Verwarming & Sanitair

Een warmtepomp is de beste keuze voor verwarming én warm water

Een warmtepomp is de beste keuze voor verwarming én warm water
Het consortium InfoWarmtePomp.be, een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen, stelt met genoegen vast dat het steeds beter gaat met de verkoop van zijn systemen. Dat komt vooral doordat sinds begin 2018 bij de EPB-berekening (Energieprestatie en Binnenklimaat) de Europese Ecodesignwaarden worden gebruikt om correcter rekening te houden met het verbruik van warmtepompen. Dat zorgt voor een sterke verlaging - dus verbetering - van het E-peil. Ook het aanbod aan steeds betere toestellen en installaties speelt uiteraard een belangrijke rol. In combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen of een zonnecollector worden zelfs de strengste normen makkelijk behaald. Het gevolg? Zowel voor de verwarming als voor de productie van sanitair warm water is een warmtepomp de verstandigste keuze.

Een warmtepomp voor de verwarming van je nieuwe woning laat het E-peil het meest dalen

Iedere nieuwbouwwoning moet voldoen aan bepaalde EPB-eisen. De bekendste maatstaf daarvan is het E-peil dat de energieprestaties van een woning weergeeft. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning. Installaties voor de verwarming en de warmwatervoorziening hebben een grote invloed op deze maatstaf. Door hiervoor een warmtepomp te gebruiken, zal het E-peil van je woning fors dalen. Het E-peil daalt nog verder door de keuze voor warmtepompen die getest zijn volgens de Europese Ecodesign-richtlijn.

Met een warmtepomp en PV-panelen geniet je van het maximum aan fiscale voordelen

De energienormen voor onze gebouwen worden steeds strenger. Vanaf 2021 zullen nieuwbouwwoningen een E-peil van 30 of lager moeten hebben. Huizen die dat peil nu al halen, kunnen genieten van premies en een korting op of een vrijstelling van de onroerende voorheffing.

Zonnepanelen en een warmtepomp zijn hiervoor een ideale combinatie

Met een warmtepomp alleen haal je vlot E30. In combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen is zelfs E20 mogelijk.

De energie die wordt opgewekt met de zonnepanelen, kan worden ingezet om je warmtepomp aan te drijven. Je maakt dus op een heel efficiënte manier gebruik van de natuurlijke energiebronnen.

Ook voor de productie van warm water geeft een warmtepomp uitstekende resultaten in de EPB-berekening

De meeste warmtepompinstallaties zijn geschikt om zowel ruimtes te verwarmen als om er sanitair warm water mee te produceren.

Wie een aangepast ‘multi-energie-buffervat’ voorziet, kan een warmtepomp combineren met thermische zonnecollectoren (een zonneboiler) en zo de woning en het sanitair water verwarmen. De warmtepomp en de zonnecollector zorgen dan voor de opwarming van het water in het buffervat, terwijl het verwarmingscircuit (vloerverwarming, ventilo-convectoren …) de warmte uit het buffervat verdeelt. Zo haal je het maximum uit je installatie en uit de beschikbare hernieuwbare energiebronnen en zal het E-peil van je woning stevig dalen.

Bij installaties waarbij enkel voor een warmtepomp gekozen wordt om warm water te produceren voor de keuken, douche, bad… is een warmtepompboiler de beste oplossing. Een warmtepompboiler kan warmte uit de buitenlucht gebruiken of kan werken met restwarmte, zoals de afgevoerde warme lucht van het ventilatiesysteem of de restwarmte in het boilerlokaal. Met deze warmte wordt het water verwarmd dat wordt opgeslagen in een warmwaterboiler van gemiddeld 200 tot 260 liter, ideaal voor een gezin van vier tot vijf personen.

Een warmtepompboiler verbruikt drie tot vier keer minder dan een elektrische boiler, waardoor jaarlijks tot 70% op de energiefactuur kan worden bespaard. Een warmtepompboiler is dus zonder meer een van de meest voordelige systemen om water op te warmen.

Kies voor een bekwame installateur

Warmtepompen die de warmte uit de grond, de lucht of het water omzetten in warmte voor de centrale verwarming of het sanitair water, zijn de meest efficiënte vormen van hernieuwbare energie om te genieten van meer comfort en om het milieu én je portemonnee een dienst te doen. Maar dan wel op voorwaarde dat ze correct zijn gedimensioneerd en worden geïnstalleerd door een bekwaam vakman, want niet alle verwarmingsinstallateurs zijn voldoende vertrouwd met warmtepompen. Kies dus voor een deskundige en erkende professional! Opdat je van de fiscale voordelen van de overheid zou kunnen genieten, moet je installateur trouwens beschikken over een certificaat van bekwaamheid.

Alles over warmtepompen

Wil je meer weten over warmtepompen en een antwoord krijgen op vragen als “Waarom zou ik een warmtepomp installeren?”, “Welke soorten warmtepompen bestaan er?”, “Waarvoor kan ik een warmtepomp gebruiken?”, “Hoe werkt een warmtepomp precies?”, “Waar vind ik een erkende installateur” en “Op welke premies kan ik een beroep doen?”, dan kan je voor een niet-merkgebonden antwoord terecht op www.InfoWarmtePomp.be, een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen (leden van ATTB, de Belgische sectorassociatie voor thermische technieken van warmtepompen en alternatieve systemen en WPAC, de beroepsfederatie van warmtepompleveranciers).

Ook interessant