Overkoepelende premies Vlaanderen 2019

  BE   8 februari 2019 Bron: Bouw & Wonen
Overkoepelende premies Vlaanderen 2019
Per 1 februari 2019 is de nieuwe overkoepelende renovatiepremie ingegaan. Dit betekent dat de verbeterings- en renovatiepremie samen is gevoegd tot één. Is jouw woning toe aan renoveren of verbouwen? De kans is dan groot dat je in aanmerking komt voor een of meerdere premies! Ga vooraf na voor welke klus jij premie kan aanvragen en wat de voorwaarden hiervan zijn. Het voordeel hiervan is dat je precies weet aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen, en je komt niet voor verrassingen te staan. Veel mensen vragen zich af wanneer zich recht hebben op een premie.

Wanneer heb ik recht op premie?

Je kunt de renovatiepremie aanvragen als je bewoner of verhuurder bent van een woning. Natuurlijk hangt dit van nog meer voorwaarden af zoals, je inkomen, woning, andere eigendommen en facturen. Daarnaast ben je verplicht in een woning te leven of dit voor minimaal 9 jaar te verhuren aan een sociaal verhuurkantoor. Je kunt de premie pas aanvragen als je de klus hebt laten uitvoeren en over de nodige facturen beschikt.

De werken zijn opgedeeld in vier categorieën, voor elke categorie moet je een minimumbedrag van 2500€ (excl. btw) kunnen voorleggen aan facturen. Bij categorie 4 is er een bovengrens gesteld aan de berekening van de premie. Bij facturen hoger dan onderstaande bedragen wordt het maximum bedrag berekend:
  • Elektrische installatie: maximaal 3.750 euro (excl. btw)
  • Sanitaire installatie: maximaal 3.750 euro (excl. btw)
  • Centrale verwarming: maximaal 7.500 euro (excl. btw)
De renovatiepremie kun je één of twee keer aanvragen in een periode van 10 jaar tijd.

Premies in Vlaanderen voor woningisolatie

Er zijn verschillende premies voor woningisolatie in Vlaanderen. Toch is het slim om hier rekening te houden met de dakisolatienorm van 2020. De Vlaamse overheidspremie wil namelijk dat alle daken in 2020 geïsoleerd zijn. Als je deze norm niet naleeft levert het strafpunten op van de norm levert strafpunten op. Je woning kan onbewoonbaar verklaard worden als je niet aan deze norm voldoet. De norm houdt in dat daken groter dan twee vierkante meter een minimale R-waarde van 0,75 m2K/W (warmteweerstand) moeten hebben. (Studenten)kamers vallen buiten deze norm. Voor zelfstandige woningen die een onbewoonde en onverwarmde zolder hebben, geldt isolatie van de zoldervloer ook als dakisolatie.

In de onderstaande tabel staan de premies voor woningisolatie op een rij. ‘Ramen’ is hier bijgevoegd, aangezien het laten plaatsen van nieuwe ramen en/of deuren valt onder het isoleren van je woning!

Hieronder alle woningisolatie premies op een rij:
Dak- zoldervloerisolatie4€ per geïsoleerde vierkante meter
Spouwmuurisolatie5€ per vierkante meter
Buitengevelisolatie15€ per vierkante meter
Vloerisolatie6€ per vierkante meter
Ramen 10€ per vierkante meter


Meer informatie over woningisolatie vind je op deze pagina.

Overkoepelende premies Vlaanderen 2019

Premies woninginstallaties

Naast premie voor woningisolatie bestaan er ook premies voor woninginstallaties, hieronder verstaan wij de installatie van een zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler. In 2018 is aangekondigd dat de Vlaamse overheid de premies voor warmtepomp en zonneboiler willen gaan afbouwen vanaf 2019. Nu is gebleken dat dit nog niet plaats gaat vinden in 2019. Geniet daarom nu nog van een premie voor woninginstallaties van maximaal 40% van het factuurbedrag.

Hieronder de woninginstallaties premies:
Type warmtepompRichtprijs premies
Geothermische warmtepomp4.000€
Lucht/water-warmtepomp1.500€
Hybride lucht/water-
warmtepomp
800€
Lucht/lucht-warmtepomp300€
Warmtepompboiler400€
Zonnepanelen Boiler500€ per vierkante meter tot een maximale premie van 2750€


De premie van een zonneboiler en warmtepomp boilers zijn niet met elkaar te combineren. Het beste wat je kunt doen is dus van te voren te kijken welke klus het gunstigst is voor jou.

Door offertes te vergelijken, kun je een goede keuze maken in welke klus voor jou geschikt is. Een specialist helpt jou namelijk graag verder met een op maat gemaakt plan. Met deze premies heb je alvast een indicatie wat je ongeveer terug kan krijgen.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo