Vloerverwarming, duurzaam of niet?

24 januari 2019 Bron: Bouw & Wonen
Vloerverwarming, duurzaam of niet?
Vloerverwarming is in huis natuurlijk heerlijk, maar het is ook een zuinige manier van verwarmen. Omdat het zo’n groot oppervlakte betrekt warmt de ruimte sneller op en daarna kan de verwarmingsketel deze gemakkelijk warm houden. Steeds meer woningen hebben vloerverwarming en meer en meer woningeigenaren denken eraan om dit te laten plaatsen. Is er een kruipruimte onder je vloer? Dan moet je er wel voor zorgen dat de vloerverwarming die niet ook gaat opwarmen. En dat doe je door deze te isoleren.

Vloerverwarming en de Rc-waarden

Ben je van plan om vloerverwarming te plaatsen, dan moet je er ook aan denken je vloeren goed te laten isoleren. Volgens de regels van het bouwbesluit moet de Rc-waarde van vloeren in nieuwbouwwoningen minstens 3,5 W/mK zijn. De Rc-waarde geeft de isolatiewaarde aan van een bepaald oppervlakte, in dit geval dus de vloer. Plaats je vloerverwarming in de vloer, dan moet deze Rc-waarde minstens 5 zijn. Alleen dan kan het voldoende warmte tegenhouden dat anders naar beneden zou uitstromen.

Is kruipruimte isolatie voldoende?

Je kunt kruipruimte isolatie op verschillende manieren laten uitvoeren. Veel mensen gebruiken het juist in combinatie met vloerverwarming, omdat dan de hele vloer niet verwijderd hoeft te worden. De isolatielaag moet onder de vloerverwarming komen te liggen, zodat het de warmte daar tegenhoudt. Er zijn twee methoden die je daarvoor kunt gebruiken en beide zijn geschikt voor verschillende situaties.
 • Bodemisolatie: heeft jouw vloer al isolatie, maar wil je deze verbeteren? Dan kun je bodemisolatie uit laten voeren. Dit is een kruipruimte isolatiemethode die gebruikt wordt voor het na-isoleren van de vloer, want een volwaardige isolatiewaarde red je er niet mee. Het wordt gedaan door isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aan te brengen en dit is handig vooral als je kruipruimte niet erg hoog is. Bodemisolatie kan bovendien problemen met vocht in de kruipruimte helpen op te lossen.
 • Isolatie van de onderkant van de vloer: is jouw kruipruimte hoog genoeg, dan kun je de onderkant van de vloer laten isoleren. Dit is erg effectief bij vloerverwarming, omdat je de warmte tegenhoudt nog voor het de kruipruimte in kan gaan. Je kunt je vloer zo volwaardig isoleren, maar door materiaal met een lagere isolatiewaarde te nemen kun je deze ook na-isoleren.

De kosten

De prijs voor het isoleren van jouw kruipruimte als je vloerverwarming wilt laten plaatsen is volledig afhankelijk van de methode die je wilt gebruiken en de isolatiewaarde van het materiaal. Hoe beter het materiaal isoleert, hoe hoger vaak de kosten. Bespreek dit ook met het bedrijf dat de vloerverwarming gaat leggen, omdat deze vaak ook onder de vloerverwarming al een isolatielaag aanbrengen. Als jouw vloer al geďsoleerd is, heb je misschien helemaal geen kruipruimte isolatie meer nodig. Onderstaande tabel geeft de gemiddelde prijzen weer per isolatiemethode, inclusief btw, materialen en plaatsing. Lees ook

Soort kruipruimte isolatieBijzonderhedenPrijs per m2
BodemisolatieHet isolatiemateriaal wordt op de bodem van de kruipruimte aangebracht.€20 - €25
Onderkant van de vloerHet isolatiemateriaal wordt tegen het plafond van de kruipruimte aangebracht€30 - €50

Wat zijn voor mij de beste opties?

Het is dus de bedoeling dat je vloer een Rc-waarde van minimaal 5 bereikt. Je zal eerst moeten zien wat de huidige Rc-waarde is voordat je weet hoeveel je moet toevoegen. Hier kun je het beste je bouwplannen voor raadplegen of een isolatiespecialist inschakelen. Wij raden de volgende aanpak aan in drie verschillende situaties.
 • De isolatiewaarde moet alleen opgekrikt worden: heb jij een nieuwbouwwoning, dan is de kans dus groot dat de Rc-waarde van jouw vloer al minstens 3,5 W/mK is. Je kunt dan het beste bodemisolatie uit laten voeren. Daarmee verbeter je het klimaat in de kruipruimte en kun je de isolatiewaarde van de vloer ook verhogen. Twee vliegen in één klap dus.
 • De isolatiewaarde van de vloer is laag: heb je vloerisolatie nodig waarmee je de isolatiewaarde van je vloer flink kunt verhogen, dan kun je het beste isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer laten aanbrengen. Hopelijk is je kruipruimte hier hoog genoeg voor. Kies dan een hoogwaardig materiaal met een goede isolatiewaarde. Deze moet ook toepasbaar zijn op het type vloer dat je hebt.
 • De vloer is niet geďsoleerd: is je vloer niet geďsoleerd, dan heb je de beste isolatiemethode nodig. Het materiaal dat op dit moment dat soort isolatiewaardes kan bereiken zijn Tonzon’s Thermoskussens. Kies dan de variant met drie kamers, anders is de isolatiewaarde niet hoog genoeg. Het mooie van dit materiaal is dat het de warmte niet alleen tegenhoudt, maar ook weerkaatst. Van de warmte die dan dus nog door de vloer naar beneden komt gaat een gedeelte weer terug je woning in.

Vergelijk offertes

Als jij vragen hebt over jouw vloerverwarming en kruipruimte isolatie, dan kun je het beste een specialist inschakelen voor advies en informatie. Wij kunnen je in contact brengen met een aantal betrouwbare isolatiebedrijven als je hier via onze vergelijkingstool enkele vrijblijvende offertes opvraagt.

Voor meer informatie over vloerverwarming in België ga je naar: vloerenverwarming.be

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo