Besteed je eindejaarsbonus of spaargeld verstandig

28 januari 2019 Bron: Bouw & Wonen
Besteed je eindejaarsbonus of spaargeld verstandig
Heb je onlangs een eindejaarsbonus ontvangen van je werk, of heb je een flinke spaarpot opgebouwd? Dan weet je waarschijnlijk als geen ander dat het lastig is om te bepalen wat je ermee gaat doen. Om je bonus of spaargeld toch verstandig te besteden, kan je verschillende energiebesparende maatregelen treffen.

Vlamingen kiezen massaal voor energiebesparende maatregelen omdat ze hiermee flink kunnen gaan besparen, genieten van verschillende voorbeelden en tegelijkertijd kunnen streven naar een duurzame woonomgeving. Echter zijn er teveel maatregelen om te omschrijven. In dit artikel behandelen we drie energiebesparende maatregelen, namelijk investeren in zonnepanelen, uitvoeren van isolatie en het aanschaffen van een nieuw raamwerk.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen heb je zelf beschikking over duurzame energie. Zonnepanelen zetten hernieuwbaar zonlicht namelijk om in elektriciteit, waar je zelf gebruik van kunt maken. Zonnepanelen hebben zonnecellen die meestal gemaakt zijn van silicium. Silicium bestaat uit twee lagen en als er zonlicht op de panelen valt, stroomt daar elektriciteit doorheen. Vervolgens gaat de geproduceerde elektriciteit naar een omvormer die is aangesloten op een stopcontact. Door zonnepanelen aan te schaffen wek je voordelig je eigen duurzame energie op, behaal je een hoog gemiddeld rendement van 5% en streef je tevens naar een duurzame wereld. Het is verstandig om je in te lezen over zonnepanelen, omdat het flinke investering kan zijn.

Isolatie

Isoleren is een veelgekozen investering waarmee je een enorme besparing kan opbouwen. Onder isolatie valt vloerisolatie, spouwmuurisolatie, buitengevelisolatie en dakisolatie*. Door je huis (beter) te isoleren bespaar je op je energiekosten en zorg je voor een verhoogd wooncomfort, doordat warmte in de winter niet kan ontsnappen uit je woning en warmte in de zomer niet binnen kan treden. De temperatuur in huis blijft constant, waardoor je minder hoeft te verwarmen of te koelen. Dit zorgt ervoor dat je door isolatie een gemiddelde besparing van Ä750,- kan opdoen. Tevens kan je genieten van verschillende premies voor isolatie die deze energiebesparende maatregel nog aantrekkelijker maken.

*Daken in Vlaanderen moeten tegen 2020 verplicht zijn geÔsoleerd. Dat staat vastgesteld in de dakisolatienorm die in januari 2015 in werking trad. Wees er dus op tijd bij!

Besteed je eindejaarsbonus of spaargeld verstandig

Nieuw raamwerk

Tot slot kan je investeren in de aanschaf van een nieuw raamwerk, oftewel nieuwe ramen en deuren. Veel Vlamingen vergeten de waarde hiervan. Zo draagt het bij aan de uitstraling aan je woning en heeft het een preventieve werking tegen inbrekers. Als inbrekers zien dat een huis nieuwe deuren en een goed raamwerk heeft, gaan ze liever naar een naastgelegen huis dat niet zo goed beveiligd is of makkelijker is te betreden. Ook dragen nieuwe ramen en deuren bij aan de isolatie van de woning. De gemiddelde besparing ligt wel Ä600,- lager per maand dan de verschillende soorten isolatie, maar ramen en deuren dragen alsnog bij aan een lagere energierekening en een hoger wooncomfort. Een gegeven waar veel Vlamingen naar willen streven.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo