt. De lekkage kan ervoor zorgen dat de dakconstructie schade oploopt. In dit geval zal je met veel hogere kosten te maken hebben dan alleen de dakbedekking vervangen. Bij het vervangen van oude dakbedekking wordt de oude dakbedekking vervangen en verplaatst voor nieuwe dakbedekking.

Dak isoleren

Als je de dakbedekking laat vervangen is het ook mogelijk om gelijk je dak te laten isoleren. Dakisolatie heeft veel voordelen, zo zal je een constante aangename temperatuur in huis krijgen en kan je tot wel €250 op je energierekening besparen. De dakisolatie wordt direct onder de nieuwe dakbedekking geplaatst. Om deze reden gaat het goed gepaard met het vervangen van oude dakbedekking. Met de isolatienorm die in 2020 zal worden doorgevoerd, is dakisolatie de meest gekozen vorm van dakrenovatie.

Onderdak plaatsen

Veel oude woningen hebben (nog) geen onderdak terwijl dit een belangrijk onderdeel van het dak is. Een onderdak zit tussen het isolatiemateriaal en het bovendak. Het onderdak zorgt ervoor dat al het materiaal dat onder het dak ligt niet aangetast wordt door vocht, wind en stof. Daarvoor moet het materiaal dat hiervoor gebruikt wordt water en stofdicht zijn, maar ook dampdoorlatend. Een nieuw onderdak leggen gaat heel goed gepaard met het vervangen van je bovendak.

Volledig nieuw dak

Als je dak erg is beschadigd of ingezakt, moet deze volledig vervangen worden. Soms moet zelfs de draagmuur gerenoveerd worden. Als je woning goed onderhouden is zal deze ingreep vaak niet nodig zijn.

Plat dak renoveren

Het renoveren van een plat dak is anders dan het renoveren van schuine daken. Op platte daken worden andere materialen gebruikt zoals Bitumen. De materialen op platte daken kunnen tot wel 50% goedkoper zijn dan materialen voor schuine daken. Ze zijn alleen wel onderhoudsgevoeliger.

Welk profijt haal ik uit het renoveren van mijn dak?

Over het algemeen werkt dakrenovatie als preventiemiddel. Met het renoveren van je dak voorkom je vochtproblemen (lekkage, schimmels, etc.) en houd je jouw dak netjes. Je haalt extra voordeel uit dakrenovatie als je daarnaast ook je dak laat isoleren. Een geïsoleerd dak bespaart je jaarlijks tot wel €600 op je energierekening. Daarnaast zorgt het ook voor een verhoogd wooncomfort doordat het huis beter zijn temperatuur behoudt.

Wat kost dakrenovatie precies?

De kosten van dakisolatie verschillen per klus. De grootste factor die meespeelt is de kostprijs van het materiaal. Dit zijn de gemiddelde prijzen per vierkante meter en de gemiddelde levensduur van de verschillende materialen:

materiaalkostprijs per m²levensduur
Bitumen 45€20 jaar
EPDM65€40 jaar
PVC80€40 jaar
Riet85€25 jaar
Dakpannen85€50 jaar

Hoe kies je voor de juiste vakman voor jouw klus?

Door offertes te vergelijken bespaar je flink op de kosten aangezien je prijzen kan vergelijken. Daarnaast kom je eenvoudig in contact met verschillende vakmannen uit jouw regio. Deze specialisten geven je een vrijblijvend advies op maat. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind zo de beste deal!

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo