Verwarming & Sanitair

Tips voor het monteren van vloerverwarming

Tips voor het monteren van vloerverwarming
Steeds meer mensen hebben de voorkeur voor vloerverwarming. De voordelen van vloerverwarming zijn legio, maar de drie voornaamste redenen om te kiezen voor vloerverwarming zijn: het levert een aangename warmte, er kan gestookt worden op lagere temperatuur en er staan geen radiatoren in de ruimte die zorgen voor plaatsverlies en stofnesten.

Vloerverwarming kan op verschillende manieren aangebracht worden. We zullen de verschillende methodes hieronder bespreken.

Vloerverwarming nat systeem

Het eerste systeem is het nat systeem. Hierbij wordt de vloerverwarming als het ware overgoten door de chape. Bij een traditionele chape heb je dan een dikte van 10 tot 16 cm nodig, met een vloeichape kan je dat beperken van 6 tot 8 cm. Om barsten bij verwarming en afkoeling te voorkomen, werken we met een wapeningsnet of staalvezelbewapening in de chape en tussen verschillende ruimtes voorzien we een uitzettingsvoeg.

Vloerverwarming droog systeem

Bij het droog systeem liggen de verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten die ook meteen dienstdoen als warmtegeleider. Zo bekomt men een korte opwarmingstijd en optimale warmtespreiding. De vloer zal ook minder lang de warmte vasthouden en dus sneller afkoelen. De inbouwhoogte is hier minimum 6 centimeter. Dit systeem is dus meer geschikt voor een renovatie waar de beschikbare hoogte beperkter is. Ook voor houtskeletbouw woningen kiezen we meestal voor een droog systeem.

Infrezen

We kunnen de vloerverwarming ook inwerken in de bestaande vloer of chape door sleuven te frezen waar we dan de buizen in plaatsen. De buizen liggen dan dicht bij de uiteindelijke vloerafwerking. Zo warmt de vloer snel op en het warmteverlies naar onder toe is eerder beperkt.

Montagesystemen voor vloerverwarming

Tenzij we de vloerverwarming gaan infrezen, hebben we montagesystemen voor vloerverwarming nodig. We kunnen hierbij gebruikmaken van noppenplaten, draagmatten (bv. draadstaalmatten), tackersystemen of droogbouw producten.

Ook interessant